Sistemul imunitar uman este format dintr-o retea complexa de organe, celule, proteine care lupta impotriva oricarei infectii cauzate de bacterii, virusuri, paraziti, ciuperci. Principala sa misiune este sa tina la distanta virusurile sau bacteriile si sa distruga sau sa limiteze extinderea, replicarea celor care reusesc sa intre in organism. Daca functioneaza corect, sistemul imunitar poate face diferenta intre celulele organismului nostru si cele infectate, intre substante si corpuri straine.
Activarea sa apare imediat si atacul este unul rapid si puternic, pentru a omori toti „invadatorii”. De fiecare data cand apare o infectie sistemul imunitar ne ajuta sa scapam de ea mai rapid si invata despre virusul sau bacteria care a produs-o. Data viitoare cand mai apare recuperarea noastra va fi mult mai rapida sau nu ne vom imbolnavi deloc.
Anticorpii ne protejeaza de anumite virusuri, bacterii, ei sunt produsi imediat ce apare o infectie si aceasta a disparut din corp. Putem avea anticorpi si de la vaccinari, atunci cand parti dintr-un virus sau virusuri inactive ajung in corpul nostru controlat tocmai pentru a determina un raspuns imunitar si aparitia anticorpilor. Sistemul imunitar invata tot ce poate despre celulele straine ajunse in corp si data viitoare cand mai apare o infectie asemanatoare, un virus despre care sistemul nostru imunitar stie deja vom avea sanse mari sa nu mai trecem prin toate simptomele tipice infectiei. Uneori sistemul imunitar ataca propriile noastre celule sau tesuturi, confundandu-le cu „invadatorii” si atunci avem bolile autoimune sau reactii alergice puternice.
Toate informatiile despre microbii pe care a reusit sa ii invinga sistemul imunitar sunt pastrate in celulele albe, un anumit tip de celule albe, B-limfocite si T-limfocite. Aceste celule recunosc imediat microbii si virusurile care intra in organism si sistemul imunitar lanseaza rapid atacurile asupra lor pana sa inceapa sa se multiple si sa ne imbolnaveasca. Nu se aplica acest mecanism la virusurile racelii sau la cele gripale, pentru ca mereu apar tulpini noi si imunitatea pe care o aveam deja anul trecut nu ne va ajuta cu nimic in acest an.
Sistemul imunitar este format din mai multe parti: celule albe din sange, anticorpi, sistem complementar, sistem limfatic, splina, maduva osoasa, timus.
Celulele albe sunt esentiale pentru functionare sistemului imunitar. Ele sunt produse in maduva osoasa si sunt parte din sistemul limfatic. Aceste celule circula prin oase si sange si cauta microbii, iar cand ii gasesc lanseaza un atac puternic asupra lor. Sunt multe tipuri de celule albe, cele mai cunoscute fiind limfocitele.
Anticorpii ajuta corpul uman sa lupte cu microbii sau cu toxinele pe care le produc. Sunt recunscuti antigenii de pe suprafata microbilor, chimicalele produse si imediat se actioneaza pentru neutralizarea lor, marcand fiecare antigen pentru a putea fi distrusi microbii. Cu ce se lupta? Cu celule, proteine, chimicale, toate implicate intr-un atac puternic si coordonat impotriva invadatorilor.
Sistemul complementar are in componenta proteine, el ajuta anticorpii. Alaturi de sistemul complementar avem si sistemul limfatic, o retea de tuburi foarte fine care sunt „imprastiate” prin tot corpul. Toate aceste tubulete au grija de nivelul de fluide din corp, reactioneaza la bacterii, sistemul limfatic are grija de celulele canceroase si de produsii unor celule care ar putea determina boli grave. In plus, sunt absorbite si grasimi din intestine.
Sistemul limfatic este format din ganglioni limfatici care prin microbii, vase limfatice, care transporta limfa ce contine celule albe, si din celulele albe din sange, limfocitele.
Splina filtreaza sangele si e parte din sistemul nostru imunitar. Elimina microbii si distruge celulele rosii imbatranite sau cu probleme. Tot in splina se fabrica si anticorpi sau limfocite care ajuta sistemul imunitar sa lupte eficient cu invadatorii din exterior.
Maduva osoasa este un fel de tesut buretos pe care il avem in toate oasele noastre. Acolo se produc celulele rosii de care are nevoie organismul pentru a transporta oxigenul, dar si celulele albe din sange sau trombocitele, vitale pentru coagularea sangelui.
Timusul filtreaza si monitorizeaza continutul sangelui, produce celulele albe numite T-limfocite.
Se adauga si amigdalele, care ne feresc si ele de infectii acute, detectand germenii care patrund in organism prin nas si gura, sistemul imunitar se activeaza imediat ce e transmis semnalul de la amigdale. Se mai discuta si despre sistemul GALT, acel tesut limfoid al tractului gastrointestinal, asociat mucoasei, care protejeaza organismul de patogeni, despre placile Peyer, niste folicul limfatici organizati din intestinul nostru subtire, sunt parte din GALT. Sistemul imunitar are in componenta inca un sistem puternic, BALT, tesut limfoid asociat arborelui bronsic, protejeaza non-stop caile respiratorii.
Pe langa sistemul imunitar, organismul se mai protejeaza de microbi, infectii sau lupta si cu ajutorul:
- Pielii-o bariera puternica impotriva infectiilor si invadatorilor, secreta uleiuri cu proprietati antibacteriene;
- Plamanii-mucoasa plamanilor prinde particulele straine, iar cilii le transporta catre caile aeriene superioare si tusim pentru a scapa de ele;
- Tractul digestiv-mucoasa contine anticorpi, acidul din stomac omoara orice fel de microbi;
- Lichidele corporale-saliva, uleiul de la nivelul pielii, lacrimile, toate vor contine enzime cu rol antibacterian. Eliminarea urinii si a materiilor fecale in permanenta ne ajuta sa avem de asemenea un sistem imunitar perfect;
- Febra-este un raspuns imunitar, sunt omorati anumiti microbi; tot febra declanseaza procesul de „reparare” in organismul nostru, refacerea e mai rapida.