hipotensiune ortostatica

Hipotensiunea este una dintre cele mai comune afectiuni a sistemului circulator uman. Valorile tensionale sistolice sunt cu mult sub valoarea de 90 mm Hg, iar cele diastolice scad sub valoarea de 60mm Hg. In mod normal avem tensiune arteriala scazuta noaptea, dupa care aceasta creste brusc cand ne trezim, variaza ziua in functie de pozitiile corporale sau de frecventa respiratorie, de alimentatia pe care o avem, de cantitatea de lichide baute.

Un tip aparte de hipotensiune este cea ortostatica. Apare de obicei cand ne ridicam dupa ce am stat pe scaun sau intinsi in pat pentru o perioada mai lunga de timp. Tratamentele pentru hipotensiunea ortostatica sunt diferite si exista, deci se poate trata daca e diagnosticata din timp.

Imediat ce se manifesta hipotensiunea ortostatica vom avea si stari de lesin, ameteli, senzatie de rau. Episoadele de tensiune arteriala scazuta ortostatica dureaza putin in cele mai multe cazuri. Daca dureaza mai mult e semn ca exista o problema majora in organism.

Simptomatologia hipotensiunii ortostatice include si: vederea in ceata, stare de slabiciune pronuntata, confuzie si lesin in cele mai neobisnuite si comune situatii. De multe ori pacientii nu iau in serios aceste stari si pun simptomele pe seama deshidratarii sau glicemiei scazute, caldurii prea mari. Cand simptomele apar foarte rar si nu sunt des intalnite nu e cazul sa te ingrijorezi. Pierderea cunostintei chiar si vreme de cateva secunde e un semnal ca hipotensiunea ortostatica este agravata si trebuie sa ne prezentam de urgenta la medic.

Cauzele hipotensiunii ortostatice sunt numeroase. Cand ne ridicam de la orizontala sau de pe scaun gravitatia poate determina colectarea unei cantitati mari de sange in picioare sau la nivelul burtii. Scade tensiunea arteriala imediat pentru ca spre inima va merge mai putin sange. Baroreceptorii, celulele speciale din apropierea inimii si a arterelor de la gat simt cand tensiunea e prea scazuta si trimit semnale catre creier. Inima pompeaza mai mult sange, bate mai repede, ritmul cardiac e dintr-odata unul foarte alert. Aceleasi celule speciale ingusteaza vasele de sange si cresc tensiunea arteriala pe loc.

Hipotensiunea ortostatica apare de obicei cand se intrerupe procesul normal al organismului noastru in care acesta incearca sa refaca tensiunea arteriala ajunsa la valori prea scazute. Deshidratarea, problemele circulatorii si cu inima, problemele la nivelul sistemului endocrin, afectiunile severe ale sistemului nervos, tensiunea scazuta dupa mese la batrani, toate pot fi cauze probabile ale hipotensiunii ortostatice.

Factorii de risc pentru hipotensiunea ortostatica ar putea fi: varsta, persoanele peste 65 de ani se vor confrunta cu hipotensiunea ortostatica, medicamentele-diuretice, alfa blocantele, beta blocantele, blocantele pentru canalelele de calciu, inhibitori diversi, medicamente pentru boala Parkinson, antidepresive, antipsihotice, relaxante musculare, medicamente pentru tratarea disfunctiilor erectile. Includem aici si anumite boli, la inima, la sistemul nervos, de exemplu boala Parkinson, expunerea la caldura excesiva, statul in pat, la orizontala, prea mult timp, consumul unor cantitati prea mari de alcool.

Diagnosticarea hipotensiunii ortostatice incepe cu analizarea istoricului medical al pacientului, al medicamentelor luate, al simptomelor prezentate. Se realizeaza un control fizic amanuntit la cabinet, se monitorizeaza tensiunea arteriala la orizontala si la verticala. Analizele de sange specifice, glicemia, cele pentru depistarea anemiei se vor recomanda alaturi de electrocardiograma pentru a se observa schimbari in ritmul cardiac si in structura inimii.

La nevoie se va efectua o ecocardiograma, un test de stres pentru inima, se va testa si sistemul nervos pentru a se observa anumite probleme ce influenteaza tensiunea arteriala.

Tratamentele pentru hipotensiunea ortostatica depind de cauza afectiunii. Cand e vorba doar de deshidratare se recomanda hidratare si medicamente care incurajeaza hidratarea corecta. Daca e vorba de anumite medicamente care scad tensiunea arteriala se reduce doza zilnica sau se elimina din schema de tratament.

Hipotensiunea ortostatica usoara se trateaza simplu. Stai pe scaun, pe pat, stai intins imediat ce simti ca ametesti. Simptomele vor disparea imediat ce ai adoptat un asemenea comportament.

Medicamentele pentru cresterea tensiunii arteriale si a volumului de sange din corp sunt esentiale in tratarea hipotensiunii ortostatice. Doar medicul specialist va recomanda medicamentele corecte pentru hipotensiunea ortostatica.

Pe langa aceste tratamente clasice e nevoie de exercitii fizice, de miscare, de ridicarea treptata de la orizontala, cat mai lent cu putinta, de multa apa consumata pe timp de zi. Noaptea se poate dormi cu capul putin ridicat in raport cu nivelul suprafetei patului pentru a evita efectele nedorite ale gravitatiei.

Lasă un răspuns