medicina alternativa Ayurveda

S-a tot vorbit de ani buni despre medicina alternativa, o solutie de compromis atunci cand medicina traditionala nu mai este pe primul loc in privinta optiunilor de tratament. Stim deja de homeopatie, naturopatie, reiki, acupunctura, reflexoterapie. Insa stiti ce inseamna Ayurveda, ati auzit de aceasta ramura a medicinei alternative? Toate detaliile necesare intelegerii acestei discipline incluse in medicina alternativa le veti descoperi in randurile ce urmeaza.

Ayurveda este unul dintre cele mai vechi sisteme de vindecare holistica din lume. A aparut in India acum mai bine de 3.000 de ani. La baza e o idee simpla: sanatatea si starea de bine depind de echilibrul delicat dintre minte, corp si spirit. Se promoveaza sanatatea buna, nu se „lupta” contra unei boli.

Daca mintea, corpul, spiritul sunt in armonie deplina cu universul, atunci nu ai cum sa nu fii sanatos. Dezechilibrul se produce vrei, nu vrei si poate sa apara din cauza mostenirii genetice, din cauza defectelor congenitale, din cauza ranilor sau a climatului, schimbarilor anotimpurilor, varstei, emotiilor puternice prin care treci.

Practicienii Ayurveda sunt de parere ca orice individ este „facut” din cinci elemente de baza, care se gasesc in univers la orice minut si la orice ora: spatiu, aer, foc, apa, pamant. Combinate in corpul uman aceste elemente formeaza cele trei energii sau doshas. Vata Dosha, spatiu si aer, Pitta dosha, foc si apa, Kapha dosha, apa si pamant. Fiecare controleaza o functie diferita din organism. Cu cat mentii balansul perfect intre ele, cu atat vei avea sanse foarte mari sa nu te imbolnavesti niciodata.

Vata Dosha e cea mai puternica energie. Controleaza functiile de baza ale organismului, de exemplu diviziunea celulara, dar si mintea, respiratia, circulatia sangelui, functionarea inimii, abilitatea de a elimina reziduurile din intestine. Poate fi dezechilibrata de teama, de intristare, jelire, de statul prea tarziu concentrat pe diverse sarcini. Fara Vata Dosha puternica vei ajunge sa ai anxietate, astm, boli de inima, probleme cu pielea, chiar si artrite.

Pitta Dosha controleaza digestia, metabolismul, hormonii legati de apetit. Mancarurile picante, prea mult timp petrecut in soare pot sa duca la dezechilibrarea energiei. Bolile de inima, tensiune arteriala crescuta si infectii pot sa apara ca urmare a acestor dezechilibre.

Kapha Dosha controleaza cresterea muschilor, puterea corpului, greutatea, sistemul imunitar. Apar dezechilibre daca dormi prea mult ziua, daca mananci prea multe mancaruri dulci, daca bei prea multa apa si consumi lucruri prea sarate. Dezechilibrele in cazul ei pot duce la astm, probleme de respiratie si stare de rau dupa mese, obezitate.

Tratamentele Ayurveda implica purificarea sangelui, masaj, uleiuri medicale, ierburi diverse, laxative si chiar clisme periodice pentru reechilibrarea energiilor.

Lasă un răspuns