tendinita

Tendinitele apar atunci cand tendonul este inflamat sau e iritat. Rolul tendonului este acela de a permite atasarea muschilor de os, dar cand se inflameaza, tendonul poate cauza dureri si senzatie de rigiditate in zona incheieturii.

De multe ori intalnim tendinite manifestate la nivelul umerilor, cotului, la nivel incheieturilor sau al genunchilor. Odata diagnosticate, tendinitele se trateaza foarte usor, prin terapie fizica, odihna prelungita medicamente pentru durere.

Afectiunea numita tendinita este foarte greu de suportat pentru ca e insotita de dureri surde la tendoanele afectate, nu ne mai putem misca, apar si umflaturi locale, senzatie permanenta de rigiditate. Desi tendinitele apar ca urmare a unei raniri mai grave, ele sunt cauzate cel mai probabil de repetarea unor miscari vreme de multe luni, chiar ani. Miscarile repetitive la locul de munca, presiunea prea mare pusa pe tendoane si o anumita predispozitie spre tendinite, toate pot fi cauze ale aparitiei afectiunii amintite. Factorii de risc care pot mari sansele de a dezvolta tendinite sunt varsta, pentru ca tendoanele nu mai sunt asa de flexibilie, ocupatia, sportul de performanta.

Diagnosticarea tendinitelor este simpla, se fac radiografii, examinare clinica atenta si se determina cauza tendinitelor si tratamentele adecvate ce urmeaza a fi prescrise. Odata pus diagnosticul corect putem sa avem si tratamente cu efectele dorite, pentru reducerea inflamatiei si pentru reducerea durerilor resimtite la fiecare miscare. Se incepe cu odihna cat mai multa, la  pat, cu medicamente pentru durere de tipul ibuprofen, se administreaza si creme antiinflamatoare. In functie de rezultatele acestor prime tratamente se pot prescrie corticosteroizi in continuare, sub forma injectabila.

Terapia fizica e de baza la tendinite, ea poate reduce din durere si poate reface flexibilitatea tendoanelor, poate preveni agravarea tendinitelor prin miscari specifice. La operatie se ajunge doar daca nicio metoda nu da rezultatele dorite. Tratamentele cu ultrasunete sunt de dorit, la fel si inserarea de ace fine in tendoane pentru a stimula vindecarea rapida. Interventiile chirurgicale pentru repararea tendoanelor, pentru refacerea lor vor fi necesare doar atunci cand tendonul este smuls practic de pe os. Este recomandat sa mergem la medic imediat ce avem simptome oricat de usoare pentru a avea sanse mai mari de recuperare atunci cand intervine tendinita.

Lasă un răspuns