anemie celule sange

Cetoacidoza diabetica nu este altceva decat o complicatie a diabetului. Din momentul in care corpul nostru nu e in stare sa mai produca suficienta insulina cetoacidoza diabetica isi face simtita prezenta. Zaharul, sursa de energie pentru muschi si alte tesuturi, este prelucrat cu ajutorul insulinei. Fara insulina, corpul incepe sa se indrepte spre grasimi si sa le foloseasca pe post de energie, de combustibil. De aici si acumularea de acizi in sange numiti cetone.

Daca nu se intervine asupra cetonelor din sange se ajunge sigur la cetoacidoza diabetica. Tratamentele pentru cetoaciduza diabetica nu vor vindeca boala in mod complet de la inceput, doar vor viza simptomele si ameliorarea lor, va exista sansa la o viata cat de cat normala…

Simptomatologia cetoacidozelor diabetice se manifesta brusc, rapid, in 24 de ore de la acumularile mari de cetone in sange. Unele dintre simptome ar putea fi si primele semne ale diabetului. Printre acestea amintim: setea prea mare, urinari frecvente, varsaturi si senzatie de greata, dureri de stomac, senzatie de slabiciunea, oboseala mai mare, respiratia ingreunata, respiratie „fructata”, stare de confuzie prelungita.

Dar simptomele clare ale prezentei cetoacidozei diabetice, care apar la analize de sange si de urina, sunt glicemia mare, nivelul mare al cetonelor din urina. Cand zaharul din sange, glicemia are valori peste 300 mg/dL la mai multe teste, cand cetonele sunt deja prea multe si apar si in urina, cand ai deja simptome ce par a fi de la diabet e bine sa te adresezi de urgenta medicului specialist sau camerelor de garda, sa mergi la UPU. Si tine minte ca orice fel de cetoacidoza netratata poate duce la deces.

Cauzele cetoacidezei diabetice sunt cunoscute si usor de depistat. Insulina are rolul de a ajuta zaharurile sa intre in celulele organismului, dar cand lipseste sau e mult prea putina in corp nu prea mai avem cum sa ne folosim de zahar pentru energie. Asa apar hormoni speciali care „sparg” grasimile si le folosesc imediat pe post de combustibil. Plus ca apar cetonele, niste acizi ciudati din sange care mai tarziu ajung si in urina. De regula, ajungem sa avem cetoacidoza diabetica dupa anumite infectii, boli, care determina cresterea nivelului de adrenalina, de cortizol. Infectiile urinare si pneumoniile duc la cetoacidoza diabetica.

Un tratament care nu e urmat in caz de dependenta de insulina, traume emotionale si psihice, atacul de cord, AVC-ul usor, pancreatitele, sarcina, consum de alcool, droguri, corticosteroizi luati in exces, anumite diuretice puternice, toate ar putea fi foarte bine pe lista de cauze probabile ale cetoacidozei diabetice.

Factorii de risc cei mai cunoscuti pentru cetoacidoza diabetica sunt diabetul de tip 1, sarirea peste dozele de insulina injectate la perioade prestabilite de timp, diabetul de tip 2 pe care il ai de multa vreme. Ce e ciudat este faptul ca aceasta cetoacidoza diabetica poate fi un semnal timpuriu al diabetului la pacientii care nu s-au confruntat pana atunci cu el.

Complicatiile posibile ale cetoacidozei diabetice sunt multe, dar sunt usor de gestionat. De vreme ce lichidele, electrolitii, insulina sunt principalele substante folosite in tratamente, complicatiile vor tine de glicemie mult prea mica, de nivelul potasiului mult prea scazut, de inflamatiile la nivelul creierului, edem cerebral, mai ales la copii.

Prevenirea cetoacidozelor diabetice este la fel de simpla. In primul rand ai grija de diabet, mananca sanatos, incearca sa ai activitate fizica, sa iti iei medicamentele, sa iti administrezi corect insulina, medicamentele pentru diabet. Nu uita de monitorizarea glicemei oriunde te afli, de ajustarea dozei de insulina, de masurarea nivelului de cetone din sange.

Diagnosticarea cetoacidozei diabetice se va realiza in urma unui examen clinic si a unor analize de sange, nivelul cetonelor, nivelul glicemiei, aciditatea sangelui, se va testa si nivelul electrolitilor din sange. Se vor recomanda analize de urina, radiografii, electrocardiograme, ECG, EKG.

Tratamentele pentru cetoacidoza diabetica sunt unele generice. De la lichide mai multe administrate oral sau intravenos pentru a suplini pierderile prin urinari frecvente la inlocuiri de electroliti tot intravenos, pentru a ajuta inima, musculatura, celulele nervoase.

Terapia cu insulina este de baza si ar putea ajuta la anularea efectelor cetoacidozei diabetice. E nevoie de ea in cantitati mai mari pana cand zaharul din sange scade sub 200 mg/dL si sangele nu are aciditate asa de mare. Dupa care se continua cu ea pana cand se normalizeaza glicemia si aciditatea si se mentin amandoua in limite normale.

Lasă un răspuns