Sanatatea noastra depinde de toate alegerile pe care le facem zi de zi. De la ce mancam la micul dejun sau la pranz, pana la exercitiile fizice care sunt sau nu in programul nostru, toate pot sa determine schimbari dramatice la nivelul sanatatii individului.
La o prima vedere nu putem face atat de multe ca sa nu ne imbolnavim, avem mereu pe langa noi virusuri si bacterii microscopice care abia asteapta sa ne „cucereasca” organismul. In realitate avem atat de multe variante de a evita imbolnavirea si sunt atat de simple incat ar fi pacat sa nu le punem in practica.
Cand esti sanatos poti sa iti indeplinesti foarte bine sarcinile de la locul de munca, ai pofta de viata si de diverse activitati, esti fericit si te simti bine. Sanatatea e cel mai de pret „bun” pe care il avem si pe care nu il mai putem recupera odata ce ne-am imbolnavit foarte tare.
De la o vreme insa am ajuns sa ne imbolnavim destul de des din mai multe motive. Alimentatia si miscarea pe care o facem nu ne mai ajuta atat de mult, stam prea mult in casa, pe scaune, la birouri, mancam pe repede-inainte si preferam fast-food de toate tipurile, nu mai gatim sanatos deloc.
Pe de alta parte, ne imbolnavim foarte repede si pentru ca nu ne mai ingrijim atat de mult ca inainte, mergem la doctor foarte rar, doar atunci cand simptomele se agraveaza. Nu avem timp de noi si asta e foarte rau pentru sanatatea noastra.
Ce putem face insa sa evitam imbolnavirea si sa fim mereu sanatosi? Sunt doua lucruri simple si practice prin care putem ramane sanatosi si departe de orice fel de infectie.
Consuma doar mancare sanatoasa. Evita orice fel de alimente, ingrediente prea procesate, mananca acasa, pregateste totul din ingrediente proaspete si de calitate, evita prea multa grasime adaugata in mancare si prea mult zahar. Mergi pe legume si fructe de la producatori locali, pe produse integrale, pe cat mai putina paine alba, foloseste ingrediente de baza, nu in exces, redu pe cat posibil mancatul „pe fuga” si incearca sa alegi doar variante sanatoase de meniuri, chiar daca mai comanzi sau mai mergi in oras.
Fa miscare cat mai multa si dormi suficient de mult cat sa te trezesti odihnit. Evita sedentarismul, el poate duce la imbolnavirea rapida. Fa miscare, indiferent ca alergi, ca mergi in jurul blocului sau in parc. Nu lasa sa treaca nicio zi fara sa faci miscare cat mai multa in casa sau afara. Dormi bine, cel putin opt ore pe noapte, nu folosi telefoane, calculatoare cu cel putin doua ore inainte de culcare si incearca sa te culci si sa te trezesti cam la aceleasi ore. Nu te obisnui sa muncesti noaptea si sa dormi ziua, fii productiv ziua si lasa creierul pe timpul noptii sa se refaca, la fel si sistemul imunitar.