Ne confruntam cu ea la orice varsta si poate deveni o adevarata problema personala daca nu o tratam la timp. E vorba de acnee, o afectiune usor de depistat daca analizam cu atentie pielea. Apare mai ales in zona tenului, pe spate, dar si in alte zone ale corpului, in functie de severitatea sa.
Acneea este cauzata de blocarea porilor cu celule moarte si uleiuri secretate de piele, sebum. Uneori o bacterie poate sa fie blocata in pori si sa se multiplice, ducand la aparitia celebrelor „cosuri”.
In adolescenta descoperim cat de neplacuta este acneea. Avem cosuri pe toata fata, fetele au aceasta problema mai ales cand apar dereglari hormonale sau cand sunt la menstruatie. Acneea se poate manifesta si la adulti, care au trecut de mult de pubertate si se poate agrava daca nu e tratata la timp.
Specialistii si medicii au ajuns la concluzia ca un tratament universal pentru acnee nu exista. Fiecare pacient care se confrunta cu acneea raspunde diferit la diverse tratamente. Dermatologul este medicul care te poate ajuta sa iti dai seama care e cauza acneei, iti prescrie analize, studiaza pielea si iti pune un diagnostic corect.
Dupa ce ai diagnosticul te poti gandi si la tratamente. Ele sunt de doua tipuri: topice, in care se aplica diverse creme local, cu ingrediente active care actioneaza in profunzimea pielii si a porilor, si tratamente orale, medicamente de toate tipurile, antibiotice, pastile anticonceptionale la femei, alte tipuri de capsule cu substante ce pot reduce din „puterea” acneei.
Cele mai bune tipuri de tratamente pentru acnee le veti descoperi in randurile ce urmeaza.
- Acidul salicilic. Este un acid care dizolva excesul de ulei sau sebum si exfoliaza usor celulele moarte din zona porilor. Are efect antiinflamator, ajuta la reducerea inflamatiei asociate cu acneea. Daca este inclus in creme se lasa sa actioneze cateva minute bune ca sa vedem efectele sale. Nu se aplica in exces pentru ca poate sa usuce pielea;
- Acid glicolic. E bun pentru exfolierea pielii, pentru deblocarea porilor plini de celule moarte. Se aplica in cantitati mici si se asteapta actiunea sa vreme de cateva minute bune. Se gaseste in toate produsele de ingrijire din magazinele de specialitate;
- Peroxid de benzoil. Este un ingredient antibacterian si omoara bacteria care produce acneea mai grava. Nu se aplica in cantitati mari pentru ca usuca pielea si nu se lasa sa actioneze mai mult de cateva minute. A se evita produsele care au concentratie mai mare de 2%;
- Acidul lactic. Este un exfoliant chimic perfect pentru pielea „atacata” de acnee. E perfect pentru pielea fina si are acelasi efect precum acidul glicolic. Umectant puternic, acidul lactic hidrateaza pielea si o ajuta sa se recupereze dupa o acnee puternica;
- Retinol. Creste productia de celule la nivelul pielii, scade productia de sebum, pielea este exfoliata usor. Plus ca retinolul e un bun antiinflamator. Daca e aplicat de la primele semne ale acneei poate sa previna „blocarea” porilor. Se vor alege doar produse cu o concentratie de retinol mai mica de .01%, ca sa nu iritam pielea prea tare. Trebuie sa folosesti luni bune retinol ca sa poti vedea si niste efecte asupra acneei, nu e vreun tratament „minune” care te scapa peste noapte de cosurile neplacute de peste tot.