chiropractica

Chiropractica se concentreaza pe relatia dintre structurile principale ale corpului, schelet, musculatura, nervi si sanatatea pacientului. Chiropracticienii isi propun sa imbunatateasca sanatatea pacientului cu ajutorul unor ajustari realizate la nivelul structurilor anatomice, in special la nivelul coloanei vertebrale. Nu fac operatii, nu prescriu medicamente si poti apela la ei cand vrei sa incerci si o alternativa la medicina clasica.

Chiropractica este respectata si recunoscuta ca o alternativa la serviciile medicale clasice. De multe ori serviciile chiropracticienilor sunt acoperite de asigurarile de sanatate din anumite tari si cei care ajung sa practice chiropractica se supun legilor si eticii la fel ca doctorii din medinica alopata, de exemplu. Pacientii ajung in cabinetul unui chiropractician pentru dureri de spate, dureri de gat, probleme cu incheieturile. Uneori oamenii aleg prima data chiropracticieni pentru ca prefera un tratament fara medicamente.

Chiropractica isi propune sa trateze probleme mecanice, legate de sistemul muscalar-scheletal, mai ales cel din zona coloanei vertebrale. La inceput chiropracticienii credeau ca problemele mecanice ale organismului pot afecta starea de sanatate. Terapia manuala era tehnica principala de tratament, prin manipulare coloanei vertebrale si incheieturilor, tesuturilor moi.

Din pacate, multe studii realizate de-a lungul timpului au dovedit o eficienta scazuta a acestui tip de medicina alternativa. Da, poti sa primesti ajutor cand ai dureri moderate de spate, de gat, dar cand sunt acute nu prea te ajuta chiropractica. Sunt si riscuri pe care pacientii si le asuma atunci cand are loc o manipulare a coloanei, a scheletului, cand se pune presiune pe ele.

In SUA, Canada, Australia chiropractica e vazuta foarte bine si este mult mai ceruta decat terapia fizica. Pacientii cu dureri de spate sunt clientii clinicilor de chiropractica de acolo. De multe ori rezultatele se vad pe loc si sunt de durata. Totusi controversele au mai anulat din popularitate in timp.

De exemplu, Asociatia Medicala Americana a denumit chiropractica un cult care nu are nicio legatura cu stiinta si a tot boicotat-o pana in 1987. In ultimii ani, chiropractica a capatat mai multa legitimitate, este acceptata mai bine in societate, cel putin in randul americanilor, unde intalnim si cele mai multe cabinete de chiropractica.

Si daca te intrebi de unde vine denumirea de chiropractica, cuvantul-radacina e de origine greceasca, cheir si praxis, mana si practica. Practic chiropractica este vazuta ca o terapie realizata cu mainile si nimic altceva. In unele cazuri se prescriu si exercitii acasa, se pot solicita teste de laborator, imagistica, alte testari inainte de a incepe sedintele.

De regula tratamentele si sedintele incep foarte simplu, cu o discutie despre istoricul medical, dupa care pacientul sta pe burta, pe masa speciala, cu fata in jos, iar chiropracticianul foloseste mainile si coatele ca sa realinieze coloana vertebrala si scheletul. Medicii care au licenta pentru chiropractica au cel putin trei ani de facultate, studiaza multa biologie si notiuni de baza din stiinte care au legatura cu tot ce vor face dupa ce termina studiile. Plus ca trebuie sa faca multa practica, patru ani cel putin si sa aiba acreditare, sa ai drept de practica aprobat de autoritati.

Lasă un răspuns