Vitiligo este boala care determina pierderea culorii, pigmentului pielii in anumite zone. Zonele decolorate devin din ce in ce mai intinse odata cu agravarea afectiunii. Vitiligo afecteaza orice zona a corpului, inclusiv interiorul gurii si parul.
Melanina nu mai e produsa deloc sau e in cantitati foarte mici la nivelul pielii, de unde si lipsa culorii din zonele afectate. Oamenii care au pielea mai inchisa la culoare au un vitiligo care se observa mai usor. Tratamente exista pentru vitiligo, boala nu e transmisibila si nici nu e periculoasa.
Vitiligo este o afectiune rara. Ea apare ca urmare a distrugerii celulelor raspunzatoare de pigmantarea pielii sau din cauza stoparii totale a functionarii sale. Simptomatologia asociata vitiligo include: zone decolorate puternic, care apar mai ales pe maini, fata, in zona genitala, in locurile unde pielea e expusa, dar si albirea si incaruntirea parului de pe scalp, de la sprancene, gene, de la barba. Albirea zonelor din gura si din nas este urmatorul pas, daca te confrunti cu vitiligo.
De obicei, vitiligo apare pana in 30 de ani, dar ne putem trezi cu simptome la orice varsta. In functie de tipul de vitiligo si de gravitatea sa pot fi afectate toate zonele pielii, doar anumite zone sau doar o parte a corpului, ultimul tip manifestandu-se inca de la un an sau doi de viata. Mai putem avea vitiligo localizat doar in anumite zone precise de pe corp, in rest pielea nu e afectata sau doar pe fata si pe maini.
Nu se stie clar de ce se ajunge la probleme cu celulele care produc melanina, dar cercetatorii au determinat cateva cauze probabile. Sistem imunitar cu probleme, factorul ereditar, stres, traume suferite la nivelul pielii, contactul cu anumite chimicale periculoase.
Frecvent putem intalni complicatii din gama arsurilor solare mai puternice, probleme cu ochii, pierderea auzului. Testele de sange si biopsia sunt singurele metode de diagnosticare concrete, care iti spun daca ai sau nu vitiligo.
Alegerea unor tratamente adecvate pentru vitiligo depinde de varsta si de cat de multa piele a a fost afectata, de progresul bolii. Niciun medicament nu poate opri vitiligo, dar in combinatie cu terapia cu lumina poate ajuta la ameliorarea simptomatologiei. Se administreaza si medicamente care previn inflamatiile, pastile bazate pe corticosteroizi, injectii, dar se ajunge si la depigmentarea restul zonelor neafectate, daca avem vitiligo pe toata suprafata pielii aproape.
Grefele de piele si operatiile complicate, transplantul de suspensie celulara pot fi optiuni viabile de interventie daca starea pacientului o permite si boala e agravata.