biofeedback medicina alternativa

Biofeedbackul este o tehnica din medicina alternativa care ne poate ajuta sa controlam anumite functii ale corpului nostru. De exemplu, am putea controla ritmul cardiac. In timpul biofeedbackului esti conectat la senzori electrici ce ofera informatii pretioase despre corp si starea lui. Cu ajutorul datelor colectate si analizate poti face schimbari in corpul tau, relaxezi anumiti muschi, reduci durerea din anumite zone. Controlezi corpul cum doresti si iti imbunatatesti performantele fizice si starea de sanatate. Aplicata in mod corect si constant, aceasta tehnica devine utila indiferent de varsta si de rezultatele pe care vrei sa le atingi in urma folosirii sale.

Oamenii folosesc aceasta tehnica in mod natural tot timpul, cu diverse niveluri de constientizare si de intentionalitate. Biofeedbackul poate fi un fel de auto-reglare a corpului uman. Undele cerebrale, muschii, ritmul cardiac, perceptia durerii, toate pot fi influentate daca aplicam aceasta tehnica din medicina alternativa.

In cadrul sedintelor de biofeedback se folosesc diferiti senzori pentru a monitoriza functionarea unor anumite organe, unor anumite functii. Tehnologiile care permit aplicarea tehnicilor din timpul biofeedbackului sunt diverse. De exemplu, avem programe pentru computer sau pentru dispozitive mobile interactive. Se masoara schimbarile fiziologice din corp, activitatea cardiaca, schimbarile de la nivelul pielii cu senzori montati la degete sau la ureche. Avand in fata o monitorizare simpla a activitatii corpului si functiilor acestuia putem sa evitam stresul, sa il controlam, sa ne relaxam organismul.

O alta modalitate de a pune in practica terapia biofeedback este purtarea unei benzi la nivelul capului care monitorizeaza activitatea cerebrala cat timp meditezi. Toate datele colectate se pot stoca in calculator, in dispozitive mobile pentru analiza ulterioara si comparatii.

Dispozitivele purtate la mana, bratarile electronice, sunt si ele de folos daca vrei sa pui in practica aceasta tehnica interesanta. Iti monitorizezi ritmul cardiac, respiratiile, stii cand trebuie sa respiri adanc, cand trebuie sa iei masuri ca sa nu fii prea stresat sau sa pui presiune prea mare pe corpul tau.

Si pana la urma de ce avem nevoie de biofeedback, la ce ne ajuta? Scapam rapid de stres, anxietate, chiar si de constipatie, de durerile cronice, de durerile de cap, de tensiune arteriala crescuta, de probleme ale aparatului urinar uneori.

De ce apelam la el? Este o procedura noninvaziva, elimina sau reduce nevoia de medicamente, ajuta la obtinerea unui efect mai bun cand luam medicamente. Prin biofeedback schimbam reactiile corpului nostru prin schimbarea gandirii, a emotiilor si a comportamentului. De exemplu, daca avem dureri musculare mari putem sa ne relaxam anumiti muschi si sa reducem imediat durerea pentru ca stim de unde provine.

Sesiunile de biofeedback dureaza 30-60 de minute, odata ce ai invatat cum sa te folosesti de aceasta tehnica poti sa aplici ce ai invatat in cabinetele unde se practica asa ceva si acasa, in intimitatea caminului tau. Lungimea si numarul de sedinte necesare depinde de starea de sanatate a organismului tau si de cat de repede inveti sa iti controlezi organismul.

E important de retinut insa ca nu trebuie oprite tratamentele chiar daca aplici tot ce ai invatat in timpul sedintelor de biofeedback. El poate ajuta la o ameliorare mai rapida a simptomatologiei, dar medicamentele raman de baza cand e vorba de boli mai complicate. Discuta mereu cu medicul inainte de orice fel de schimbari in privinta medicamentatiei.

Lasă un răspuns