bacterii infectie urinara

Infectia tractului urinar este o infectie care poate sa apara in orice parte a sistemului urinar, la rinichi, uretre, vezica, uretere. Adesea infectiile urinare se localizeaza la nivelul tractului urinar inferior, vezica si uretra.

Cele mai afectate de infectiile urinare sunt femeile, insa si barbatii pot sa se trezeasca cu infectii urinare daca nu au o igiena foarte buna a aparatului urinar si o viata sexuala in care folosesc protectie. Tratarea infectiilor urinare este destul de simpla daca este realizata inca din primele etape ale infectarii.

Infectia urinara este usor de recunoscut. Nevoia puternica si urgenta de a urina mai mereu, senzatie de arsura la fiecare mictiune, cantitati mici de urina eliminate desi nevoia este foarte mare, urina tulbure, colorata in alta nuanta decat galben-pai, miros puternic. La femei mai putem intalni dureri pelviene, localizate in centrul pelvisului, apar si dureri de spate, de rinichi, stare de rau, varsaturi, greata, cistite, sange in urina.

Cauzele infectiilor urinare sunt cunoscute si foarte clare. Bacteriile intra in tractul urinar prin uretra si incepe sa se multiplice in vezica. Cand sunt prea multe bacterii dezvoltate in vezica afecteaza tot tractul urinar. Cistitele sunt cauzate de E.coli, o bacterie din tractul gastrointestinal, dar pot fi si alte tipuri de bacterii raspunzatoare de infectiile urinare acute. Si de la acte sexuale neprotejate si o igiena precara putem ajunge la cistite.

Femeile sunt predispuse anatomic la cistite si infectii ale tractului urinar pentru ca uretra este foarte aproape de anus, iar deschiderea uretrala este apropiata de vezica. Plus ca uretra femeii e foarte aproape de vagin, de unde si infectiile cu transmitere sexuala care pot sa duca la infectii grave ale tractului urinar.

Tratamentele pentru infectiile urinare sunt de regula bazate pe antibiotice specifice. Daca infectia nu e complicata se administreaza antibioticele pe o perioada de trei zile si infectia va ceda. Consumul de lichide in cantitati mari este de dorit la orice feld e tratament cu antibiotice pentru infectii urinare.

Femeile trecute in menopauza care au infectii urinare pot fi ajutate cu hormoni vaginali inlocuiti cu estrogen. La infectiile acute se administreaza antibiotice in concentratii mai mari, pe o perioada lunga de timp. Se evita orice contact sexual, se asigura o igiena intima perfecta pentru a se evita raspandirea infectiei si la alte parti ale tractului urinar.

Si la femei, si la barbati infectiile pot recidiva. La barbati bacteriile se pot ascunde in prostata si pot reveni cu si mai multa putere, iar la femei intervine iarasi problema anatomiei din zona sistemului reproducator feminin si excretor.

Lasă un răspuns