Pancreasul este un organ localizat in abdomen, o glanda foarte importanta pentru sistemul nostru digestiv. El produce cantitati moderate de insulina si de alte enzime si hormoni utili in procesarea mancarii consumate. Insulina regleaza nivelul de glucoza din sange si cel de zahar.
Functia lui principala este una endocrina, eliminand sucul pancreatic direct in sistemul circulator, la care se adauga cea exocrina, eliminand acelasi suc si in „conducte”. Enzimele sunt secreate de pancreas in intestinul subtire, acolo unde mancarea continua sa fie descompusa dupa ce a parasit stomacul.
95% din pancreas e tesut exocrin. Se produc enzime pancreatice pentru ajuta digestia eficienta. Un pancreas sanatos produce cam 1 litru de enzime zilnic. Restul de 5% din tesutul sau e format din sute de mii de celule endocrine, care produc hormoni ce regleaza functionarea pancreatica si controleaza nivelul zaharului din sange.
Functia exocrina este posibila doar in prezenta unui suc clar, apos, alcalin care contine mai multe enzime, secretat doar de pancreas. Doar asa mancarea care intra in sistemul digestiv poate fi „sparta” in molecule micute si poate avea loc absorbtia intestinala. Unele enzime digera proteinele, altele „sparg” carbohidratii, in vreme ce anumite enzime descompun grasimi in acizi grasi si colesterol.
Portiunea endocrina din pancreas secreta insulina si numerosi hormoni vitali in digestie si in functionarea corecta a organismului uman. Daca avem un nivel marit de zahar in sange celulele beta pancreatice elibereaza insulina in cantitati mai mari ca sa mentina un nivel echilibrat al zaharului din sistemul circulator.
Insulina e deosebit de importanta pentru organism si poate fi secretata de pancreas si nu de alt organ. Insulina muta glucoza din sange in muschi si alte tesuturi, pentru a avea energie sa faci tot ce vrei, auuta ficatul sa absoarba glucoza, stocand-o sub forma de glicogen in caz ca e nevoie de energie mai tarziu.
Celulele alfa din pacreas reactioneaza cand nivelul de zahar din sange scade dramatic, eliberand un hormon special, glucagon. Glicogenul se descompune imediat in glucoza in ficat, glucoza ajunge in sange si nivelul de zahar din sange revine la normal.
Ca sa ai un pancreas sanatos si perfect functional trebuie sa consumi nu mai mult de 20 de grame de grasime pe zi, se va evita alcoolul de orice tip si se va tine cont de hidratarea corespunzatoare. Si postul sau dieta care nu cuprinde prea multa mancare pot duce la revenirea functionarii pancreasului, dar nu trebuie exagerat. O dieta bazata pe lichide, sucuri naturale de 1-2 zile, dar si pe fructe proaspete va fi perfecta pentru un pancreas care sufera si il va ajuta sa aiba din nou o functionare in parametri optimi.