crampe menstruale

Crampele menstruale preced inceputul menstruatiei si se manifesta ca niste dureri acute in zona inferioara a abdomenului. De cele mai multe ori crampele menstruale sunt puternice si nu mai permit femeii sa isi desfasoare viata in mod normal. Endometrioza si fibroamele uterine pot cauza crampele menstruale, singurul tratament pentru ele poate fi cel adjuvant, de ameliorare a simptomatologiei, a durerii. Dupa nastere si odata cu inaintarea in varsta crampele menstruale tind sa nu mai fie atat de neplacute.

Crampele menstruale insotesc menstruatia si apar inca de la primele menstruatii. Simptomatologia este una usor de diagnosticat: dureri acute la nivel abdominal, partea inferioara, dureri care incep cu 1-3 zile inainte de menstruatie si se acutizeaza cu 24 de ore dupa debutul menstruatiei. Disparitia lor are loc in 2-3 zile dupa ce esti de la menstruatie. Durerea ajunge sa radieze in zona coapselor si in zona spatelui, partea inferioara. Pe langa aceste simptome mai pot aparea si stari de greata, diaree, dureri de cap, ameteli.

Cauzele crampelor menstruale sunt si ele cat se poate de clare. In timpul menstruatiei, uterul se contracta, apar contractiile uterine, substante care seamana cu hormonii implicate in inflamatii si durere determina aceste contractii neplacute. Cu cat nivelul acestor substante este unul mai ridicat, cu atat durerile sunt mai mari. Mai putem avea dureri si crampe menstruale daca avem endometrioza, fibroame uterine, adenomioza si inflamatii la nivelul pelvisului, stenoza cervicala.

In privinta factorilor de risc, daca ai pana in 30 de ani, ai avut o pubertate timpurie, ai scurgeri abundente in timpul menstruatiei, ai sange eliminat in cantitati variabile, fumezi sau ai deja in familie femei care au avut crampe menstruale vei ajunge si tu sa simti aceste dureri foarte neplacute.

Tratamentele pentru crampele menstruale sunt destul de simple. Medicamente pentru calmarea durerilor pe baza de ibuprofen luate inainte de a incepe menstruatia. Se pot administra medicamentele impotriva durerii si dupa doua-trei zile de la inceperea menstruatiei, pana cand dispare simptomatologia.

Anticonceptionalele sunt alt tip de tratament recomandat daca ai crampe menstruale, mai ales cele pe baza de hormoni. Nu mai are loc ovulatia, se reduce severitatea crampelor musculare. In cazuri extreme se ajunge la interventii chirurgicale, mai ales daca sunt probleme mai grave si nu vrei sa mai ai copii. Se scoate uterul si crampele au disparut, dar experienta e una traumatizanta.

Pe langa aceste tratamente clasice poti face exercitii fizice, inclusiv sex, pentru a nu mai avea crampe menstruale atat de puternice. O baie fierbinte si caldura aplicata pe zona unde apar durerile pot fi tratamente excelente daca suferi de durerile menstruale. Suplimentele alimentare pe baza de vitamina E, acizi grasi esentiali Omega-3 si vitamina B-1, vitamina B-6, magneziu vor reduce crampele menstruale, intensitatea lor. Si ceva important: scapa de stres, pentru ca el poate sa duca la crampe menstruale mult mai greu de suportat.

Lasă un răspuns