Prostata este glanda specifica aparatului reproducator masculin, avand forma unei castane. Pozitionata sub vezica urinara, prostata inconjoara uretra. In cazul unei functionari normale, aceasta glanda secreta o substanta in care sunt spermatozoizii si ii ajuta sa aiba o motilitate mai buna, contribuind la formarea lichidului spermatic.
Hormonii masculini, testosteronul in principal, ii asigura o activitate normala. Dupa 30 de ani cantitatea de testosteron din corpul masculin scade treptat, ducand la frecvente probleme cu prostata. Una dintre cele mai comune afectiuni ale prostatei este hiperplazia benigna, marirea prostatei. Tratamente pentru hiperplazia benigna de prostata exista, e o afectiune usor de tratat si de gestionat daca este depistata inca din primele faze de manifestare.
Hiperplazia benigna de prostata determina marirea prostatei si aparitia unor simptome tipice acestei afectiuni. De la urinari frecvente si senzatia urgenta de urinare, la urinari frecvente pe timpul noptii, dificultati in timpul urinarii, jet „slab” de urina in timpul mictiunii sau cu opriri frecvente, scurgeri urinare la final de mictiune, toate sunt simptome asociate hiperplaziei benigne. Se adauga imposibilitatea de a goli complet vezica urinara, infectiile tractului urinar, imposibilitatea urinarii, prezenta sangelui in urina.
Marimea prostatei sau a inflamatiei, daca exista, nu vor determina neaparat si severitatea simptomatologiei. Simptome asemanatoare pot sa apara insa si din cauza infectiilor frecvente, din cauza inflamarii prostatei, problemelor de la nivelul uretrei, pietrelor la rinichi, problemelor cu nervii care controleaza vezica urinara, dar si din cauza cancerului de prostata sau de vezica urinara.
Cauzele hiperplaziei benigne de prostata nu sunt clare. Specialistii si medicii sunt de parere insa ca ar fi vorba de un dezechilibru hormonal pe masura ce barbatii imbatranesc. Prostata se mareste pe masura ce trec anii si multi barbati pot trai foarte bine cu dimensiuni mai mari ale prostatei fara sa aiba neaparat o simptomatologie acuta.
Factorii de risc in cazul hiperplaziei benigne de prostata pot fi varsta, barbatii peste 40/60 de ani prezinta risc moderat, cei peste 80 de ani au risc crescut, istoricul familial, diabetul, bolile de inima, obezitatea.
Complicatiile posibile ale hiperplaziei benigne de prostata netratate si nediagnosticate la timp sunt multiple si destul de periculoase. Imposibilitatea de a urina, retentie urinara, infectii urinare acute, pietre la vezica urinara, vezica urinara cu probleme, rinichi cu probleme, iata doar cateva exemple. Medicii atrag atentia ca o prostata marita nu creste neaparat riscul aparitiei cancerului de prostata atat de temut in randul barbatilor.
Diagnosticarea hiperplaziei benigne de prostata este una complexa si incepe de cele mai multe ori cu un tuseu anal in cabinetul urologic pentru verificarea marimii prostatei. Se recomanda analize de urina detaliate, pentru a se elimina prezenta oricaror infectii, analize de sange complete pentru a se depista problemele cu rinichii. Neaparat se vor face analize PSA si Free PSA, testarea jetului urinar, testarea volumului rezidual al vezicii, analiza cantitatii de urina eliminate in 24 de ore.
In cazurile mai grave, urologul va recomanda ultrasunete transrectale, biopsia prostatei, analize specifice pentru urodinamica si presiunea jetului, dar si o cistoscopie.
Tratamentele pentru hiperplazia benigna de prostata vor depinde de marimea prostatei, de varsta, de starea de sanatate generala, de disconfortul resimtit si de simptomatologie.
In prima faza se vor prescrie medicamente daca simptomatologia e moderata, in speta alpha blocante, inhibitori hormonali ca sa determine micsorarea prostatei, combinatii de tratamente medicamentoase.
Daca simptologia e moderata si severa, medicamentele nu isi fac efectul se trece la terapie chirurgicala si interventii minim invazive. De exemplu, medicul urolog poate recomanda rezectia transuretrala a prostatei, incizia transuretrala a postatei, ambele desfasurate sub anestezie si cu rezultate foarte bune pe termen lung, urinarile fiind aproape normale odata ce tesuturile s-au vindecat dupa operatii.
Foarte cautata e si termoterapia transuretrala cu microunde, care micsoreaza rapid prostata si ajuta pacientul suferind de hiperplazie benigna de prostata sa aiba o viata normala din nou, prostata se micsoreaza si urina circula normal. Doar o prostata de dimensiuni mici va putea suferi o astfel de interventie, dar va fi nevoie de alte interventii viitoare cand creste dimensiunea sa. Ablatia transuretrala cu ac, cu unde radio transmise prin aceste ace pozitionate in prostata este alta alternativa cu efecte excelente pentru pacientii cu o marime destul de mare a prostatei.
Terapia cu laser este recomandata celor care iau deja medicamente pentru „subtierea” sangelui. Sunt mai multe proceduri incluse in terapiile cu laser, printre care cele ablative, de vaporizare a tesutului prostatic, enucleare, dar si liftingul uretral prostatic.
Alte proceduri moderne pentru tratarea hiperplaziei benigne de prostata: embolizarea, experimentala, prostatectomie deschisa sau realizata cu ajutorul bratelor robotice, doar pentru pacientii cu o marime foarte mare a prostatei.