Se intampla de multe ori ca acidul gastric din stomac sa ajunga la nivelul esofagului prin reflux, mucoasa esofagiana ingrosandu-se si devenind foarte rosie, iritata. Esofagul Barrett este afectiunea descrisa de aceasta simptomatologie observata la foarte multi pacienti. Problema este legata in mare parte de sfincterul esofagian inferior, o valva intre esofag si stomac, si de refluxul gastroesofagian, cauzat de slabirea acestei valve.
Arsurile si regurgitarile sunt urmari firesti ale acestui reflux. Multi pacienti ajung sa aiba modificari de celulele la nivelul mucoasei esofagului inferior, de unde si esofagul Barrett, care duce de multe ori la cancer esofagian. Tratamente exista, dar ele vizeaza simptomatologia si ameliorarea ei.
Simptomatologia esofagului Barrett porneste de la cea tipica refluxului gastroesofagian, care este prezent de o perioada lunga de timp la pacienti: arsuri, regurgitarea continutuluin stomacal, dificultati de inghitire a mancarii, dureri in piept in cazuri rare. Curios este ca peste 50% din cei care au fost diagnosticati cu aceasta afectiune nu aveau probleme cu refluxul de acid gastric…
Daca simptomele se inrautatesc si apar varsaturi cu sange, scaune cu sange, inchise la culoare, pierdere in greutate neintentionata trebuie sa te adresezi de urgenta medicului sau sa mergi la UPU pentru diagnosticare si internare.
Cauzele esofagului Barrett nu sunt cunoscute cu exactitate. E posibil ca multi pacienti care prezinta aceasta afectiune sa aiba o alta boala numita reflux silentios, altii sa aiba reflux gastroesofagian, dar fara legatura directa cu afectiunea amintita. Practic acidul gastric distruge mucoasa esofagiana, determina schimbari profunde la nivelul sau si se ajunge rapid la esofagul Barrett.
Factorii de risc pentru esofagul Barrett ar fi: istoricul medical familial, daca mai sunt cancere esofagiene in familie, esofag Barrett, sexul, barbatii par sa fie mai predispusi la aceasta afectiune, rasa, albii sunt cei care ar putea dezvolta esofagul Barrett mai des, varsta, poate sa apara oricand, dar adultii peste 50 de ani sunt cei vizati. Alti factori de risc ce merita mentionati aici sunt aciditatea cronica, refluxul permanent de acid gastric, fumatul, greutatea prea mare,
Complicatiile esofagului Barrett sunt clare. Te poti trezi oricand cu un cancer esofagian de toata frumusetea. Multi pacienti care au aceasta afectiune nu ajung totusi obligatoriu sa dezvolte cancer de esofag.
Diagnosticarea esofagului Barrett se va face doar in cabinetul medicului specialist, in urma unor analize de sange si in urma endoscopiei, se va face si biopsie si se va observa modul in care arata esofagul, daca e foarte rosu si iritat sau nu.
Se va determina gradul de displazie la nivelul celulelor esofagului cu ajutorul a doi patologi, unul cu specializare gastroentorologie cel putin. Daca displazia celulelor e una mare, schimbarile sunt mari, atunci cancerul de esofag e garantat. Barbatii care au deja reflux gastroesofagian saptamanal si nu raspund la tratamente au nevoie de screening obligatoriu, dar si femeile au nevoie de screening daca exista reflux gastric necontrolat si exista factori de risc asociati cu esofagul Barrett.
Tratamentul pentru esofagul Barrett depinde de cresterea celulelor anormale si de urmarile ei. Daca nu s-a descoperit displazie doctorul va recomanda monitorizare, endoscopie periodica, biopsii, endoscopie o data pe an, la trei sau cinci ani daca nu apar schimbari majore. Se va trata refluxul gastroesofagian, se va corecta chirurgical si endoscopic hernia hiatala, se va „umbla” si la sfincterul care nu permite acidului sa ajunga la nivelul esofagului.
Daca apare displazie de grad scazut e semn clar ca apar deja schimbari celulare precanceroase. Intervine patologul, se recomanda alta endoscopie la sase luni, cu endoscopii din sase in sase luni si la 12 luni. Se intervine cu rezectie endoscopica, cu ablatie cu radiofrecventa, cu o procedura noua, crioterapia, care ingheata si distruge celulele cu probleme. Dupa ce se fac tratamente pentru reducerea aciditatii din stomac si acidului gastric se face iar endoscopie la trei sau patru luni dupa finalizarea tratamentelor.
Daca se constata displazie de grad inalt deja te gandesti clar la cancer de esofag. Singurele metode care te ajuta intr-adevar sunt rezectia endoscopica, ablatia cu radiofrecventa, crioterapia. Ti se poate propune operatia, se scoate o parte din esofag si se ataseaza portiunea ramas de stomac direct.
Vestea proasta este ca reaparitia esofagului Barrett e posibila chiar si dupa finalizarea tratamentelor. Pentru tratamente si extirparea de tesut esofagian anormal se recomanda tratametne pe viata pentru a reduce aciditatea si a ajuta esofagul sa se vindece.