laringita
  • Laringita este o inflamatie a laringelui din cauza folosirii excesive a vocii, din cauza iritatiilor sau a unei infectii.
  • Corzile vocale devin inflamate si iritate, se umfla, ceea ce distorsioneaza sunetele produse odata ce aerul trece prin ele. Rezulta o voce ragusita sau vocea e foarte greu de detectat.
  • Laringitele pot fi acute sau cronice, cu o durata mai lunga intre declansarea afectiunii si vindecare.
  • Cauzele probabile ale laringitelor comune sunt infectiile virale de la nivelul sistemului respirator.

Simptomatologia laringitelor este clara. Raguseala, pierderea vocii, senzatie de gadilat in gat, durere in gat, gat uscat, tuse uscata, toate acestea sunt semne clare ale aparitiei laringitei. In situatiile in care laringita nu e acuta putem sa ne revenim relativ repede daca nu vorbim si consumam suficiente lichide caldute. Daca vom continua totusi sa folosim coardele vocale putem ajunge sa nu mai vorbim bine deloc.

Dificultatile de respiratie, tusea cu sange, febra care nu trece si durerea care creste in intensitatea ar putea fi semnele unei laringite cronice.

Cauzele laringitelor acute pot fi infectiile virale, fortarea coardelor vocale cand tipam, folosim prea mult vocea, infectiile bacteriene. Laringitele cronice dureaza mai mult de trei saptamani si sunt cauzate de iritanti, iar in cazuri extreme apar si noduli pe corzile vocale. Cauzele lor pot fi alcoolul in exces, folosirea vocii mai mult decat e nevoie, fumatul, infectii fungice, infectii cu paraziti.

Tratamente exista pentru laringite si difera in functie de gravitatea afectiunii. Laringitele acute trec de la sine, e nevoie de repaos vocal, de multe fluide si de aer umed in incaperi. Cand avem insa laringite cronice se trateaza tot ce a cauzat laringita, se elimina factorii declansatori in primul rand. Se administreaza antibiotice, dar doar daca e vorba de o infectie cauzata de bacterii. Corticosteroizii pot fi de ajutor daca apar inflamatii ale coardelor vocale, dar se folosesc doar cand e nevoie de tratamente rapide. In unele situatii se ajunge si la interventii chirurgicale daca laringita este cronica si apar complicatii.

Important de retinut ca laringita este o afectiune comuna si ca poate aparea la orice varsta, asa ca nu trebuie sa ne facem griji prea mari daca ajungem sa o facem. Singurul lucru la care trebuie sa fim atenti este sa nu se agraveze si sa devina cronica, pentru ca e mai greu de tratat si are simptomatologie destul de neplacuta.

Lasă un răspuns