PTSD

Anxietatea se poate manifesta in foarte multe forme. Un tip de anxietate intalnit mai ales la cei intorsi din teatrele de operatiuni sau care au trecut printr-un eveniment tragic in viata lor, care i-a afectat emotional foarte tare este stresul post-traumatic, asa numitul PTSD. Chiar daca nu esti direct implicat in evenimentul care a dus la aparitia PTSD-ului, socul poate fi asa de mare incat e greu sa mai ai o viata normala dupa.

Odata instalat, stresul post-traumatic aduce cu sine si insomnie, amintiri „dureroase”, cosmaruri, stima de sine scazuta, emotii negative greu de suportat. Poti sa retraiesti la nesfarsit totul sau poti sa uiti tot ce s-a intamplat. Din fericire, putem trata PTSD-ul cu medicamente speciale, cu multa psihoterapie, combinarea lor va functiona mereu.

Stresul post-traumatic este destul de greu de diagnosticat, mai ales daca pacientul are si alte probleme psihice ale caror simptome mimeaza tot ce te-ai astepta sa vezi la un pacient cu PTSD. Oamenii care au PTSD de ceva vreme evita situatii si alti oameni, orice le aminteste de evenimentele traumatice din trecut, reactioneaza violent la orice atingere, la orice discutii despre ceea ce au trait in trecut si a reusit sa le zduncine psihicul.

Simptomatologia PTSD-ului este foarte diferita. Putem avea amintiri care se tot repeta, vise care ne tot amintesc de ceea ce ne-a marcat definitiv, flashback-uri, in care pacientul vede „in fata ochilor” tot ce a trait. Se schimba de la un minut la altul starea de spirit, apar emotii traite intens, desi nu ar trebui, nu ar fi normal sa avem aceasta intensitate, apare si invinovatirea constanta, furia greu de controlat, teama inexplicabila, rusinea prea mare in situatii obisnuite. Un pacient cu PTSD nu mai e in stare sa traiasca si sa experimenteze emotiile pozitive. Gandurile negative permanente si distrugerea de obiecte, de lucruri completeaza tabloul simptomelor asociate stresului post-traumatic.

Tratamentele pentru PTSD sunt eficiente, daca sunt oferite pacientilor de la inceputul aparitiei simptomelor. Terapia functioneaza cel mai bine, pentru ca imbunatateste starea generala a pacientului, il invata cum sa faca fata simptomelor si sa isi recapete increderea in sine. Terapia cognitiv comportamentala e cea mai des utilizata la pacienti cu PTSD, ii ajuta pe pacienti sa treaca peste ganduri negative si sa isi schimba gandirea, sa poata reveni la o viata normala. E nevoie de cam 12 saptamani de tratament de acest fel si de sesiuni de 60-90 de minute, de multe ori impreuna cu un membru al familiei care participa la ele. In timpul lor pacientul vorbeste despre ce i s-a intamplat, scrie despre ce i s-a intamplat ca sa constientizeze ce are de facut, ce nu e bine si ce ar trebui „reparat”.

Pentru cei care evita lucruri si amintiri terapia de expunere prelungita poate da rezultate foarte bune pe termen lung. Sesiunile au 90 de minute, sunt 15 la numar si se invata tehnici de respiratie, modalitati de evitare a unui astfel de comportament.

Antrenamentul de inoculare de stres este iarasi o modalitate simpla si utila de a combate efectele stresului post-traumatic. Se poate face individual, in grup, nu detaliezi ce s-a intamplat, totul este sa schimbi modul in care faci fata stresului provocat de evenimentul respectiv. Pacientii care iau parte la sedinte invata tehnici de masaj, de respiratie ca sa opreasca gandurile negative si sa isi relaxeze mintea si corpul.

Cat despre medicamentele pentru PTSD, acestea vor fi date doar impreuna cu terapii diverse pentru PTSD si vor urmari sa refaca echilibrul chimic din creier, unde neurotransmitatorii nu mai sunt deloc in limite normale. Tratamentele medicamentoase vor incepe de regula cu substante chimice care au efect direct asupra serotoninei neurotransmitatorilor sau norepinefrinei. Antidepresivele, inhibitori pentru boli psihice, antipsihotice, beta-blocante, bezodiazepine, toate vor fi pe reteta pentru pacientii cu PTSD.

Lasă un răspuns