Cand mergem la doctor pentru o consultatie de rutina ce primim? Un diagnostic sau un prognostic? Diagnosticul si prognosticul sunt doi termeni din domeniul medical care duc la confuzii frecvente, mai ales in randul celor care nu au cunostinte medicale sau nu stapanesc prea bine limba romana. Desi par sinonime, cele doua cuvinte au intelesuri total diferite si sunt utilizate in situatii diferite.
Diagnostic si prognostic. Poate ai auzit de multe ori oameni in jurul tau vorbind despre medici si despre „prognosticuri” legate de anumite boli, de evolutia lor probabil. E important sa stii de la inceput ca exista diferente clare intre cele doua notiuni si ca e esential sa le folosesti corect mai ales daca esti fata in fata cu un medic sau ai plecat de la el.
Diagnosticul se refera la determinarea unei afectiuni de care sufera un pacient, tinand cont de semne si simptome. Nu ai cum sa pui un diagnostic fara o examinare medicala amanuntita. Se colecteaza informatii despre istoricul medical al pacientilor, se intreaba pacientul diverse lucruri legate de starea sa de sanatate si de ce „simte”, dupa care se trece la examinare clinica, la studii speciale, analize, electrocardiografie, radiografie, RMN etc.
Diagnosticarea poate fi prin concluzie, prin excludere, prin analizarea efectelor unor medicamente folosite. De asemenea, mai avem diagnosticare simptomatica si etiologica. La cea simptomatica doctorii se bazeaza pe problemele care apar la organe si tesuturi si care sunt observabile. Spre deosebire de ea, cea etiologica se bazeaza pe cauza exacta a bolii, dupa ce se fac foarte multe analize, teste si e mai dificila decat toate tipurile de diagnosticare.
Prognosticul medical/clinic se refera la o predictie stiintifica a evolutiei tipice a unei boli si rezultatele imediate sau pe termen lung. Prognosticul medical include dezvoltarea simptomelor, calitatea vietii, complicatiile, rata de supravietuire. Prognosticul se bazeaza pe cunostinte despre modul in care evolueaza anumite boli, pe starea mentala si fizica a pacientilor si pe efectul anumitor tratamente. Prognosticul medical are un grad mare de acuratate, dar nu poate fi corelat cu datele statistice.
Diagnosticul are in vedere starea de sanatate actuala a pacientului, in vreme ce prognosticul medical va tine cont de viitorul evolutiei unei conditii medicale observate in prezent la un pacient.