O forma de medicina alternativa antica din China, Gua Sha este apreciata si cautata, fiind folosita mai mult pentru ingrijirea pielii. Cei care au apelat deja la Gua Sha spun ca au ten mai frumos, mai usor de intretinut, circulatia la nivelul pielii e imbunatatita si ea simtitor.

Gua Sha se va realiza doar in cabinete specializate, cu unelte speciale de masaj care sunt frecate de piele, eliminandu-se astfel celulele moarte. De la dureri de cap sau dureri de articulatii si artrite, pe toate le poate ameliora si trata Gua Sha.

In traducere libera „a razui petehia” (petehia sunt punctele care raman pe piele dupa folosirea tehnicilor specifice), Gua Sha este extrem de populara printre cei care vor si altceva decat tratamente cu medicamente si o multime de efecte secundare. Musculatura este ajutata, sangele oxigenat ajunge mai rapid in zonele respective, reparatiile „metabolice” la nivelul celulelor sunt mai rapide, regenerarea celulara si vindecarea, recuperarea, toate sunt mai rapide. Denumirea acestei forme de medicina alternativa vine si de la vanataile sub forma de nisip care raman dupa finalizarea tratamentelor. Din China, Gua Sha a ajuns si in Vietnam, popularitatea a crescut.

Procedura e simpla. Pielea e mai intai lubrifiata cu ulei, balsam, dupa care se aplica presiune pe zonele vizate cu instrumente speciale. Se fac miscari de-a lungul musculaturii, meridianelor din acupunctura, fiecare miscare avand cam 4-6 inch lungime.

Eficienta acestor tratamente nu este sustinuta si de date stiintifice si de medicina clasica. De multe ori apar probleme cutanate locale cand se foloseste tehnica destul de brutala si instrumentul respectiv. Apar dermatite locale, arsuri, sange in urina, dar si sangerari la nivelul creierului, rani severe ce vor determina interventii chirurgicale.

De fiecare data cand se apeleaza la tratamente care implica si Gua Sha e nevoie de masuri suplimentare pentru asigurarea igienei corespunzatoare. De la sterilizare la folosirea unor instrumente speciale pentru Gua Sha, pana la purtarea manusilor, toate devin obligatorii pentru practicantii care ofera astfel de servicii.

Mai exista si un alt tip de Gua Sha, mult mai periculos, practicat cu o moneda, cu marginile sale in loc de instrumente din portelan speciale. Prin Vietnam, Cambodgia, se mai practica departe de ochii curiosilor astfel de „tratamente” cu efecte periculoase. In anii 1980 aceasta practica a fost identificata in mod gresit ca fiind abuz la adresa copiilor, asta desi parintii aveau intentii bune.

In 2001 a existat si un film, „Tratamentul Gua Sha”, realizat in Hong Kong, in care se poate vedea clar ce inseamna Gua Sha si cum se practica. In spatele firului epic se afla o poveste interesanta despre conflictele culturale si despre o familie din China ajunsa in SUA. Nu mai departe de 2021 si 2022 aceasta practica, Gua Sha, a devenit virala pe reteaua de socializare moderna TikTok.

Se trateaza eficient durerile severe, artrite, dureri de articulatii, se mai folosesc si alte tratamente complementare la pachet cu medicina bazata pe plante, masaj, acupunctura, terapie cu „caldura”. Zonele vizate de tratamentele ce implica Gua Sha sunt spatele, gatul, zona fundului, bratele, piciorele. Pe masura ce trec minutele de tratament presiunea pusa pe zonele vizate e din ce in ce mai mare, pielea e mereu lubrifiata si data cu ulei si substante speciale ca sa nu apara probleme locale la final de tratamente. Se obtine un efect de „lifting” la nivelul pielii, se elibereaza toxinele acumulate in tesuturi, in corp, vindecarea e mai rapida la nivel local.

Care ar fi avantajele majore ale Gua Sha?

  • Amelioreaza, previne hepatita B-scade inflamatia ficatului cauzata de virusul hepatitei B;
  • Amelioreaza migrenele-dispar ca prin minune durerile mari de cap la finalul sesiunii de Gua Sha;
  • Amelioreaza simptomatologia asociata cu sindromul Tourette-nu mai ai ticuri atat de puternice si sindromul pare ca e ameliorazt cu pana la 70% daca discutam despre simptomatologia generala. Dar e nevoie si de acupunctura, tratamente cu plante, schimbari la nivelul stilului de viata si de tratamente prelungite, cel putin 35 saptamani;
  • Amelioreaza durerile de gat;
  • Amelioreaza simptomatologia asociata cu perimenopauza-problemele cu somnul, menstruatia neregulata, schimbari de stare de spirit, toate se vor ameliora treptat daca apelezi la Gua Sha;
  • Amelioreaza senzatia de sani „plini”-ai probleme cu sanii prea plini cand alaptezi, scade inflamatia mai usor si nu mai ai dureri atat de mari.

Diferenta dintre Gua Sha si tehnica Graston

Multi terapeuti incorporeaza presiunea pusa pe musculatura pentru a relaxa si a intinde muschii. Desi nu are nicio treaba cu Gua Sha, tehnica Graston e folosita in toate partile lumii si poate fi confundata usor cu aceasta forma de medicina alternativa. Este pana la urma o varianta de Gua Sha, introdusa in SUA in 1990 de catre David Graston, un atlet amator. Tehnica Graston va fi aplicata de catre terapeutul fizic, asta e singura diferenta fata de Gua Sha.

Uneori s-ar putea sa beneficiezi de Gua Sha si in timpul sesiunilor de acupunctura, cei care se ocupa de acupunctura au si cunostinte de Gua Sha.

Efectele la nivelul fetei sunt cele mai notabile. Scapi de tensiunile locale, de inflamatiile locale, de presiunea pusa pe sinusuri. Dar cum musculatura pielii e mult mai fina nu se va aplica prea multa presiune. Se va evita mereu presiunea prea mare pusa pe zonele prea inflamate de la nivel facial pentru a nu se ajunge la probleme de genul capilare sparte si vanatai pe toata fata.

Lasă un răspuns