boala parkinson tratamente

Boala Parkinson este o afectiune a sistemul nervos, cu evolutie progresiva, ce determina probleme seriose la nivelul miscarilor corporale. Simptomatologia se instaleaza treptat, doar la o mana avem un usor tremur aproape insesizabil, dupa care nu ne mai putem misca in mod corect si usor aproape deloc din cauza acestui tremurat generalizat.

Urmeaza vorbirea, neclara in cele mai multe cazuri si acutizarea simptomatologiei de-a lungul timpului. Tratamentele pentru Parkinson exista, insa nu isi propun sa vindece definitiv boala, ci sa imbunatateasca cat se poate viata pacientilor si sa amelioreze simptomele prezente.

De multe ori nici nu stii ca ai deja boala Parkinson. Asta pentru ca simptomatologia este diferita de la caz la caz. Simptomele timpurii sunt unele usor de trecut cu vederea si de multe ori nu le dai mare importanta. La inceput ele apar doar pe o parte a corpului, insa se inrautatesc pe masura ce trece timpul si nu te prezinti la medic pentru tratamente. Treptat simptomele vor fi prezente la nivelul ambelor parti ale corpului.

Cele mai frecvente simptome asociate bolii Parkinson sunt: tremurul, manifestat la nivelul membrelor, maini, degete mai ales cand acestea sunt in repaus, miscari incetinite ale corpului, rigiditate musculara aparuta in orice parte a corpului, dureri musculuare, dezechilibrare frecventa, postura incorecta, pierderea miscarilor automate, inconstiente, de exemplu clipitul, schimbari la nivelul vorbirii, ezitari in vorbire, vorbire mai rapida, greu de inteles, monotonie, schimbari la nivel scrisului, e mai greu sa scrii, scrisul pare mai mic.

Cauzele bolii Parkinson nu sunt cunoscute. Se crede insa ca anumiti neuroni au probleme in timp sau mor, iar dopamina nu mai e produsa. Scaderea nivelului de dopamina din corp duce la activitate cerebrala anormala, miscari imposibil de executat corect si la alte simptome tipice bolii Parkinson.

Factorii de risc in cazul acesti boli ar fi genetica, mutatii genetice, factori de mediu, expujnerea la toxine, de pilda, anumite schimbari chimice aparute din senin la nivelul creierului. Si varsta are un rol important, mai ales dupa 60 de ani poti avea boala Parkinson, dar si sexul-barbatii dezvolta aceasta boala mai frecvent.

Complicatiile tipice bolii Parkinson sunt dificultatile in gandire, in procesarea informatiei, apare dementa, apar probleme la memorare, la gandirea in situatii simple de viata, dar si depresia, schimbari frecvente emotionale, dificultatile de inghitire, mestecare. Se adauga si probleme cu vezica urinara, dificultati de urinare, imposibilitatea urinarii, constipatie, probleme cu tensiunea arteriala, cu mirosul, oboseala cronica, dureri, probleme sexuale.

Diagnosticarea bolii Parkinson este dificila in prima faza pentru ca nu exista teste specifice, analize care sa determine cu exactitate prezenta ei. Neurologul este cel care va diagnostica boala, in functie de istoricul medical si de simptomele comunicate de catre pacient si vizibile la consultul neurologic si fizic. Analizele de sange, tomografiile, RMN-ul, vor completa testele cerute de medicul neurolog pentru o diagnosticare corecta. E nevoie de timp si de vizite periodice la neurolog pentru diagnosticarea corecta a bolii Parkinson.

Tratamentele pentru boala Parkinson vizeaza doar ameliorarea simptomatologiei, nu pot vindeca definitiv pacientul. Luate corect si prescrise inca de la inceputul simptomatologiei bolii Parkinson, tratamentele pot da roade si pot reduce dramatic din simptomele vizibile. Medicamentele vor ajuta pacientul in cazul in care are probleme de miscare, de mers, tremur permanent, ele cresc nivelul de dopamina sau inlocuiesc dopamina.

Levodopa/Carbidopa/Entacapona este cel mai bun medicament pentru pacientii adulti cu Parkinson, este o chimicala naturala care trece in creier si e convertita rapid in dopamina. Alte medicamente pot sa mimeze efectele dopaminei in creier si sa ajute astfel pacientii sa aiba o viata cat de cat normala, se pot administra si inhibitori MAO B care previn scaderea nivelului de dopamina de la nivelul creierului, dar si inhibitorii COMT, excelenti in blocarea unei enzime care distruge dopamina si duce la scaderea nivelului sau din creier.

Anticolinergicele vor fi administrate pacientilor cu un tremur puternic, la fel si amantadine pentru simptome de inceput ale Parkinsonului. In cazurile grave se recomanda interventia chirurgicala, stimularea cerebrala profunda, cu implantarea de electrozi in anumite regiuni ale creierului pentru reducerea tremurilui, rigiditatii corporale si imbunatatirea miscarilor dificile.

Si terapia fizica este buna pentru pacientii cu boala Parkinson pentru mentinerea echilibrului mult mai usor. Problemele de vorbire pot fi imbunatatite cu ajutorul unui logoped cu experienta.

Lasă un răspuns