Nevralgia postherpetica se manifesta ca o durere constanta, de durata, in zonele pielii unde apare Zona Zoster, e o complicatie comuna a acestei afectiuni. Cam unul din cinci pacienti cu Zona Zoster ajung sa aiba si nevralgie postherpetica, in special cei care au peste 50 de ani.
Vestea buna este ca tratamentele pentru nevralgie postherpetica sunt eficiente, nu se va vindeca niciodata nevralgia, dar recuperarea nu dureaza mai mult de un an, este una completa de fiecare data. Uneori simptomatologia poate avea caracter permanent si va dura ani buni, dar aceste cazuri sunt rare.
Nevralgia postherpetica va afecta in special fibrele nervoase si pielea, de unde si durerile care „ard” locul respectiv, dau senzatia de arsura, durerile nu dispar nici dupa ce ne vindecam de Zona Zoster. Virusul varicelei este cel care cauzeaza Zona Zoster. Pacientii care au trecut de 60 de ani au un risc de doua ori mai mare de a se trezi undeva in urmatorii ani cu nevralgia postherptica.
Simptomatologia asociata nevralgiei postherpetice se limiteaza doar la zona pielii unde a aparut Zona Zoster prima data, pe trunchi, pe o parte a corpului. Simptomele comune includ: durere ce dureaza mai mult de trei luni sau ani buni dupa ce s-a vindecat pielea afectata de Zona Zoster, durerile sunt unele profunde, exista si senzatia de arsura, de temperatura crescuta la nivel cutanat, sensibilitatea la atingere e prezenta, nu suporti nici hainele pe tine, apare senzatia de mancarime si de amorteala locala.
Cand ai nevralgie postherpetica durerile sunt insuportabile, nervii reactioneaza imediat in zonele afectate si nu ai ce sa faci. Durerea apare si dispare, este cand mai intensa, cand ii poti face fata, seamana de multe ori cu un soc electric. Din momentul in care incepe durerea simti o mancarime greu de stapanit, vrei sa te scapini mereu, te doare zona afectata chiar si cand bate vantul sau o expui la rece.
Cauzele nevralgiei postherpetice sunt clare. Virusul varicelei, raspunzator si de Zona Zoster este principalul vinovat. El cauzeaza imediat inflamatii ale nervilor de sub piele, de unde si durerea continua si toate simptomele descrise anterior. Ar putea fi in discutie si un factor ereditar, care determina sensibilitate la virus, o infectie mai usoara, dar cercetarile in aceasta directie nu sunt deloc relevante.
Prevenirea nevralgiei postherpetice nu prea e posibila, dar daca tratam inca de la primele simptome Zona Zoster si virusul care o produce vom avea sanse sa nu dezvoltam complicatii si nu va mai aparea nici nevralgia, care e pana la urma o complicatie a Zonei Zoster. Administrarea de antivirale puternice care sa elimine virusul din corp ar putea fi o solutie de preventie, dar cazurile acestea sunt rare. Acolo unde e posibil e bine sa se administreze si vaccinul impotriva Zonei Zoster ca sa se evite infectarea cu virusul atat de periculos pentru organismul nostru.
Diagnosticarea nevralgiei postherpetice se va face doar in cabinetul medicului dermatolog, unde se va examina pielea, se va palpa pentru a vedea cat de mare e zona afectata si ce simptome sunt prezente. Nu sunt necesare alte analize, teste, ti se va spune pe loc daca ai sau nu nevralgie postherpetica si daca ai avut Zona Zoster fara sa o stii poate.
Cat despre tratamentele pentru nevralgia postherpetica, acestea sunt de regula medicamentele pentru durere, paracetamol, ibuprofen nu vor ajuta deloc, de aceea e bine sa mergem rapid la medic de la primele simptome. Se va urmari mereu doar ameliorarea simptomatologiei si cam atat.
La inceput vei lua paracetamol cu codeina pentru a vedea cum raspunde corpul tau si daca dispare durerea sau nu, dupa care se va incerca si cu antidepresive, care actioneaza si asupra nervilor, anticonvulsive, ambele luate pe o perioada limitata cu mare atentie la efectele adverse.
Se mai folosesc creme cu capsaicina si plasturi cu lidocaina aplicate/aplicati local pentru a reduce durerea de la nivelul pielii.
Cele mai bune si mai eficiente tratamente pentru nevralgia postherpetica raman cele cu anticonvulsive, care restabilesc activitatea electrica anormala din sistemul nervos al pacientilor, dar si antidepresivele puternice, care vor regla echilibrul chimic din creier si acele chimicale care regleaza raspunsul la durere. Se mai pot adauga si injectii cu steroizi in coloana vertebrala, dar eficienta lor e discutabila si e foarte slaba de obicei. Plus ca pot aparea efecte adverse grave, meningite, de exemplu, asa ca nimeni nu risca sa le foloseasca nici macar pentru testarea efectelor lor asupra nevralgiei postherpetice.