medicina energetica

Medicina alternativa este un domeniu destul de controversat si prea putin inteles astazi. Exista mai multe tipuri de medicina alternativa, dar poate cel mai greu inteles este cel ce se refera la medicina energetica. Medicina energetica este o stiinta sau mai bine spus o pseudostiinta care are in vedere o vindecare naturala prin aplicarea principiului vindecarii prin curatare, purificare de toxine energetice, prin transferul de energii pure care accelereaza procesul de vindecare. Dar cat de eficienta e aceasta forma de medicina alternativa si ce beneficii are pentru organismul nostru in realitate?

Potrivit celor care cred si practica medicina energetica ca forma a medicinei alternative, energia corpului nostru se poate curata si regenera, reprograma si transforma pentru a avea un nou corp energetic menit sa ofere o sanatate perfecta si o evolutie accelerata. Practicienii incearca sa canalizeze energia vindecatoare in corpul pacientului in asa fel incat sa existe efecte pozitive vizibile. Sunt implicate misticismul, ezoterismul, medicina „vibrationala”. Nu ai o energie masurata empiric, e mai degraba o energie subtila. Energia poate fi canalizata si manevrata cu mainile, direct pe corpul pacientului, fara mainile pe corpul pacientului, de la distanta.

Daca medicina moderna se concentraza mai mult pe fiziologie, cei care practica medicina energetica se concentreaza pe aspectele sanatatii ce nu au legatura cu fizicul. Fiziologic vorbind, corpurile noastre interactioneaza cu mediul inconjurator prin campuri ambientale, sunet, lumina, electricitate, magnetism. In urma interactiunilor sunt generate cantitati uriase de informatie sub forma de campuri energetice. Functionarea celulelor umane este modulata de potentialul voltaic al corpului uman. Aceste unitati de energie sunt cele implicate in efectele vindecatoarea ale energiilor subtile invocate in medicina energetica.

Scopul medicinei energetice este sa trateze si sa rezolve dezechilibrele energetice pentru a aduce sistemele corpului la faza de homeostazie. Orice fel de tulburari ale energiei corpului ar fi semne ale unor afectiuni sau ale imbatranirii.

Prin secolul 19, electricitatea si magnetismul erau la moda, faceai orice cu ele, inclusiv vindecai uneori diferite afectiuni. In secolul 20 am avut materialele radioactive care ar fi vindecat bolile, iar in prezent asistam la mecanica cuantica care ar putea sa fie implicata inclusiv in medicina. Sunt tot mai multe dispozitive care sunt vandute peste tot in lume si care se folosesc tocmai de naivitatea noastra de a crede in puterile vindecatoare ale unor lucruri pe care nu le intelegem si nu le vedem.

Expertii americani au facut la un moment dat distinctia intre ingrijire ce presupune energie observata stiintific, medicina energetica veritabila, si ingrijire cu ajutorul energiilor nedetectabile, neverificate, medicina energetica presupusa. Folosirea radiatiei electromagnetice nu este considerata medicina energetica in termenii agreati de medicina alternativa.

Medicina energetica veritabila include terapia magnetica, colorpunctura, terapia cu lumina. Medicina energetica presupusa include terapii de vindecare cu energii din biocampuri, atingere terapeutica, vindecarea spirituala, vindecare ezoterica, vindecarea Qigong, reiki, vindecare cu cristale, terapie Tong Ren. Nu se discuta despre acupunctura, medicina ayurvedica, chiropractica, reflexoterapie, terapie cu muzica, cu energia sunetului.

Care sunt beneficiile medicinei energetice?

  • Reducerea durerii-acupunctura, terapiile de vindecare prin atingere pot ajuta la reducerea durerilor corporale;
  • Imbunatatirea calitatii somnului-se reduce insomnia, somnul e mult mai odihnitor, acupunctura are cele mai bune efecte;
  • Folosirea pe post de medicina complementara-ai imunitate mai buna, recuperarea pacientilor e mai rapida. Aici se poate apela la reiki, acupunctura, atingere vindecatoare, reflexologie;
  • Imbunatateste sanatatea creierului uman-terapia prin muzica, atingere poate ajuta la imbunatatrea functiilor cerebrale si promoveaza echilibrul, concentrarea e mai buna, gandirea e mai buna. Terapia prin muzica, reiki, terapia prin atingere, stimularea multisenzoriala poate ajuta la tratarea dementei uneori;
  • Sanatate mintala mai buna-studii recente au demonstrat ca presopunctura poate elimina anxietatea si depresia in timp, se reduce stresul, corpul e mai relaxat, scade nivelul de cortizol din sange, echilibrul hormonal e refacut;
  • Vindecarea e mai rapida-complicatiile sunt mai putine, ne vindecam mai usor;
  • Imbunatarirea relatiilor cu ceilalti-esti mai relaxat, mai calm si asta inseamna emotii mai putin intense, mai bine controlate si relatii mai stabile si normale cu cei dragi si cu oamenii din jurul tau.

Medicina energetica ramane un tip de medicina alternativa la moda, care va continua sa atraga si sa suscite interes. Atat timp cat crezi in ea si vezi ceva rezultate ea va ramane importanta pentru o parte a populatiei, indiferent ce se va spune si se va demonstra.

Lasă un răspuns