Hipnoza este un tip de medicina alternativa care se bazeaza pe sugestie, pe folosirea repetitiei verbale si a imaginilor mentale pentru a calma si relaxa pacientul si a trata in multe cazuri anxietatea, teama, durerea, stres.
In timpul hipnozei pacientii intra in transa, un fel de relaxare adanca, persoana care este deja in transa raspunde la o idee sau la o imagine mai bine decat ar face-o in realitate, cand este constienta. Sedintele de hipnoza dureaza mai mult decat un consult medical oarecare si sunt realizate doar dupa ce pacientii si-au dat acordul si a fost evaluat istoricul lor medical.
Pacientii care apeleaza la hipnoza sunt convinsi ca vor putea scapa mai usor, fara medicamente, de durere, de comportamentele greu de controlat, de insomnie, de fumat, anumite afectiuni psihice vor cunoaste o ameliorare dupa sedintele de hipnoza. In general acest tip de medicina alternativa este sigura, are rezultate, dar depinde mult de pacienti si nu se recomanda celor cu boli psihice grave.
Cum functioneaza hipnoza? E destul de simplu de inteles. Cand ni se intampla ceva ne amintim si invatam un anumit comportament ca raspuns la ceea ce s-a intamplat. Ori de cate ori ni se intampla ceva similar reactiile fizice si emotionale atasate amintirilor se repeta. In sedinte de terapie se incearca indentificarea momentului, evenimentului care a dus la aparitia primei reactii si se separa amintirea de comportamentul invatat, se inlocuieste comportamentul vizat cu altul nou. Tehnicile de relaxare si de concentrare joaca un rol important in hipnoza si sunt folosite tot timpul in cadrul sedintelor de hipnoza.
Corpul se relaxeaza in timpul hipnozei, reusesti sa te concentrezi mult mai bine, scade tensiunea arteriala, ritmul cardiac, se modifica activitatea cerebrala. Partea constienta a mintii noastre devine mai putin alerta si subconstientul intra in joc. Unii pacienti raspund mai bine decat altii la hipnoza, asa ca rezultatele finale depind mult de raspunsurile lor.
Pentru cele mai bune rezultate este bine sa fim relaxati cand mergem la sedintele de hipnoza, sa purtam haine cat mai lejere si sa nu ne fie frica, nimeni nu ne va face nimic rau. Terapeutul va explica tot procesul de hipnoza si te va ajuta sa te relaxezi din ce in ce mai mult. Prin intermediul unei hipnoze bine directionate vei putea scapa de vicii, de durere, de anxietate sau de stres, vei vizualiza scopurile tale si le vei atinge mai usor.
In tot timpul cat esti in transa ramai constient de tot ce se intampla cu tine si in jurul tau si iti amintesti tot ce ai discutat cu terapeutul tau. Desi are rezultate notabile, hipnoza trece de multe ori pe locul doi, dupa terapia cognitiv comportamentala. Terapeutii isi vor da seama daca poti sau nu sa beneficiezi de pe urma hipnozei si iti vor spune de la inceput daca te vor ajuta sau nu.