doctor pacient

Trebuie sa merg la doctor? E una dintre intrebarile pe care ne surprindem ca ni le adresam ori de cate ori nu prea ne simtim bine. De obicei pacientii evita cat de mult posibil sa ajunga in cabinetul doctorului, mai ales in aceasta perioada, cand trecem printr-o pandemie.

Si cu cat stam si asteptam sa evolueze afectiunea care ne-a determinat sa ne gandim prima data la aceasta intrebare, cu atat vor fi mai aproape de vizita nedorita. Sunt cateva semne clare insa care ar trebui sa determine un raspuns afirmativ la intrebarea adresata noua insine.

Ne-am obisnuit sa mergem foarte rar la medic si asta nu e bine. Invocam diverse motive, nu avem timp, nu reusim sa ne program, ne e teama ca vom descoperi si alte lucruri in neregula, nu avem bani de tratamente. Oricare ar fi motivele, o vizita la medic este indicata mai ales daca ne stim cu afectiuni mai serioase.

De doua sau trei ori pe an sau lunar, daca avem retete de luat, medicamente pe care ni le administram zilnic, ar trebui sa fim prezenti in spitale, clinici, la medicii specialisti. Asa putem vedea care e starea noastra de sanatate actuala, facem analize, primim sfaturi si prevenim alte afectiuni mai grave.

Sunt si cateva situatii clare cand ar trebui sa nu mai stam pe ganduri si sa ne programam imediat la medic.

  • Febra care persista si devine din ce in ce mai mare. Febra este un raspuns firesc al corpului nostru la o infectie. Daca avem o febra de peste 39.4 grade Celsius si dureaza de peste trei zile trebuie sa vedem neaparat un medic, de regula medicul de familie. Febra prea mare inseamna o infectie importanta undeva in corp si infectia respectiva trebuie diagnosticata si tratata ca sa nu afecteze organele vitale si sa ne trimita direct pe un pat de spital;
  • Pierdere in greutate fara o explicatie clara. Pierderea in greutate cand tii regim sau cand ti-ai propus sa slabesti nu ar trebui sa te ingrijoreze, dar o pierdere in greutate rapida, fara sa fii la dieta e semn de ingrijorare. Vei merge imediat la medic daca ai pierdut mai mult de 10% din greutatea corporala in ultimele sase luni si nu esti obez. Pierderile bruste in greutate pot ascunde probleme cu tiroida, diabetul sau probleme hepatice, printre alte multe lucruri. Doar medicul specialist poate face o diagnosticare corecta si poate oferi si un raspuns la intrebarile tale;
  • Ai dureri mari in piept, la nivel abdominal, la nivel pelvian. O vizita la doctor poate sa iti spuna daca e vorba de atac de cord, daca ai probleme cu digestia, daca e o apendicita sau e o infectie la rinichi. Complicatiile pot evitate usor daca te programezi imediat si discuti cu un doctor;
  • Au aparut schimbari in privinta mersului la baie. Daca ai sange in urina, in fecale, daca ai episoade dese de diaree sau de constipatie grava, daca urinezi prea mult mergi de indata la medic. Unele semnale s-ar putea sa fie simptome ale altor boli si netratarea lor la timp ar putea duce la agravarea lor.

Lasă un răspuns