medicina alternativa

Osteopatia este un tip de medicina alternativa care pune accent pe manipularea fizica a musculaturii si a tesuturilor, a oaselor. La inceput, prin secolul 19, a fost perceputa ca o terapie naturista. Parintele osteopatiei este Andrew Taylor Still, aceasta stiinta si parte a medicinei alternative isi propune sa ofere un diagnostic si sa trateze leziuni osteopatice, disfunctii somatice. Practic sunt manipulate cu atentie oasele si muschii ca sa se revina la o stare de bine pe care se presupune ca a avut-o pacientul. Durerile de spate si alte probleme muschoscheletale pot fi tratate cu succes prin aplicarea tehnicilor osteopate.

Nu se folosesc medicamente in osteopatie, osteopatul se va ocupa de manipularea calculata a incheieturilor, a muschilor si a coloanei vertebrale. Sistemele nervos, circulator, limfatic sunt cele vizate in urma acestor manipulari destul de complexe. Se corecteaza cu ajutorul mainilor probleme de biomecanica fara a fi nevoie si tratamente medicamentoase. Osteopatul nu se concentreaza doar pe o problema, el vrea sa reechilibreze toate sistemel corpului uman prin utilizarea de tehnici diferite. De la streching la presiune usoara, rezistenta, toate aceste tehnici vor fi vazute in timpul sedintelor pentru tratamente osteopate. Specialistul osteopat va folosi si metode chirurgicale pentru a imbunatati tratamentul manual.

Ne putem folosi de efectele benefice ale osteopatiei pentru a trata diverse afectiuni. De la artrite, dureri diverse, dureri de cap puternice, probleme posturale, toate se trateaza destul de usor in cabinetul osteopatului. Si problemele cu somnul pot fi tratate la osteopat, daca sunt dureri cronice implicate, la fel si cele cu sistemul limfatic. Daca se descopera si afectiuni care nu pot fi tratate prin osteopatie se fac recomandari pentru prezentarea la medicii specialisti.

Sedintele de osteopatie se desfasoara relativ simplu, intr-un cadru intim, relaxant. Se discuta cu pacientul la inceput despre istoricul medical, dupa care se examineaza corpul pacientului si se intervine cu tehnici specifice osteopatiei.

Osteopatul nu este chiropractician. Un chiropractician poate trata problemele spatelui, dar se axeaza pe pozitionarea corecta a coloanei vertebrale si a incheieturilor, articulatiilor, vrea sa ajute la functionarea normala a nervilor. Osteopatul va privi corpul ca pe un intreg, nu se va concentra doar pe incheieturi, are experienta mai multa si specializari decat un chiropractician.

Osteopatia poate implica si niste riscuri asumate. De exemplu, oamenii in varsta pot sa aiba dureri mari dupa sedinte, fracturi costale, daca au osteoporoza, alte probleme cu organele care sunt afectate de toate miscarile pe care le va face osteopatul cu musculatura si scheletul. Sunt riscuri foarte rare, dar trebuie sa tinem cont de ele cand ne adresam osteopatului.

Lasă un răspuns