durere de stomac

Sistemul digestiv este extrem de sensibil si de vulnerabil in fata unor afectiuni aparent banale. Intestinele joaca un rol esential in procesarea corecta si eficienta a mancarii care intra in stomac. Atat timp cat acestea sunt sanatoase si nu ajung sa aiba probleme ne vom simti bine si vor putea beneficia de pe urma nutrientilor din mancare.

Numai ca uneori apar diverticulii, saculeti ca niste buzunare de mucoasa ce ies prin orificiile peretelui sigmoidal de multe ori. La o privire atenta se observa un fel de riduri pe colon, sunt frecventi la varsta de peste 40 de ani si nu pun probleme deosebite in general. Inflamarea acestor saculeti si infectarea lor duce la diverticulita.

Diverticulita este o afectiune de care este foarte dificil sa ne ferim. Apare la nivelul colonului, nu vedem exact ce se intampla acolo, nu stim de multe ori ca avem diverticuli pana cand nu facem analize specifice, colonoscopie. Diverticulii inflamati si infectati pot sa provoace dureri abdominale, stare de rau, greata, febra, eliminarea materiilor fecale va deveni mult mai complicata si s-ar putea sa apara si episoade de hemoragie vizibile la nivelul scaunului.

Formele usoare de diverticulita se trateaza simplu si acasa, cu odihna, schimbari in dieta si antibiotice. Dar daca avem diverticulita cu manifestari clinice severe se ajunge si la operatie.

Diverticuloza e prezenta acestor saculeti oriunde in intestine. Cand se inflameaza sau infecteaza vorbim despre diverticulita. In cazuri severe se ajunge la perforatii ale intestinului gros si la infectii masive.

Stii sigur ca ai diverticulita cand ai crampe puternice pe partea stanga a abdomenului care dispar adesea cand elimini gaze intestinale si ai scaun spontan, dar si atunci cand ai sange in scaun, cand apar si dureri severe inainte sau in timpul miscarilor intestinale.

La diverticulita acuta apar episoade de infectie si inflamatii grave, la diverticulita cronica inflamatii si infectiile nu dispar niciodata. Netratata diverticulita duce la constipatie, scaun cu o constistenta slaba, balonare, dureri de stomac. Durerile abdominale cresc in intensitate, stomacul e tare la palpare, apare starea de greata si varsaturile frecvente.

Se ajunge la infectii sau la inflamatii atunci cand diverticulii se „freaca” sau sunt blocati de materiile fecale din intestin. Factorii de risc de luat in seamna sunt: greutatea corporala prea mare, fumatul, sedentarismul, lipsa exercitiilor fizice, dieta cu putine fibre, multa carne rosie si grasimi, steroizii, opioidele, antiinflamatoare ca ibuprofen sau naproxen.

Complicatiile apar la peste un sfert dintre cei diagnosticati si includ abcesul, blocaje intestinale, fistule, peritonite care ne trimit imediat la spital pentru interventii chirurgicale.

Tratamentele pentru diverticulita depind de severitatea afectiunii. Diverticulita fara complicatii, simpla se trateaza cu antibiotice recomandate de medicul de familie, dieta bazata pe lichide cateva zile pana se reface intestinul, dupa care se revine la mancare solida, introdusa treptat in meniu.

Diverticulita care are deja complicatii si a necesitat si internare e tratata cu antibiotice administrate pe cale intravenoasa, tuburi de drenaj in abdomen, daca sunt abcese. Se ajunge la operatie doar daca avem fistule, obstructie intestinala, perforatii la nivel intestinal. Operatiile pot fi de indepartare a segmentelor cu probleme din intestine sau colostomie si rezectia unor portiuni mai mari din intestine. La sase saptamani de la recuperare se recomanda colonoscopie. Alte interventii chirurgicale vor fi facute pentru a se preveni orice fel de complicatii pe viitor.

Lasă un răspuns