Peste 25% din intreaga populatie globala sufera de anxietate. Anxietatea este descrisa ca o emotie de baza, in care intram imediat in modul fight or flight. Insa cand e prea intensa sau cand e omniprezenta poate sa ne afecteze viata in foarte multe moduri. Nu ne mai putem concentra, nu mai mancam, relatiile sociale si calitatea vietii sunt aproape inexistente.
Tratarea anxietatii este o chestiune delicata si trebuie abordata cu mare atentie pentru a nu inrauitati simptomatologia asociata. Insa tratamentele trebuie sa fie stabilite cat mai rapid si doar de catre medicii specialisti.
Sa tratezi o persoana care sufera de anxietate este destul de dificil. Depide de tipul anxietatii, de cat de avansata este afectiunea si de preferintele individuale. Dependenta de alcool, depresia si alte boli trebuie sa fie tratate inainte de orice fel de tratamente prescrise pentru anxietate.
Tratarea anxietatii este un mix intre administrarea de medicamente specifice si consiliere, tratament personalizat si o mai buna stapinere de sine, pe care o poate „administra” doar pacientul bolnav.
- Tehnici de relaxare pentru tratarea anxietatii. Se pot aplica si acasa, daca persoana are suficienta vointa si stie ce are de facut, a fost informata si instruita de un medic specialist. Aceste tehnici includ managementul stresului, exercitii de respiratie, meditatie, yoga, petrecut cateva minute, ore in intuneric. Sunt excelente si exercitiile care inlocuiesc gandirea negativa cu una pozitiva, exercitiile fizice, discutiile cu prieteni, cu persoane care te ajuta sa treci peste momente dificile din viata;
- Consiliere si terapie. Aici intervine psihologul. Psihoterapia, terapia cognitiv comportamentala, combinatii de terapii si de consiliere de specialitate, toate pot fi folosite in tratarea anxietatii. Se stabilesc factorii declansatori, se incearca regasirea unui echilibru psihic si eliminarea unei gandiri care saboteaza orice incercare de recuperare. Terapia si Psihoterapia, vizita la psiholog sunt recomandate inca dinainte de atingerea apogeului bolii, asta pentru a preveni o evolutie greu de controlat ulterior. La cel mai mic semn de anxietate trebuie sa ne prezentam la medicul specialist;
- Medicamente. Clomipramina si imipramina sunt doua tipuri de medicamente triciclice care amelioreaza efectele anxietatii. Benzodiazepinele, Valium, Diazepam, reduc din manifestarile asociate anxietatii. Si antidepresivele sunt folosite in tratarea anxietatii, dar si betablocantele, buspirona. In cazul acestor medicamente este recomandat sa nu se intrerupa tratamentul brusc pentru a preveni „crizele” de anxietate sau atacuri de panica grave. Medicamentele se iau doar cu prescriptie medicala si doar dupa un consult de specialitate, pe termen scurt sau lung, in functie de severitatea anxietatii.