De multe ori am auzit in jurul nostru expresii precum „suferi de paranoia”, „esti paranoic”. Paranoia nu se intalneste doar in vorbire, in expresii cu sensuri negative, ci si in realitate. Paranoia reprezinta sentimentul ca esti amenintat intr-un fel, ca toata lumea e impotriva ta, ca vrea sa iti faca ceva, chiar daca nu ai niciun fel de dovada ca se intampla acest lucru.
Uneori stii ca nu e adevarat, ca nu ai de ce sa iti faci griji, si cu toate astea paranoia te insoteste si se poate manifesta si la nivel de grup. Tratamente pentru paranoia exista si trebuie administrate inca din primele faze ale bolii daca vrem sa avem rezultatele dorite, o ameliorare a simptomatologiei si a manifestarilor bolii.
Paranoia clinica e mai severa. Este o boala psihica rara in care pacientul crede cu tarie ca toti cei din jurul lui sau doar unii vor sa il minta, nu sunt corecti cu el, vor sa ii faca rau, desi nu exista niciun fel de probe. Pacientul refuza sa creada ca sufera de paranoia si tot ce i se pare este adevarat pentru el.
Gandurile ce insotesc paranoia sunt unele de tip anxios. Anxietatea este cauza paranoei, influentand gandurile si durata sentimentelor care te incearca cand esti paranoic. Gandurile paranoice te pot face anxios.
Anxietatea e normala in multe situatii de viata mai ales cand iti pierzi locul de munca sau atunci cand renunti la o relatie veche, cand intervine un divort. Cand faci parte din grupuri mai mari de oameni te vei teme mereu si ajungi sa fii paranoic din lucruri banale, ce se va spune despre tine, despre tinuta ta, despre comportamentele tale.
Un lucru e clar: paranoia clina apare doar atunci cand pacientul e 100% convins de ce gandeste, ce simte, ce traieste, chiar daca are fapte si dovezi care ii arata ca realitatea e cu totul alta. Daca anxietatea nu e legata de ceva anumite, de ceva evident, si nu dispare deloc, atunci vei merge sa discuti cu un medic psihiatru si cu un psiholog.
Simptomatologia paranoei este mult mai severa decat cea ce insoteste anxietatea sau atacurile de panica. Esti defensiv mereu, ostil, agresiv, te superi rapid din orice, crezi ca ai mereu dreptate, nu te poti relaxa, nu lasi garda jos, nu faci compromisuri, nu ierti, nu accepti critici, nu ai incredere in nimeni, gasesti intelesuri ascunse in comportamente normale. Iata care ar fi semnele care te vor trimite la un consult de specialitate.
Cauzele paranoei pot fi multe. De exemplu, privarea de somn, lipsa unui somn odihnitor, unui somn de opt sau noua ore pe noapte, dar si stresul contribuie la aparitia paranoei. Anumite afectiuni psihice agravate duc la paranoia, tulburari de personalitate, schizofrenia, insa in aceste cazuri deja ar fi trebuit sa existe tratamente si paranoia sa fie tinuta in frau…
Folosirea drogurilor cu efecte halucinogene e calea cea mai scurta spre paranoia, alcoolul inrautateste paranoia pentru ca nu mai esti stapan pe tine, iar boala Alzheimer, alte forme de dementa pun si ele „paie pe foc” si determina aparitia unei simptomatologii severe asociate cu paranoia.
Tratamentele pentru paranoia exista, dar conteaza foarte mult cand le administrezi si in ce stadiu se afla afectiunea. Dupa o diagnosticare la medicul specialist, psihiatru de regula, impreuna cu o evaluare psihologica atenta si detaliata, se vor prescrie anumite medicamente si schimbarea radicala a stilului de viata. Vei avea nevoie de o dieta echilibrata, de exercitii fizice, de somn cat mai mult, de o viata relaxata, fara niciun fel de stres extrem.
Poti apela la terapia prin comunicare, prin discutii cu psihiatrul, cu psihologul. Asa intelegi experientele prin care treci si dezvolti strategii cu ajutorul carora vei face fata urmatoarelor episoade de paranoia.
Terapia cognitiv-comportamentala e foarte buna pentru pacientii cu paranoia. Stii cum gandesti, afli ce poti face sa eviti situatiile care pot declansa simptomatologia asociata paranoei. Se adauga terapia psihodinamica, consilierea de specialitate periodica, terapia sistemica, familiala. E important ca terapeutul la care mergi sa fie unul in preajma caruia te simti confortabil si poti sa discuti liber, fara jena sau frica.
Terapiile creative si prin arta ajuta foarte mult daca suferi de paranoia-exprimi tot ce simti intr-un mediu terapeutic.
Se ajunge si la administrarea de medicamente tipice pentru paranoia, antipsihoticele sunt cel mai des recomandate, nu te vei simti atat de amenintat si simptomatologia se va mai reduce ca intensitate in timp. Foarte bune sunt si antidepresivele, tranchilizantele usoare.
Mai nou se poate apela si la tratamente pentru paranoia folosind Realitatea Virtuala. Se poate combina la un moment dat terapia cognitiv-comportamentala si cognitiva cu VR-ul pentru a pune in practica situatii despre care se discuta. Vezi ce se intampla daca nu ai actiona cum o faci de obicei ca sa iesi din ele intr-un mediu simulat, sigur, controlat.