Sindromul Ramsay Hunt apare de regula cand Zona Zoster afecteaza nervul facial din apropierea urechilor. Apare imediat durerea, eruptia cutanata tipica, paralizia faciala si auzul se pierde in timp la urechea afectata. Virusul care il produse, cel din spatele varicelei, ramane in nervi chiar si dupa ce nu mai avem boala, se reactiveaza peste ani si afecteaza nervii faciali. Tratamente exista, dar sunt doar pentru simptome si pot sa fie destul de greu de suportat pentru pacientii care au si alte tipuri de afectiuni.

Cand se discuta despre sindromul Ramsay Hunt avem cel putin trei variante. Cel tip 2 este si cel mai cunoscut, tipul 1 si 3 nu au legatura cu tipul 2. Sindromul Ramsay Hunt tip 1 e o afectiune neurologica rara, care determina aparitia crizelor, tremurului corporal, dispar functiile importante ale corpului, tulburarile cognitive. Sindromul Ramsay Hunt tip 3 este un tip de neuropatie in zona palmara a nervului cubital.

Simptomatologia sindromului Ramsay Hunt tip 2 despre care vom discuta in continuare este destul de clara. Sunt doua semne principale care iti spun ca ai in fata un pacient care sufera de aceasta boala: o eczema dureroasa intinsa, cu vezicule pline de lichid deasupra, in, in jurul unei urechi, dar si slabiciune la nivel facial, paralizie pe o parte, cea a urechii afectate. Eczema si paralizia faciala vor aparea in acelasi timp, insa putem avea si un simptom aparut dupa altul, eczema poate sa nu apara in cazuri rare. Pentru ca e vorba de o complicatie a varicelei si a Zonei Zoster pana la urma simptomele devin mult mai complexe. Primul care a descris afectiunea a fost James Ramsay Hunt, in 1907.

Alaturi de aceste doua simptome de baza in diagnosticare sindromului mai pot sa apara si: dureri de urechi, pierderea auzului, tiuit in urechi, dificultati cand incercam sa inchidem ochii, senzatia de vertij, schimbari majore la nivel de percepere a gustului sau pierderea totala a gustului, gura si ochi uscati, sensibilitate prea mare la sunete puternice, raguseala. In cazuri extrem de rare apar dureri si eczeme chiar si in cavitatea bucala.

Cauzele sindromului Ramsay Hunt sunt simplu de depistat. Virusul care provoaca varicela e cel vinovat, el ramane in corpul pacientului deja infectat si vindecat si se reactiveaza la ani distanta, aparand eczeme dureroase, bubite cu lichid, Zona Zoster mai greu de tratat. Chiar daca iei tratament si te vindeci rapid, nu ai cum sa scapi de acest virus si nici nu ai de unde sti daca a mai ramas in corp si unde anume e localizat.

Factorii de risc pentru sindromul Ramsay Hunt tin de infectarea cu virusul care provoaca varicela, batranii peste 60 de ani sunt cei mai expusi si cei mai vulnerabili, au risc ridicat sa dezvolte si complicatii. Sindromul e foarte rar in cazul copiilor. Vestea buna e ca discutam despre o afectiune care nu este contagioasa, dar reactivarea virusului poate sa determine reaparitia simptomatologiei comune varicelei la persoanele care nu au avut varicela, forma normal, sau nu au fost vaccinate inca. Pacientii cu probleme grave la nivelul sistemului imunitar vor avea cu siguranta complicatii si un sindrom cu manifestari complicat de tratat. Se va evita orice contact direct cat sunt bubitele cu lichid in special cu gravidele si nou-nascutii, copiii foarte mici.

Daca discutam despre complicatiile sindormului Ramsay Hunt, lucrurile se… complica. Auzul poate sa dispara definitiv, slabiciunea faciala poate fi pe viata in cazuri izolate, desi aceste simptome au doar caracter temporar. Si cum nu era suficienta problema cu auzul si ochii au de suferit, nu poti inchide pleoapele cum trebuie, corneea se deterioreaza si ea, apare vederea in ceata, durerile de ochi insuportabile.

Nevralgia postherpetica e pe lista de complicatii de la acest sindrom, fibrele nervilor sunt distruse, mesajele transmise de aceste fibre nervoase sunt exagerate, confuze, de unde durerea care persista si dupa ce trec simptomele asociate sindromului. Anxietatea sociala, spasmele musculare faciale, somnolenta, confuzia, durerile de cap, slabiciunea in zona mainilor si a picioarelor, iata alte posibile complicatii ale sindromului amintit.

Preventia e mereu cheia evitarii sindromului Ramsay Hunt, vaccinarea e de baza, cea impotriva varicelei, Zonei Zoster-vaccin varicela la copii, Zona Zoster la oamenii peste 50 de ani.

Diagnosticarea sindromului Ramsay Hunt se va face in cabinetul medicului specialist, dermatologului in cele mai multe cazuri. Se va consulta istoricul medical, se va face o examinare fizica, se vor observa semnele bolii. Se vor preleva si mostre din lichidul din bubitele atat de enervante de la nivelul eczemelor din ureche si se va stabili ce fel de virus este implicat. La nevoie se preleveaza probe de sange, saliva pentru a fi analizate la microscop. Un RMN va fi necesar daca se presupune ca exista si alte cauze, afectiuni ascunse care ar determina simptomatologia prezenta.

Tratamentele pentru sindromul Ramsay Hunt isi vor propune sa amelioreze simptomele, sa scada durerea si sa previna complicatiile pe termen lung. Se vor administra medicamente antivirale specifice pentru virusul varicelei, corticosteroizi pentru eficienta mai mare in cazul antiviralelor, medicamente pentrua anxietate daca apare vertijul periculos, medicamente pentru durere, pentru inflamatii, picaturi pentru ochii uscati.

Sindromul Ramsay Hunt poate sa revina doar sub forma de infectie si Zona Zoster usor de tratat, virusul nu dispare din nervi orice ai face si orice ai lua ca tratament…

Lasă un răspuns