Oxigenul este vital pentru existenta noastra si pentru corpul nostru, pentru fiecare celula, organ, tesut din corp. Mentinerea unui nivel optim al oxigenului din corp este simpla, insa de multe ori ajungem sa avem un nivel prea scazut al oxigenului in sange si sa nu ne dam seama decat cand simptomele devin acute.

Hipoxemia este o boala „tacuta” la inceput, cu simptome aparent banale, foarte usor de confundat cu unele de ala alte afectiuni, care nu ar trebui trecuta cu vederea si ar trebui diagnosticata cat mai curand posibil pentru evitarea complicatiilor.

Hipoxemia este o afectiune comuna, cu simptomatologie clara. Nivelul de oxigen din sange este mult mai scazut decat ar trebui sa fie in mod normal. Ca sa intelegem de ce nu e bine sa ai un nivel prea scazut al oxigenului in sange trebuie sa intelegem mai intai cum ajunge oxigenul in sange.

Oxigenul va fi in sange doar dupa ce plamanii si-au facut treaba in timpul respiratiei. Gazul vital din aer circula din plamani la nivelul alveolelor. Capilarele preiau oxigenul din alveolele pulmonare, de acolo e in sange si e transportat catre tesuturile si organele care au nevoie de el.

Nivelul scazut de oxigen din sange apare doar daca nu respiri suficient oxigen sau daca oxigenul respirat nu ajunge in sange. Riscul de hipoxemie e foarte mare daca suferi de boli pulmonare sau de boli de inima. In functie de severitate si de durata hipoxemia poate duce la aparitia simptomelor usoare sau chiar la deces, in cazuri rare.

Daca discutam despre simptome usoare ne referim la dureri de cap, respiratie ingreunata, tahicardii usoare, tuse, suierat, confuzie, iar la cazurile severe discutam despre probleme cu inima, probleme cerebrale, piele albastruie, unghii, buze albastruie. Hipoxia e o urmare fireasca, nu mai avem oxigen suficient la nivelul organelor sau tesuturilor. Pe termen scurt hipoxemia netratata duce la insuficienta respiratorie acuta, dar pe termen lung, ani, luni, se ajunge la insuficienta respiratorie cronica.

Am folosit doi termeni, hipoxie si hipoxemie, care nu sunt sinonimi. Hipoxemia, cum am vazut deja, se refera la nivelul prea scazut al oxigenului din sange, hipoxia, pe de alta parte, reprezinta afectiunea caracterizata de nivelul scazut al oxigenului in tesuturile umane. Hipoxemia duce la hipoxie, ambele afeciuni apar in paralel, insa uneori poti sa fii hipoxemic si sa nu fii hipoxic.

Pacientii cu astm, boli grave de inima, plamani, ar putea avea mai des simptome agravate asociate hipoxemiei. Gripa, pneumoniile, COVID-19 cresc foarte mult riscul de a dezvolta hipoxemia.

Cauzele probabile ale hipoxemiei sunt: bolile de plamani, de inima, efectele secundare ale medicamentelor, apneea, viata la altitudini inalte sau prezenta la altitudini inalte pentru o perioada prea lunga, anemia, astmul, bronsitele agravate, hipertensiunea pulmonara si alte boli grave pulmonare, edeme pulmonare.

Diagnosticarea hipoxemiei este simpla. Se va incepe cu o examinare clinica dupa care se va asculta inima, se vor asculta plamanii pacientului, se vor observa si pielea, unghiile, buzele. Un pulsoximetru va fi utilizat pentru a se vedea cat oxigen e in sange, procentual, se vor realiza teste specifice arteriale, teste de mers pentru sase minute.

Odata diagnosticata in mod corect hipoxemia se vor recomanda diverse medicamente care sa ajute revenirea la un nivel optim al oxigenului din sange. Pe langa tratamentele prescrise se mai pot folosi si tratamente naturiste verificate si testate de generatii, cu efecte excelente in cazul hipoxemiei. Iata care ar fi cele mai eficiente:

  • Lamaie-alcalinizeaza organismul, la consum aciditatea lor contribuie la alcalinizare. Se va folosi sucul de la o lamaie impreuna cu o cana de apa calduta. Se va bea pe stomacul gol pentru a avea un nivel mai bun al oxigenului din sange;
  • Turmeric-creste nivelul oxidului nitritc, vasele de sange se largesc si circulatia sangelui e mai buna, deci si nivelul de oxigen din corp se va imbunatati. Ceaiul de turmeric e excelent mai ales dimineata daca suferi de hipoxemie de ceva vreme;
  • Spanac-este sursa naturala de nitrat, nitratii sunt convertiti in oxid nitric, sangele circula mai bine si va fi mai bine oxigenat, e controlata si tensiunea arteriala, artele sunt dilatate;
  • Struguri-au multi antioxidanti naturali, circulatia sangelui e imbunatatita. Se reduc problemele de circulatie si oxigenarea sangelui si organelor e mai buna. Pe langa struguri putem consuma si fructe de padure de care dorim, fasole, prune, anghinare;
  • Alimente, ingrediente bogate in acizi grasi si vitamina F-creste capacitatea hemoglobinei de a „cara” oxigenul, iar daca mai avem in meniu si alimente bogate in fier, legume, mere, peste, carne de pui, celulele rosii vor fi mai puternice si vor ajuta la oxigenarea normala a tesuturilor si organelor;
  • Avocado-are nutrienti de calitate, vitaminele A, B3, B6, B12, folati, acizi grasi naturali. Nivelul oxigenului din sange e mai bun dupa consumul de avocado in fiecare zi, functionarea inimii e imbunatatita;
  • Nuci-sunt excelente pentru inima si vasele de sange, circulatia sangelui si oxigenarea este mai buna odata ce includem in alimentatie toate nucile cu un gust excelent;
  • Sfecla rosie-are fibre, vitamina C, folati, mangan, fies, potasiu, se promoveaza productia de nitrati „buni” in corp, absortia oxigenului in sange e mai buna. Se dilata si vasele de sange, sangele oxigenat circula mai usor si in cantitati mai mari spre tesuturile care au nevoie de el;
  • Morcov-are vitamina A, C, B3, B5, B6, colina, potasiu, fier, zinc, cupru. Nivelul de oxigen din sange si cel care ajunge la tesuturi este mult imbunatatit;
  • Rodie-are fier, cupru, zinc, vitaminele B3 si B6, colina, imbunatateste circulatia, nivelul oxigenului din sange si cel livrat tesuturilor este aproape de limitele normale la un consum zilnic. Se dilata vasele de sange, circulatia sangelui in corp este excelenta.

Lasă un răspuns