medicina alternativa

Desi pare destul de greu de inteles chiar si la nivel conceptual, medicina complementara, alternativa si integrativa sau CAM se refera la niste sisteme si practici, produse de ingrijire, medicale, care nu fac parte din medicina obisnuita, standard. Ele sunt deja recunoscute intr-o multime de state de pe tot globul si sunt apreciate si folosite pentru tratamente alternative, asa cum le spune si denumirea.

Ca sa intelegem ce e cu aceasta denumire ciudata trebuie sa gandim un pic logic ce se intampla. Medicina complementara este folosita alaturi de cea standard. De exemplu, folosim masajul ca sa ajutam la ameliorarea simptomatologiei unor afectiuni, dar luam in continuare tratamentele prescrise. Medicina alternativa ia locul celei standard. De foarte multe ori auzim de diete care au fost folosite si au inlocuit complet tratamente pentru cancer precum chimioterapia, radiatiile si operatiile.

Medicina integrativa est eun termen relativ nou, ea se refera la terapii medicale standard si la terapii complementare, alternative cu eficienta mare si siguranta sporita. Practic te folosesti de tot ce ai la dispozitie ca sa ajuti pacientii cu probleme.

Medicina complementara, alternativa si integrativa are mai multe categorii. Avem sistem medicale holistice, care isi propun sa vindece cu ajutorul perceptiei pacientilor in raport cu natura si cu procesul de vindecare. Intalnim aici medicina homeopata, bazata pe extracte, substante din plante concentrate, medicina naturopata, diete, exercitii, masaj, acupuntura, hidroterapie, medicina chineza traditionala.

Alta categorie ar fi terapiile pentru minte si corp. Practic te vindeci cu ajutorul mintii. Printre cele mai cunoscute terapii amintim meditatia, vindecarea mentala, terapiile creative care folosesc arta, muzica, dansul ca forma de terapie. Terapiile cu baza biologica, mancare, ierburi, vitamine, aromaterapia, metodele de manipulare a unor parti ale corpului, chiropractica, medicina osteopata, masajul, reflexologia, Tai Chi, Yoga, iata alte exemple concludente de inclus in CAM.

O categorie aparte o reprezinta terapiile bazate pe energie. Sunt cele care pleaca de la campurile magnetice pe care le are corpul uman, dar avem si Qi gong, atingeri terapeutice, terapiile bazate pe bioelectromagnetism.

Toate aceste terapii sunt folosite pe scara larga in tratarea diverselor tipuri de afectiuni si au rezultate destul de bune in functie de bolile tratate si de pacienti, daca vor crede sau nu il ele si in rezultatele lor.

Lasă un răspuns