In prezent exista trei tipuri diferite de tehnologii de producerea a vaccinurilor antigripale: plecand de la oua, testarii pe oua, pe baza culturii de celule si pe baza de recombinare. Fiecare producator e liber sa aleaga o anumita tehnologie aprobata, calitatea vaccinurilor antigripale fiind insa aceeasi indiferent de metoda de productie.
Vaccinurile care se bazeaza pe oua si testarea cu ajutorul lor. Procesul de producere a vaccinurilor antigripale plecand de la oua este vechi de peste 70 de ani. Se fabrica si vaccinuri cu virusul inactiv si vaccinuri cu virusul atenuat, sunt acele vaccinuri nazale. Virusurile „candidat” pentru viitoare vaccinuri antigripale sunt „crescute” in oua de gaina in conformitate cu niste reguli foarte clare, fiind alese inainte de a fi folosite la obtinerea vaccinurilor.
Virusurile sunt injectate in oua fertilizate de gaina, se trece la incubarea lor pentru mai multe zile ca sa apara replicarea la nivelul virusurilor. Fluidul care contine virusul este extras din oua. Pentru vaccinurile antigripale cu virus inactiv virusul e inactivat imediat, este omorat, antigenul virusului e purificat. Se mai fac testari de calitate, de siguranta, se impacheteaza si ambaleaza vaccinul si e distribuit.
In cazul unor vaccinuri nazale cu virus atenuat avem virus „viu”, dar slabit, care nu va provoca o infectie severa, ci va declansa doar raspunsul normal al sistemului imunitar. Ca sa ajungi sa produci un vaccin antigripal eficient ai nevoie de foarte multe oua de gaina si procesul de productie dureaza cam mult fata de alte metode descrise in acest articol.
Vaccinurile antigripale bazate pe cultura celulara. La inceput procesul acesta de productie a vaccinurilor a inceput tot de la oua, dar din 2016, cel putin in SUA, s-a aprobat producerea vaccinului pe baza culturilor celulare. Cu ajutorul acestei metode se obtin vaccinuri antigripale cu virus inactiv, injectabile, si vaccinuri nazale cu virus atenuat.
Procesul de obtinere a vaccinurilor e mai complicat. Se obtin virusurile care vor sta la baza vaccinurilor din virusuri de gripa crescute anterior in laborator. Se injecteaza virusul ales in celulel de la mamifere in loc de injectare in oua si se asteapta replicarea. Lichidul cu virusul activ e extras din celule si antigenul virusului e purificat. Se continua cu purificare, inactivarea virusului si cu faza de testare. Autoritatea care reglementeaza tot ce tine de vaccinuri aproba vaccinul si il testeaza si ea si de abia la final e distribuit si folosit.
Vaccinurile se produc mai repede asa, producatorul alege ce fel „cultiva” virusurile-candidat inainte sa inceapa procesul de producere prin cultura celulara.
Vaccinurile antigripale obtinute prin recombinare. Antigenii sunt niste caracteristici ale virusului gripal care ajuta sistemul imunitar sa recunoasca virusul si sa ofere un raspuns puternic imediat ce virusul a fost detectat in organism. Cele mai multe vaccinuri folosesc triggere pentru a determina un raspuns imediat si puternic al organismului data viitoare cand mai apare virusul gripal.
In 2013, in SUA, a fost aprobata si o a treia metoda de producere a vaccinurilor antigripale, respectiv cea care se bazeaza pe tehnologia de recombinare. Nu ai nevoie de virusuri-candidat in procesul de productie, dar procesul de obtinere este unul sintetic. Se obtin genele virusului care contin instructiunile genetice pentru a obtine antigenul.
Genele antigenului specific se combina cu un baculovirus, virus ce infecteaza nevertebratele. Apare asa un baculovirus recombinant. Rolul sau este acela de a livra instuctiunile genetice pentru a fabrica antigenul specific virusului gripal la nivel celular. Celulele gazda sunt instruite sa produca rapid antigenul. Se reimpacheteaza antigenul ca un vaccin antigripal recombinant si se testeaza, dupa care se poate folosi pe pacienti umani. Procesul de productie devine si mai rapid in acest fel.
Crearea vaccinurilor antigripale incepe cu luni inainte de folosirea lor efectiva si de lansarea pe piata. Se analizeaza constant toate tulpinile gripale pana sa se stabileasca pe care le vom vedea in vaccinurile gripale urmatoare. In februarie se electeaza vaccinul antigripal pentru emisfera nordica si pentru sezonul gripal ce va veni si in septembrie se selecteaza vaccinul pentru emisfera sudica si sezonul sau gripal. Nu conteaza de ce an discutam, vaccinurile antigripale sunt gandite pentru a ne proteja de trei tipuri diferite de virusuri gripale care circula la momentul respectiv.
In fiecare an avem tulpini ale virusului gripal tip A si B in vaccinuri, alaturi de alte tulpini gripale de interes. Aici intervin ouale si culturile celulare, ca sa poti avea mai multe virusuri intr-un vaccin, intr-un singur loc.
Comunitatea internationala isi doreste si a reusit in parte sa aiba vaccinuri si procese de obtinere a vaccinurilor care nu implica oua, latex, mercur. Metodele culturii celulare si cele pe baza de recombinari au devenit populare in ultimii ani, mai ales ca multa lume are si alergii la oua, asa ca un vaccin pornit de la folosirea unor oua ar fi dus la reactii adverse severe…