Cine nu isi doreste o sanatate perfecta, fara imbolnavire, fara stari de rau cand te astepti mai putin? O sanatate perfecta se obtine destul de greu, ai nevoie de un regim alimentar variat, poate de niste exercitii fizice, de un stil de viata sanatos si echilibrat.
O sanatate buna inseamna si un randament mai bun in sarcinile de zi cu zi, un chef de viata mai mare si o stare de bine permanenta. Cum obtinem insa o sanatate de fier si care ar fi secretele ei?
Sunt unii oameni care nu au trecut niciodata printr-o boala serioasa, care nu au stat la pat si nu s-au simtit rau niciodata. Nu, nu au vreo putere supranaturala, au doar o sanatate foarte buna si un sistem imunitar antrenat si gata sa raspunda imediat la orice atac din exterior. Au anticorpi in numar foarte mare, sunt atenti la ce mananca, la ce fac, au grija de corpul lor.
Sanatatea de fier nu este un ideal de neatins in ziua de astazi. Da, vedem din ce in ce mai multa lume bolnava, tineri care se imbolnavesc mereu, batrani care ajung mai mereu la doctor. Nu e nimic anormal, organismul uman stie sa lupte, dar o face in mod diferit, de la un individ la altul. Si ce putem face noi pentru a avea intr-un final o sanatate de fier fara costuri prea mari?
- Nu introduce substante toxice, care nu iti fac bine, in organism. Evita drogurile, tigarile, alcoolul in exces, fast-food. Fara carbohidrati in exces, fara zahar si grasimi in exces, fara alimente procesate excesiv, dulciuri pline de aditivi, conservanti. Verifica etichete, citeste despre fiecare produs pe care vrei sa il consumi, alege organic si bio si incearca sa eviti orice fel de substanta straina care ti-ar afecta sanatatea si sistemul imunitar;
- Foloseste sistemul muscular si fa miscare. O sanatate de fier se obtine si prin miscare zilnica. Acasa sau la sala, nu conteaza unde faci miscare, e important sa iti faci un obicei din a face exercitii fizice. Creierul, corpul si hormonii vor functiona normal daca iti faci timp si de miscare, creste nivelul de testosteron si hormonii de crestere au un nivel la fel de bun dupa miscare. Dispare riscul de obezitate, de diabet de tip II, de boli de inima, de boli cronice;
- Dormi 7-8 ore pe noapte si ziua. Incearca sa te culci cat mai devreme, cam la aceeasi ora, sa te trezesti la aceeasi ora si sa ai sapte, opt sau chiar noua ore de somn in fiecare zi. Poti dormi si ziua ca sa te refaci daca esti obosit. Noaptea, organismul se reface, creierul se reface, orice problema se rezolva in organism mai usor cand ai suficiente ore de somn la activ;
- Evita stresul excesiv. Un nivel de stres prea mare ridica nivelul de cortizol, metabolismul nu mai functioneaza in parametri optimi. Stresul duce la depresie, la ingrasare, pentru ca ti se va face pofta de fast-food, de dulciuri. Incearca sa te relaxezi, sa faci yoga, sa mergi la sala si sa faci exercitii fizice de relaxare, alearga prin parc, fa plimbari, citeste ceva care te relaxeaza, asculta muzica. Poti lua si suplimente alimentare din plante sau magneziu pentru a controla nivelul de stres resimtit zilnic.