Atacul de panica nu este altceva decat un episod brusc de frica intensa care determina aparitia unor reactii fizice, asta desi nu exista un pericol real, totul e in mintea pacientului. Ceea ce simti in timpul atacului de panica poate fi infricosator, simti ca mori, ca nu mai detii controlul asupra ta, ritmul cardiac este foarte mare.

Unii oameni pot avea unul sau doua atacuri de panica in viata lor, altii le pot avea mai mereu. Ele dispar daca dispare si situatia stresanta care a dus la aparitia lor. Din fericire sunt tratamente pentru atacul de panica, asa ca poti scapa usor de aceasta afectiune.

Cand discutam despre atacul de panica ne gandim la o manifestare brusca a unor simptome care seamana mai degraba cu cele ale unor boli de inima agravate. Mai grav este ca atacul de panica poate sa apara in momente nepotrivite, cand conduci, cand esti la mall, cand esti la munca. Frecventa lui depinde de foarte multi factori si de cum ai invatat sa faci fata atacurilor de panica.

Cele mai comune simptome ale atacului de panica sunt senzatia de pericol iminent, teama de a nu pierde controlul, transpiratie abundenta, ritm cardiac mai mare ca de obicei, tremur in tot corpul, respiratie ingreunata, stare de rau, dureri in piept, dureri de cap, ameteala. Dupa atac, daca reusesti sa treci singur de el, te simti obosit, distrus practic ca dupa o activitate fizica intensa si psihic nu mai esti in stare de nimic. Partea proasta este ca teama de a avea un atac de panica este si mai mare si conduce la aparita altor atacuri in viitorul apropiat.

Cauzele exacte pentru atacurile de panica nu sunt cunoscute, dar se presupune ca atacul apare ca urmare a unor probleme genetice, din cauza stresului foarte mare, din cauza temperamentului, schimbarilor drastice din jur. De regula, atacul de panica este produs de anumite situatii punctuale. Toate raspunsurile pe care corpul uman le determina cand e fata in fata cu un urs, de exemplu, apar si in cazul atacurilor de panica, deci corpul e pregatit sa raspunda la un pericol inexistent.

Tratamentele pentru atacurile de panica isi propun sa reduca intensitatea si frecventa atacurilor si sa imbunatateasca viata de zi cu zi. Psihoterapia e cel mai bun tratament, dar va fi dublata de medicamente prescrise de catre specialisti. In cazul psihoterapiei se discuta cu pacientul si se incearca gasirea unor metode prin care atacul de panica sa nu mai produca atat de multe efecte negative la nivelul persoanei afectate. Terapia cognitiv-comportamentala este aplicata de cele mai multe ori, tocmai pentru a confrunta tot ce traiesti intr-un atac de panica si a vedea ca nu ai de ce sa te temi, sa reactionezi atat de rau. E o constientizare a ceea ce simti cat ai atacul de panica si trei mult mai usor peste urmatoarele cand stii cum sa le faci fata foarte usor.

Inhibitorii selectivi ai serotoninei, benzodiazepinele, combinatii ale acestora pot fi alternative la psihoterapie sau se pot administra odata cu sedintele de psihoterapie pentru rezultate mai bune daca avem atacuri de panica puternice.

Lasă un răspuns