Amigdalita este afectiunea care apare atunci cand amigdalele se inflameaza. Apar imediat durerile in gat, dificultatile la inghitire, noduli limflatici inflamati in zona gatului. Cauzele amigdalitelor pot fi de natura virala sau bacteriana, diagnosticarea e foarte importanta aici pentru a se prescrie un tratament adecvat. In cazul in care tratamentele nu dau rezultate se apeleaza la operatie pentru indepartarea lor si evitarea unor complicatii viitoare odata cu aparitia amigdalitei.
Desi e o afectiune banala, pe care cu totii am avut-o macar o data cand eram mici sau in timpul vietii de adult, amigdalita poate fi destul de periculoasa pentru ca e pana la urma o infectare a amigdalelor. Simptomatologia asociata amigdalitelor e simplu de observat. La inceput avem amigdale inrosite, inflamate foarte tare. Apar apoi puncte albe sau galbene pe ele, apar durerile mari de gat, inghitirea e tot mai dificila si aproape imposibila fara dureri foarte mari. Pentru ca e vorba de infectie apare si febra, nodulii limfatici sunt din ce in ce mai inflamati, apare respiratia urat mirositoare, raguseala, durerile de stomac, de gat, dureri de cap insuportabile.
Cauzele amigdalitei sunt frecvent de natura bacteriana, Streptococcus pyogenes e raspunzatoare de infectiile de la nivelul amigdalelor, dar putem avea si diverse tipuri de virusuri care le ataca. Trebuie sa intelegem de la inceput ca amigdalitele sunt prima linie de aparare pe care sistemul imunitar o foloseste cand avem virusuri si bacterii in gura. La adulti amigdalitele apar mai rar pentru ca functia lor strans legata de sistemul imunitar dispare treptat.
Diagnosticarea amigdalitelor e foarte simpla, se face doar de catre medicul specialist in urma unei consultatii fizice, prin palpare si observare a amigdalelor. Se asculta si respiratia pacientului cu un stetoscop, se verifica splina si inflamatia existenta sau nu la nivelul sau. Se pot preleva si probe din gat pentru a se depista ce tip de bacterie sau de virus a produs infectarea amigdalitelor. La nevoie se vor solicita analize complete daca infectia e mai puternica si cauzele nu sunt pe depistate rapid.
Tratamentele pentru amigdalite incep cu antibiotice specifice administrate vreme de 10 zile. In acest interval ar trebui sa vedem o imbunatatire a starii de sanatate a pacientului. Se prescriu si medicamente pentru dureri si pentru febra, ca sa scadem febra rapid si sa evitam starea de rau asociata cu infectarea amigdalitelor. Penicilina are cele mai bune efecte asupra amigdalitei, asa ca se vor face si injectii cateva zile.
Daca niciun tratament nu face fata infectiilor se recurge imediat la scoaterea amigdalelor prin interventie chirurgicala. Cand apar complicatii, cand avem mereu amigdalite si ne afecteaza viata de zi cu zi sau cand vrem sa scapam de ele si de problemele lor putem face operatia. Operatia e simpla, pacientul pleaca acasa in ziua operatiei, recuperarea are loc in cel mult 7-14 zile de la interventie.