Neuropatia periferica este o afectiune comuna ce poate ataca nervii din afara creierului si coloanei vertebrale. De la traume la infectii sau mosteniere genetica, toate vor conduce la un astfel de deznodamant nefericit. Simptomatologia este si ea destul de diversa si diferita de la caz la caz, insa tratamentele naturiste pot ajuta foarte mult si iti vor permite sa ai o viata apropiata de normal.
Neuropatia periferica poate afecta nervii din orice parte a corpului. Procesele automate din corp vor fi date peste cap, controlul asupra musculaturii si senzatiile la atingere vor avea si ele de suferit. Ca sa intelegem ce se intampla in cazul unei neuropatii periferice trebuie mai intai sa intelegem cum functioneaza sistemul nervos uman.
Sistemul nervos la om are doua parti, sistemul nervos central si sistemul nervos periferic. Cele doua componente ale sistemului nervos central sunt creierul si coloana vertebrala. Toti ceilalti nervi din corp fac parte din sistemul nervos periferic. Aici discutam si despre toti nervii care calatoresc de la coloana vertebrala si creier pentru a ajuta fata si restul corpului.
Cand apare neuropatia periferica acesti nervi din sistemul nervos periferic incep sa aiba „erori” in functionare. Nervii din sistemul nervos periferic sunt foarte departe fata de sistemul nervos central, cele mai multe simptome apar la nivelul lor si sunt si cele mai grave.
Riscul de a dezvolta o forma a neuropatiei periferice creste odata cu inaintarea in varsta, oricine insa poate sa se trezeasca cu aceasta afectiune indiferent de sex, varsta, rasa etc.
Modul in care ajunge sa afecteze neuropatia periferica organismul si nervii e mai usor de inteles daca stim cate ceva si despre structura neuronilor, un tip de celule foarte important pentru nervi. Neuronii trimit si asigura schimbul de semnale in interiorul sistemului nervos cu ajutorul unor semnale electrice si chimice. Orice neuron are un „corp” celular, un axon, un fel de brat lung care se extinde, dendrite, nodurile de primire pentru semnalele chimice de la sinapsele unor neuroni aflati in apropiere si mielina, un strat subtire de compusi chimici grasi, e un fel de strat protector.
Neuropatia periferica se poate manifesta in doua moduri. Avem neuropatia demielinizanta, se deterioreaza mielina de la axoni sau nu se formeaza corect, deci semnalele ce vor circula intre neuroni vor fi imperfecte, si degenerarea axonilor, care duce si la „decesul” lor. Cand apare degenerarea axonilor ai afectate picioarele si mainile, care se afla departe de coloana vertebrala si se bazeaza mereu pe conexiunile axonilor mai lungi.
De la raniri apare imediat neuropatia periferica, inflamatia si toxicitatea duc la forme la fel de rapide, dezvoltate in zile si saptamani, insa in general avem aparitie de simptome in luni sau decade intregi.
Simptomatologia e extrem de variata daca discutam despre neuropatie periferica. Ea poate afecta un singur nerv, un grup de nervi conectati sau mai multi nervi aflati in mai multe locuri din corp. Simptomele mai depind si de tipul de semnal nervos afectat, pot fi implicate mai multe tipuri de semnale.
Simptomele motorii sunt: paralizie, slabirea musculaturii, sunt afectate picioarele, mainile, miscarile lor normale, atrofie musculara, deformari rare la nivelul bratelor, picioarelor din cauza musculaturii si pierderii de masa musculara, miscari involuntare necontrolate, crampe.
Simptomele senzoriale sunt: furnicaturi in tot corpul, senzatie de amorteala, imposibilitatea mentinerii echilibrului, durere foarte mare fara un motiv anume, durere neuropatica.
Simptomele autonome ar fi: schimbari la nivel de tensiune arteriala, transpiratie excesiva sau prea putina, uscaciune in zona picioarelor, transpiratie excesiva dupa ce manacam, probleme frecvente cu vezica, cu scaunele si eliminarea lor, apar constipatia, diareea, urina nu mai e tinuta la fel de bine in vezica si scurgerile involuntare de urina sunt frecvente. Se adauga disfunctii sexuale, schimbari ale culorii pielii, inflamatie, schimbari la nivelul pupilelor si vedere incetosata.
Cauzele neuropatiei periferice sunt multiple. Discutam despre diabetul de tip 2, cea mai comuna cauza, nu mai simti nimic la nivelul picioarelor si mainilor, abuzul de alcool, lipsa vitaminelor esentiale din corp, lipsa mineralelor, de exemplu vitaminele B1, B6, B9, B12, acidul folic, vitamina E, dar si absenta cuprului, afectiuni autoimune si inflamatorii-sindromul Guillain-Barré sau CIDP (polineuropatia demielinizanta inflamatorie cronica). Lupusul, artritele reumatoide, sindromul Sjögren, vasculitele, medicamente luate in exces, antibiotice, medicamente pentru aritmii, guta, tumorile, anumite afectiuni de natura genetica, boala Fabry, Charcot-Marie-Tooth, dar si infectii, HIV, boala Lyme, Hansen, operatii mai dificile, probleme vasculare, neuropatii idiopatice, toate sunt pe lista de cauze probabile ale neuropatiei periferice.
Diagnosticarea neuropatiei periferice presupune analiza istoricului medical al pacientului, consult fizic si neurologic, observarea simptomatologiei, analize de sange recomandate, electromiograma, ultrasunete, biopsia nervilor, testare genetica si chiar RMN.
Tratamentele naturiste pentru neuropatia periferica sunt suficient de multe si de eficiente ca sa poti controla mai usor simptomele si sa completezi tratamentele primite de la medicul specialist. E important de retinut ca trebuie sa te consulti cu medicul tau inainte de a lua orice fel de tratamente si leacuri naturiste pentru a evita orice fel de interactiuni cu alte tratamente pe care le iei deja si care functioneaza foarte bine. Iata care sunt cele mai eficiente:
- Uleiuri esentiale-foarte bune petru masaj mai ales la nivelul membrelor afectate de neuropatia periferica. Cel de musetel, menta, ghimbir, lavanda sunt foarte bune si se gasesc peste tot;
- Turmeric-reduce inflamatia, durerea neuropatica, se poate folosi in mancare sau se administreaza in doze mici timp de mai multe zile;
- Ulei de peste-pentru pacientii care au neuropatie perifica din cauza diabetului uleiul de peste ar putea ajuta la reducerea durerii, dar si la o functionare mai buna a sistemului cardiovascular;
- Ghimbir-reduce inflamatia si durerea, este foarte usor de folosit si se poate lua si sub forma de pulbere sau de ceai;
- Piper rosu-contine cantitati mari de capsaicina, poate reduce durerea cauzata de neuropatia periferica, scade intensitate semnalelor trimise in corp cand apare durerea;
- Bai calde-apa calda ajuta la o circulatie mai buna a sangelui in tot corpul, nu mai ai dureri atat de mari si nici senzatia de amorteala;
- Floarea pasiunii-scapi mai usor de durerile neuropatice daca bei ceai de floarea pasiunii in mod regulat. Substantele active din ea vor creste nivelul de GABA din creier si celulele nervoase nu mai trimit semnale atat de puternice cand vine vorba de durere;
- Ovaz-contine mult zinc, magneziu, fier, ajuta la refacerea nervilor, sistemul nervos functioneaza mai bine;
- Fructe de padure, piersici, cirese, struguri rosii, portocale si pepene verde-au multi antioxidanti, reduc inflamatia in corp, nervii vor functiona mai bine;
- Zucchini-are mult potasiu, imbunatateste eficienta transmiterii semnalelor nervoase, calmeaza nervii iritati;
- Cartof dulce-ai vitamina C, A, multi antioxidanti in cartofii dulci, efectele antiinflamatoare sunt recunoscute, nu vor mai fi probleme nici cu zaharul din sange;
- Quinoa-contine potasiu din abundenta, mesajele, semnalele vor circula mai usor prin nervi. Mai are si fosfor, magneziu, mangan, folati, proteine, fibre, fier, cupru, vitamina B6;
- Avocado-grasimile sanatoase din avocado vor ajuta la o functionare optima a sistemului circulator si nervos, ai si potasiu, absorbtia antioxidantilor este mai rapida odata ce ai in meniul zilnic si avocado proaspat si bine copt.