bolnav

Sistemul nostru imunitar nu este invincibil. Sunt atat de multe tipuri de virusi, de bacterii, de microbi care stau in permanenta in jurul nostru incat ar fi imposibil sa ne putem feri de diverse afectiuni mereu. Pe masura ce au trecut anii am ajuns sa ne imbolnavim tot mai des. Cauze sunt multe, de la schimbarile climatice la stilul de viata, alimentatia pe care o avem in fiecare zi si chiar genetica.

Totusi sunt si momente in care ni se pare ca ne imbolnavim prea des, desi avem grija sa ne alimentam corect si sa nu facem excese. De ce ajungem sa ne imbolnavim tot mai des? Raspunsul il veti descoperi in articolul de mai jos.

De cate ori te-ai imbolnavit in ultimul an? Daca esti norocos s-ar putea sa nu te fi imbolnavit deloc. Insa statistic vorbind sansele sa nu fii bolnav deloc in cele 12 luni ale unui an sunt foarte mici. De ce? Pentru ca e imposibil sa iti mentii sistemul imunitar activ la capacitate maxima si sa anticipezi ce afectiuni poti avea. Frecventa imbolnavirilor depinde de genetica noastra, de cat de bine ne sustinem sistemul imunitar, de cat de mult suntem atenti la tot ce facem, la ce mancam.

De-a lungul timpului s-a observat ca numarul de imbolnaviri creste pe masura ce inaintam in varsta. Cand suntem mici si tineri nu prea ajungem la medic atat de des pentru un consult, dar odata ce am trecut de 30+ ani cele mai comune boli si afectiuni apar in viata noastra. Explicatii pot fi multe pentru numarul prea mare de imbolnaviri pe care ajungem sa le vedem intr-o viata de om. Cateva dintre cele mai pertinente in randurile ce urmeaza.

  • Singuratatea. Cand esti singur esti foarte stresat, sistemul imunitar e slabit din ce in ce mai mult. Si asa te imbolnavesti mai des. Potrivit unui studiu recent, doar sentimentul de singuratate poate produce modificari radicale la nivel genetic-genele pro-inflamatorii se inmultesc, cele care produc anticorpi si de asigura imunitatea au un nivel scazut. Multe boli asociate singuratatii sunt produse tocmai de acest dezechilibru. Singuratatea duce la ateroscleroza, la boli neurodegenerative;
  • Deficienta de vitamina D. Vitamina D ne fereste de multe afectiuni comune. Un nivel scazut de vitamina D in sange duce inevitabil la un risc crescut de infectie. Bolile autoimune se inmultesc si ele, ajungem sa avem probleme mari de sanatate desi nu am facut nimic gresit, avem un stil de viata sanatos. Peste 50% din populatia globala are in momentul de fata deficienta de vitamina D. Deficienta poate fi testata usor la un banal test de sange, in fiecare zi va fi nevoie de 600IU de vitamina D la adulti si cand depasim 70 de ani vom lua 800IU;
  • Igiena precara, incorecta. Nu ne spalam pe maini cand mergem la toalete publice, nu avem grija sa ne spalam suficient de mult cu apa si sapun, cel putin 20 de secunde, nu ne igienizam mainile inainte de a ne atinge fata si zona gurii, a nasului. Cu fiecare atingere si cu fiecare gest gresit suntem mai aproape de infectari, bacteriile si virusurile de abia asteapta sa intre in corpul nostru;
  • Lipsa somnului si a exercitiilor fizice. In timpul somnului organismul se reface, incearca sa aiba grija de tot ce nu functioneaza corect. Sistemul imunitar este mentinut in functiune daca dormim suficient si devine mai puternic daca suntem odihniti. Tot in timpul somnului avem si anticorpi produsi si proteine inflamatoare. Si lipsa exercitiilor fizice duce la probleme de sanatate, asta pentru ca organismul nu va mai putea sa se apere atat de bine de orice fel de atac din partea virusurilor.

Lasă un răspuns