durere gat

Cunoscuta si sub denumirea de torticolisul spasmotic, distonia cervicala este o afectiune complexa, dureroasa, care ataca musculatura gatului, determinand contractari involuntare, care vor duce la rasuciri rotiri involuntare ale capului sau intoarceri intr-o parte, miscari in fata si spre spate involuntare, greu de controlat, aparute din senin. Tratamentele pentru distonie exista si urmaresc ameliorarea simptomatologiei prezente si reducerea senzatiilor resimtite la nivelul gatului. 

Distonia cervicala este o boala rara care poate sa apara la orice varsta. De regula afecteaza in special indivizii de sex feminin, dar si de sex masculin, de varsta medie. Simptomatologia se manifesta gradual si ajunge intr-un punct in care nu mai evolueaza deloc, are o stagnare. 

Simptomele tipice distoniei cervicale sunt cauzate de aceste contractii involuntare musculare de la nivelul gatului. Directiile miscarilor pot varia, de la barbie spre umeri, de la ureche spre umeri, de la barbie in sus, de la barbie in fata. Cea mai frecventa dintre aceste miscari este cea in care barbia este trasa spre umeri. Impreuna cu aceste miscari vom intalni si durerile de gat care pot sa radieze spre umeri, spre spate, pot sa apara si dureri de cap greu de suportat.  

Cauzele distoniei cervicale sunt necunoscute. Cu toate astea, se crede ca istoricul familial, genetica si mutatiile aparute la anumite gene pot duce la distonie cervicala foarte usor, la fel si boala Parkinson, accidentul vascular cerebral. Socurile la nivelul gatului, al capului, al spatelui sau al umerilor vor duce probabil la simptome asociate distoniei cervicale.  

Diagnosticarea distoniei cervicale se va face in urma unui examen clinic de specialitate si in urma observarii simptomatologiei. Se vor testa muschii din zona gatului, se vor face anumite masuratori legate de functionarea musculaturii din zona respectiva. 

Factorii de risc pentru distonia cervicala sunt varsta, apare mai ales dupa 30 de ani, sexul, femeile vor avea distonie cervicala mai des decat barbatii, istoricul familial. Complicatiile care pot sa apara in cazul distoniei cervicale pot fi contractii care se “intind” si spre alte parti ale corpului apropiate de zona de unde au pornit, fata, falci, brate, trunchi. Cei care au forme agravate ale distoniei cervicale pot avea si pinteni ososi care reud spatiu din canalul rahidian, cu afectarea bratelor, mainilor, picioarelor. Testele de sange, analizele, RMN-ul ar putea sa ajute la diagnosticarea corecta. 

Cat despre tratamente, nu exista unele care sa vindece definitiv distonia cervicala. La unii pacienti simptomele pot sa dispara si sa reapara chiar si in lipsa tratamentelor specifice. Tratamentele actuale vizeaza doar ameliorarea simptomatologiei. Se poate folosi si toxina botulinica, injectata direct in muschii care sunt raspuzatori de contractiile puternice la nivelul musculaturii gatului. Injectiile se vor repeta o data la trei sau patru luni pentru eficienta maxima.  

Trucurile senzoriale, ca parte a terapiei pentru distonia cervicala, pot include atingeri in zona opusa a fetei sau in zona spatelui capului pentru oprirea temporara a spasmelor. Si masajul va fi util in distoniile cervicale agravate, la fel si terapiile de management al stresului-stresul agraveaza simptomatologia distoniei cervicale. 

Stimularea la nivelul creierului este o procedura in care un fir este ghidat in creier si se transmit impulsuri electrice zonei care controleaza miscarea ca sa se intrerupa semanele nervoase asociate spasmelor distoniei cervicale. “Taierea” chirurgicala a nervilor care sunt raspunzatori de toate contractiile musculare de la gat e o optiune mai complexa ce are si ea efecte bune. 

Medicamentele care relaxeza musculatura gatului si reduc spasmele sunt oferite celor cu distonie cervicala. Ele sunt completate de terapia fizica, exercitii de intindere si intarire musculara. Se reduce astfel durerea si se imbunatateste simtitor postura gatului si miscarile normale.  

In cazurile foarte grave singura solutie este interventia chirurgicala. Operatia de denervare selectiva va “taia” nervii de la musculatura afectata oprind astfel miscarile necontrolate de la nivelul capului si al gatului. 

Lasă un răspuns