Macrosomia fetala este poate cea mai temuta afectiune a bebelusului aflat inca in uterul mamicii.

Bebelusii mari, desi sunt simpatici si e bine sa aiba greutate cat mai mare in timpul dezvoltarii intrauterine si la nastere, vor cauza complicatii multiple la nastere. Daca la nastere copilul are greutate mai mare de 4000 grame, fara a conta varsta gestationala, atunci se pune diagnosticul de macrosomie fetala. La nasterea vaginala, copilul se poate rani, poate sa ii faca rau si mamei sale, iar pe viitor bebelusul va dezvolta cel mai probabil sindrom metabolic si alte complicatii.

La bebelusii cu macrosomie fetala nasterea e foarte dificila, apar rupturi de tesut la mamica, nu poti sa nasti pe cale naturala copilul, asa ca ai nevoie de interventie imediata din partea medicilor si de cezariana in cazurile mai grave. Mamica e cea mai afectata de afectiunea copilului la nastere. Canalul vaginal, perineul, tractul genital vor avea de suferit mult, te vei reface greu dupa nastere, daca totusi reusesti sa nasti vaginal, vei avea hemoragie mare si sangerari abundente dupa ce nasti, rupturile uterine sunt comune.

Travaliul va dura foarte mult, te vei chinui sa tot impingi copilul afara din organism, dar degeaba, va ramane blocat la un moment dat, ritmul cardiac al bebelusului se va schimba in timpul nasterii, corpul copilului va suferi de la presiunea uriasa la care e supus, umerii vor suferi enorm. Apar fracturi la nivelul scheletului firav al copilului, se vor deteriora nervii de la nivelul bratelor, creierul va avea probleme.

Si dupa nastere bebelusul va avea probleme mari, va avea risc crescut de icter, glicemia ii va fi scazuta, vor fi probleme de respiratie

Simptomatologia nu e evidenta pana la nastere, nu ai de unde sti marimea exacta a corpului copilului cat e in uter. Si pentru ca nu e simptomatologie clara nu ai cum sa diagnostichezi afectiunea pana nu incepe travaliul si nasterea vaginala, daca e posibila, sau descoperi la cezariana.

Cauzele macrosomiei fetale pot fi multe. Inaltimea mare uterina, care incurajeaza un bebe mai mare, greutatea prea mare luata in sarcina, prezenta diabetului, diabetului zaharat, o nastere anterioara de copil mai mare ca de obicei, trecerea peste data prognozata pentru nasterea naturala, toate pot fi cauze reale ale macrosomiei fetale. Si daca mamica a fost la nastere un bebelus cu probleme, avea greutate prea mare si a fost diagnosticata cu macrosomie fetala bebelusul ei va putea avea fix aceeasi problema. Deci genetica ar putea fi implicata in aparitia afectiunii. Conceperea copilului si sarcina dupa 35 de ani, obezitatea inainte de sarcina, iata doi factori care ar putea sa influenteze greutatea copilului la nastere.

Diagnosticarea macrosomiei fetale se va face simplu, cu ultrasunete, pentru a se vedea greutatea fetala si nivelul, volumul lichidului amniotic. Ultrasunetele nu iti dau indicii precise despre greutatea reala a copilului, deci se vor combina informatiile obtinute prin aceasta metoda cu informatii legate de istoricul sarcinii si cu tot ce s-a descoperit la consultatia ginecologica. Se va testa sanatatea copilului, se va apela la profiul biofizic si la testari fara a implica stresarea copilului.

Cat despre tratamentele pentru macrosomia fetala, se vor trata diabetul sau obezitatea, dar si orice fel de afectiuni care ar putea sa aduca complicatii la nastere si in timpul sarcinii, complicatii ce vor afecta greutatea copilului. O dieta sanatoasa, exercitii fizice pe termen lung, controlul diabetului, cu insulina cand e nevoie, ar putea ajuta.

Nu e o solutie sa nasti inainte de a 39 saptamana de sarcina pentru ca vor fi si mai multe complicatii pe langa marimea si greutatea copilului.

Prevenirea macrosomiei fetale nu e posibila. Discutam despre o afectiune imprevizibila, diagnosticul se pune de abia dupa nastere, cand se cantareste copilul. Oricum putem avea bebelusi cu greutati mai mari la nastere mereu fara sa existe factori ce pot duce la greutatea peste medie.

Ce poti face in practica este sa mergi cat mai des la controale ginecologice in timpul sarcinii, sa vezi care mai e starea de sanatate a copilului, sa monitorizezi mereu greutatea ta si a copilului, sa tratezi cat mai bine diabetul.

Complicatiile aparute la copil variaza odata ce a fost diagnosticat cu macrosomie fetala. De la hipoglicemie la obezitate in copilarie, sindrom metabolic, probleme cardiace, cu sistemul circulator.

Lasă un răspuns