Medicina alternativa este intotdeauna un subiect delicat. Pentru medici problemele de comunicare cu pacientii sunt si mai mari atunci cand tratamentele alternative fac parte din rutina zilnica, dar pacientii refuza sa recunoasca folosirea lor. Comunicarea medic-pacient pe subiectul medicina complementara sau alternativa este o problema reala pentru tot personalul medical. Abordarea cat mai obiectiva si mai cerebrala a discutiei este singura solutie pentru a se ajunge la un compromis de ambele parti. Pacientii trebuie sa primeasca informatiile reale de care au nevoie despre tratamente, medicii trebuie sa stie de ele.

De cate ori nu te-ai dus la medic si ai ascuns faptul ca ai incercat si tratamente alternative de teama sa nu fii privit altfel si sa nu ajungi sa rupi relatiile cu medicul tau? Ni s-a intamplat tuturor macar o data. Medicina alternativa este destul de ofertanta, asa ca oricine poate gasi remedii in acest domeniu destul de greu de definit in prezent. Tentatia e mare mai ales daca ai produse care promit mai multe decat ofera medicina clasica.

Evitarea unor efecte secundare nedorite si unor probleme de sanatate pornite fix de la tratamentele alternative este cel mai mare pariu pe care il au medicii. E important sa discuti cu pacientii si despre medicina alternativa, sa descoperi cat de dependenti sunt pacientii tai de medicina complementara si sa le oferi cele mai bune explicatii pentru eficienta mai mare a tratamentelor normale.

Dar aceste discutii sunt foarte dificile si aproape imposibile de cele mai multe ori. Cum ajungi sa discuti cat mai deschis cu pacientii despre medicina alternativa? Iata cateva variante de luat in seama.

Intreaba si ti se va raspunde. Primul pas si cel mai important pentru o comunicare reala: intreaba pacientul si asteapta un raspuns sincer. Nu judeca, nu incerca sa critici, e alegerea lui, chiar daca nu e cea mai buna. Discuta cu pacientii si incearca sa pui cat mai multe intrebari si sa dai explicatii cat mai multe atunci cand iti exprimi o parere contrara celei la care se asteapta pacientul tau.

Explica bazandu-te pe informatii stiintifice, explica stiinta. Vorbeste-le despre efectul placebo, despre stiinta din spatele medicamentelor, despre efectele bune ale medicamentelor chimice si despre urmarile unor tratamente din medicina alternativa. Incearca sa explici cat mai simplu stiinta din spatele medicinei clasice si a medicamentelor si asteapta-te la intrebari si la sprancene ridicate. Fii clar, concis, nu lasa loc de interpretari.

Respecta deciziile si ideile pacientilor. Nu duce discutia despre medicina alternativa intr-o zona unde nu tii cont deloc de parerile pacientilor. Asculta tot ce au de spus, respecta toate deciziile si incearca sa explici de ce ideile lor sunt partial bune sau rele. Arata mereu respect si intelegere si nu incerca sa impui anumite idei. Mai degraba motiveaza si argumenteaza cat poti de mult cu informatii din medicina, din practica si lasa-i pe pacienti sa ia decizia finala. Pana la urma e corpul lor si e sanatatea lor in joc.

Compromis si negociere in orice situatie. Invata sa faci compromisuri in discutiile despre medicina alternativa, negociaza si incearca de fiecare data sa ajungi la o intelegere care sa fie in favoarea pacientului. Conteaza mult ca acesta sa plece cu niste informatii cat mai bine explicate si sa foloseasca sau nu medicina alternativa doar cand medicina clasica nu ajuta absolut deloc. Medicina alternativa este o… alternativa la cea clasica, nu o va inlocui, nu ai insa cum sa schimbi opiniile si ceea ce crede fiecare pacient. Negociezi in directia unei intelegeri mai clare a medicinei alternative si lasi pacientul sa reflecteze asupra avantajelor si dezavantajelor ei.

Lasă un răspuns