Un ritm cardiac anormal este denumit in medicina generala aritmie. Aritmiile pot sa apara in diferite parti ale inimii si pot aduce batai ale inimii prea rapide, prea lente sau neregulate. Pacientii care sufera de aritmie nu vor avea o viata normala si au nevoie de tratamente permanente, atat cu medicamente specifice, cat si cu interventii chirurgicale in cazurile grave. Din fericire pentru ei oamenii de stiinta si medicii au descoperit ca ritmul cardiac poate fi controlat cu ajutorul unui… tatuaj cu grafen.
In mod normal, inima are un ritm, are batai coordonate, organizate. Uneori ritmul acesta este afectat de circulatia sangelui sau de anumite anomalii si defecte locale, de la nivelul inimii. Daca inima nu mai bate in mod corect tot corpul e privat de nutrienti si de oxigen, cantitatile ajunse la organe si tesuturi nu mai sunt cele obisnuite si incepi sa te simti rau.
Unele aritmii nu sunt periculoase si nu au nevoie de tratamente. Altele pot sa duca la probleme cardiace grave. Putem avea aritmii supraventriculare, care incep in atrii, ventriculare, care incep in ventricule, bradiaritmii sau ritmuri jonctionale. Aritmiile sunt comune, 1.5% pana la 5% din oameni se confrunta cu ele. Anumiti pacienti nu au niciun simptom, deci e dificil de stiut cati oameni au aritmii in realitate. Doar in SUA cel mai comun tip de aritmie e fibrilatia atriala.
Simptomatologia aritmiilor e una clasica, usor de identificat de orice medic cu experienta. Incep palpitatiile, stari de ameteala, senzatie de cap „usor”, apar episoade de lesin, respiratia e ingreunata, apare disconfortul la nivelul pieptului, oboseala cronica.
Cauzele aritmiilor pot fi multiple. De la afectiuni arteriale coronariene pana la tesut iritat de la nivelul inimii, tensiune arteriala crescuta, schimbari in muschiul inimii, probleme cu valvele pana la dezechilibre electrolitice, rani la nivelul inimii de la atacuri de cord, proces greoi de vindecare dupa operatii, toate ar putea fi cauze probabile pentru aritmii. Dar cauzele cele mai frecvete sunt legate de probleme la muschi, artere, valve.
Factorii de risc pentru aritmii ar fi: fumatul, alcoolul in exces, bauturi si mancare cu cafeina, medicamente stimulante, pentru raceala de exemplu, hipertensiune arteriala, greutate corporala mare, glicemia crescuta, apneea. Complicatiile aritmiilor pot fi legate de slabirea muschiului cardiac, stop cardiac si accidentul vascular cerebral care poate duce si la deces.
Aritmiile s-ar putea sa devina o amintire pentru cei care au deja probleme cu ele in viitor dupa ce oamenii de stiinta au reusit sa trateze soricei de laborator cu aritmie folosind un tatuaj cu grafen la nivelul inimii. E un fel de stimulator cardiac futurist care trimite semnale electrice pentru a permite inimii sa pompeze sangele in mod corect. La momentul de fata e doar un concept, dar am putea sa vedem astfel de dispozitive in corpul uman peste cinci ani.
De-a lungul timpului s-a tot incercat sa se gaseasca o cale de mijloc intre materialele rigide ale dispozitivelor si tesuturile foarte fine, moi. In cazul stimulatoarelor cardiace moderne exista un fir lung care ajunge in inima prin vene si de cate ori bate inima aceasta se flexeaza. E nevoie insa de materiale mult mai flexibile si mai rezistente, un fel de folie de plastic care sa aiba textura unui jeleu.
Nu mai departe de 2021, oamenii de stiinta au gasit si o posibila rezolvare: un fel de hartie pe dispozitive cu grafen aplicata pe piele ca un tatuaj temporar. Spre deosebire de componentele metalice din dispozitivele medicale, grafenul este subtire, flexibil, biocompatibil, transparent, este bun conducator, este rezistent din punct de vedere mecanic.
S-ar putea sa fie un tip de material foarte bun pentru inima, pentru corectarea aritmiilor. Teste s-au facut si pe sobolani, si pe soricei de laborator in viata, direct pe inima. La sobolani, tatuajul de pe inima putea corecta bataile neregulate ale inimii prin trimiterea unor pulsuri de electricitate la inima. Tatuajul era format din straturi de grafen transparente intre doua straturi de silicon flexibil si plimer ultrasubtire. O banda din aur conecta grafenul la fire care ajungeau la o sursa de curent, responsabila de trimiterea curentului catre dispozitiv.
Versiunile viitoare ale tatuajului vor fi fara fire, poate se va integra o antena micuta pentru a prelua semnalul electrica de la dispozitive externe amplasate la nivelul pieptului pacientului.
Electrozi din grafen ar pute fi folositi, vor fi la fel de mici precum un graunte si vor fi injectati usor in muschiul cardiac. Echipamentele minuscule ar putea face tot ce facea stimulatorul cardiac clasic fara componente dificil de fixat si de folosit cand e vorba de corpul uman.
Desi suna S.F. tot ce am scris pana acum, tehnologia medicala va evolua rapid si nu ne va ramane decat sa dezvoltam si sa implementam toate aceste idei ca sa le folosim si la oameni in viitorul apropiat.