alergii toamna

Vara si primavara erai obisnuit cu alergiile si te asteptai la ele. Dar si toamna te poti confrunta cu alergii foarte urate si periculoase. Alergiile de toamna sunt la fel de usor de tratat precum alergiile din celelalte sezoane, e mai greu sa te feresti de ele, dar gestionarea lor nu va pune probleme deloc.

Simptomatologia alergiilor de toamna se manifesta mai ales la nivelul ochilor, nasului si al gatului. Apare o iritatie la nivelul ochilor, curg ochii, apare o senzatie de mancarime permanenta la nivel ocular. Urmeaza la rand nasul, congestia nazala, nas care curge cand te astepti mai putin, problemele cu sinusurile. Pacientii care au alergie de toamna stranuta, au dureri de cap, au probleme la vorbire si la inghitire din cauza gatului care nu le da pace. Pot aparea si simptome severe, eruptii cutanate, urticarie la nivelul pielii. Daca mai ai si astm s-ar putea sa constati o inrautatire a simptomatologiei tipice acestei boli.

Ca sa iti dai seama usor daca e vorba de gripa, raceala, COVID-19 e bine sa stii ca in cazul alergiilor nu ai febra, manifestarile afectiunii sunt usoare si suportabile.

De ce avem alergii si toamna? E simplu. Polenul si semintele continua sa ne faca probleme atunci cand avem o toamna mai calda. Cand polenul e prea mult in aer si umiditatea este peste limite, ploua mult toamna, avem si alergii.

Si mucegaiul poate duce la alergiile de toamna. Pe masura ce frunzele cad si se descompun la nivelul solului apar si sporii de mucegai si odata ajunsi in sistemul respirator superior uman ne trezim cu alergiile de toamna. Pivnitele in care tot punem bunatati toamna sunt o sursa importanta a alergiilor de toamna. Un umidificator pus in camerele unde stam ne va ajuta sa scapam de toate simptomele alergiilor.

Comportamentele noastre gresite ne pot aduce fata in fata cu alergiile si le pot agrava pe timpul toamnei. Cu cat petreci mai mult timp afara, cu atat intri in contact cu mai multi alergeni. Evita sa iesi din casa dimineata, pentru ca atunci ai in aer cantitati mari de polen. Daca iti rezolvi problemele in alte perioade din zi vei avea alergii de toamna care nu te vor necaji atat de tare. Incearca sa iesi din casa pentru treburi importante care presupun multa alergatura prin oras mai ales seara.

Ca sa scapi de alergiile de toamna poti purta masca de protectie cat esti afara, trebuie sa perii bine animalele de casa si sa speli hainele odata ce ai revenit de afara. Nu lasi geamurile deschise cand bate vantul tare afara si iti lasi mereu incaltamintea la usa, intr-un pantofar de exemplu.

Fa curat casa, aeriseste in zilele mai calduroase, ai grija sa ai plase si elemente de filtrare la geamuri, sterge praful si aspira cat mai des, spala lenjeria si evita sa faci curatenie generala fara sa porti manusi si masti de protectie ca sa nu iti inrautatesti alergiile.

Ce e de facut daca te confrunti cu alergiile de toamna? Daca toate masurile tale de precautie nu au avut efectul dorit ai nevoie de tratamente, tratamente pe care ti le va da medicul specialist in urma unui consult medical.

Tratamentele pentru alergiile de toamna nu sunt unele complicate. Se vor prescrie picaturi pentru nas, care contin corticosteroizi, decongestionante nazale, creme pe baza de corticosteroizi pentru zonele cu iritatii ale pielii, aplicate nu mai mult de zece zile.

Foarte importante sunt antihistaminicele sub forma de tableta, de solutii buvabile, de spray nazal care vor imbunatati simtitor simptomatologia asociata alergiilor de toamna. Un alergolog iti poate recomanda si injectii pentru alergii, dar doar dupa consultatii.

Indiferent ce tratamente ti se vor va incearca sa ai rabdare si sa le iei conform retetei. Va dura doua sau trei zile pana cand medicamentele pentru alergii vor incepe sa isi faca efectul. Nu te vei opri sa iei medicamentele, picaturile daca te simti o parere mai bine sau daca ai mai putin polen in zona ta, in aer. E bine sa fii pregatit pentru cand cantitatea de polen va fi mai mare si pentru situatiile in care simptomatologia se va inrautati.

Lasă un răspuns