In timpul sarcinii multe femei se confrunta cu diabetul gestational. Diabetul gestational afecteaza modul in care celulele din corp folosesc zaharul, glucoza. Cand e prea mult zahar in sange va fi influentata atat viata mamicii, cat si dezvoltarea normala a bebelusului. Tratamente pentru diabetul gestational exista si sunt foarte eficiente, dar doar daca sunt administrate inca din primele faze ale manifestarii simptomelor asociate cu acest tip de diabet aparut in sarcina.

Simptomatologia diabetului gestational nu e una care sa ridice mari probleme. La inceput apare o sete inexplicabila, chiar si dupa ce bei suficienta apa, intervin urinarile frecvente, foamea aparuta din senin, mai des decat te-ai fi asteptat, apare si vederea incetosata. Lista de simptome e completata de oboseala, de stare de rau, greata, varsaturi, de piedere in greutate, desi apetitul e unul crescut, infectii mai dese. Primele simptome apar de obicei in ultimele trei luni de sarcina.

Factorii de risc pentru diabetul gestational ar putea fi: varsta, femeile peste 25 de ani probabil ca vor face diabet gestational cand raman gravide, mostenirea genetica, greutatea, daca ai greutate mare sau esti supraponderala in timpul sarcinii riscul e si mai mare, istoricul medical, daca ai avut diabet gestational la alte sarcini sau ai rude cu diabet. Sindromul ovarelor polichistice contribuie si el la aparitia diabetului gestational, la fel si nasterile unor copii mai mari de 4 kg.

Cauzele diabetului gestational sunt multiple. Pe langa greutatea prea mare in timpul nasterii, existenta deja inainte de conceperea copilului, o cauza probabila ar putea fi legata de schimbarile hormonale din corpul mamei, mai ales dupa momentul formarii placentei care contribuie la secretia mai multor hormoni, multi ingreunand actiunea corecta a insulinei in corp. Zaharul din sange va fi in cantitati mari si insulina nu ii va mai face fata, de aici si diabetul gestational.

Complicatiile asociate diabetului gestational sunt periculoase si trebuie tratate cu mare atentie. Daca glicemia e prea mare riscul unei cezariene la nastere creste. Copilul va avea greutate prea mare la nastere, peste 4 kg sau mai mult, poti avea nastere prematura, un copil cu dificultati de respiratie imediat dupa nastere, hipoglicemia se manifesta si ea la copil imediat dupa nastere.

Copiii care au avut mame cu diabet gestational netratat la timp risca sa aiba diabet tip 2 si obezitate cand mai cresc. Diabet poate avea si mamica mai tarziu, dupa nastere.

Diagnosticarea diabetului gestational incepe cu un screening in al doilea trimestru de sarcina, saptamanile 24-28. Se vor face analize de sange, se va verifica glicemia inca de la inceputul monitorizarii sarcinii daca ai avut cazuri de diabet in familie sau ai avut sarcini in care a aparut diabetul gestational. Daca e nevoie se va recomanda si o testare a tolerantei la glucoza. Doar medicul specialist sau o echipa de specialisti vor lua o decizie cand diabetul gestational devine periculos pentru mamica si pentru copil.

Tratamentele pentru diabetul gestational incep cu schimbari in viata de zi cu zi. O dieta sanatoasa bazata pe fructe, legume proaspete, pe cereale integrale, proteine din carne slaba, alimente bogate in nutrienti si in fibre, renuntarea la grasimi in exces, toate te vor ajuta sa tii in frau nivelul diabetului din sange in timpul sarcinii. Trebuie sa fii activa mereu, sa faci exercitii fizice, sa mergi pe jos, sa mergi cu bicicleta, sa alergi, daca sarcina iti permite, sa mergi la sala fara sa faci efort prea mare. De asemenea, iti vei monitoriza nivelul de zahar din sange mereu pentru a vedea orice variatii periculoase.

Medicamentele recomandate pentru diabetul gestational sunt injectiile cu insulina pentru a reduce nivelul zaharului din sange cat mai repede, dar si pastilele pentru diabet pot fi administrate, dar numai dupa ce se confirma toleranta organismului la astfel de tratamente.

Cele mai multe femei scapa de diabetul gestational dupa ce nasc si nivelul hormonal revine la normal. Unele femei raman cu diabet gestational tip 2 toata viata. De aceea se recomanda testarea la 6-12 saptamani pentru a vedea care e nivelul glicemiei si vizite la medicul ginecolog cat de dese in timpul sarcinii.

Zilnic se va monitoriza nivelul glicemiei, exercitiile nu vor lipsi dintr-o saptamana, macar 30 de minute de doua sau trei ori pe saptamana, mesele nu vor fi bogate si vor fi mai multe pe parcursul zilei. Doar asa poti sa tii in limite normale zaharul din sange si ai o sansa sa nu ramai cu diabet dupa ce vei naste. Viata nu iti va fi afectata foarte mult de diabetul gestational, poti face tot ce faceai si inainte sa afli de el, dar va trebui sa fii atenta la ce mananci si ce stil de viata adopti.

Lasă un răspuns