Grasimea poate fi si prieten, dar si dusman pentru organismul nostru. Avem nevoie de ea de cele mai multe ori de-a lungul vietii, dar cand e exces si apare unde nu trebuie, nu o putem controla, grasimea devine cel mai de temut adversar al unei vieti linistite.
Acumularile prea mari de grasime din partea inferioara a corpului caracterizeaza lipedemul, o boala periculoasa care, din fericire, poate sa fie mai usor de suportat cu ajutorul unor tratamente naturiste cu eficienta dovedita.
Lipedemul este o afectiune cronica ce determina depozite anormale de grasime acumulate in partea inferioara a corpului. Grasimea devine vizibila la nivelul fundului, coapselor, gambelor, uneori depozitele de grasime sunt de gasit si la brate, solduri. De multe ori se confunda usor cu greutatea prea mare acumulata, ingrasarea sau limfedemul-lipedemul poate duce la limfedem. Indicele de masa corporala la pacientii cu limfedem este mai mare de 35.
Chiar daca slabesti si faci exercitii fizice, esti atent la dieta, nu ai cum sa scapi de grasimea acumulata in partea de jos a organismului odata ce esti diagnosticat cu lipedem.
Sunt mai multe tipuri de lipedem si poti sa le ai in acelasi timp, depinzand mult de simptomatologie. Avem tipul I, grasimea e intre buric si solduri, tipul II, grasimea intre pelvis si genunchi, tipul III, grasime intre pelvis si glezne, tipul IV, grasime intre umeri si incheieturile de la maini, tipul V, grasime intre genunchi si glezne.
Rata de aparitie a afectiunii e de 1 la 72.000 oameni, numarul poate fi mai mic pentru ca lipedemul arata de multe ori ca obezitatea sau limfedemul. Frecvent intalnim lipedemul la femei, barbatii ajung sa aiba extrem de rar aceasta boala.
Simptomatologia lipedemului e usor de observat si diagnosticat. Pe ambele parti ale corpului, in special in partea inferioara a acestuia, apar depozite anormale de grasime care se tot maresc fara sa poti face nimic. Apar si niste denivelari in interiorul grasimii acumulate ca si cum ar fi ceva sub piele, apare durerea care ajunge sa fie si severa, la presiune sau constanta. Se adauga senzatia de picioare grele, inflamatia locala, piele care se raneste usor, oboseala anormala face parte si ea din tabloul simptomatologiei comune lipedemului.
Cauzele lipedemului nu sunt cunoscute. Genetica si transmiterea in familie ar fi de vina, sexul e important, dar nu e o cauza, desigur. La mijloc sunt si hormonii, pentru ca lipedemul apare si se inrautateste la pubertate, in timpul sarcinii, la menopauza, cand se iau pastile anticonceptionale. Obezitatea nu duce la lipedem.
Factorii de risc pentru lipedem ar fi: sexul, femeile am vazut ca sunt predispuse la aceasta afectiune cronica, istoricul medical si familial, indicele de masa corporala peste 35. Complicatiile ce vin la pachet cu lipedemul sunt dintre cele mai variate: dificultati in timpul deplasarii, anxietatea, sentiment de jena, depresie uneori, limfedem secundar sau lipo-limfedem, afectiuni venoase, picior plat, probleme cu incheieturile, genunchi care se tot lovesc.
Diagnosticarea lipedemului se va face in urma observarii simptomatologiei prezentate, dar si pe baza unor analize de sange, unui RMN, unui CT, unei scanari DEXA, unor ultrasunete. Important de retinut ca e bine sa mergem la medic din primele faze ale lipedemului.
Care sunt stadiile sau fazele bolii? Stadiul 1, cand pielea arata bine, dar simti ceva sub piele, ai dureri, raniri usoare. Stadiul 2, cand suprafata pielii nu prea mai e uniforma si apar niste mici gropite, pielea seamana cu o coaja de nuca sau cu branza de vaci proaspata. Stadiul 3, cand picioarele deja sunt ca niste baloane, asa de inflamate sunt, apar zone cu piele multa, cu grasime, grasimea de pe picioare iese in afara, e greu sa te deplasezi. Stadiul 4, apare lipedemul si limfedemul in acelasi timp.
Ce tratamente naturiste ai putea incerca, fara a elimina din discutie tratamentele medicamentoase?
- Castan de cal-extractul din aceasta planta imbunatateste circulatia, reduce inflamatia, previne aparitia bolilor venoase. Are proprietati vasoprotectoare, previne inflamatia acuta;
- Matura macelarului-imbunatateste mult circulatia din partea inferioara a corpului, reduce inflamatia cronica, insuficienta venoasa nu mai apare in paralel cu lipedemul;
- Ginkgo biloba-foarte buna pentru circulatie, plina de flavonoizi si alte substante naturale care ajuta venele sa functioneze corect si sustin sanatatea acestora. Lipedemul va fi mai usor de gestionat daca se consuma zilnic sub forma de ceai sau de extracte diverse;
- Turmeric-are proprietati antiinflamatoare, este un bun antioxidant natural, contine curcumina, reduce inflamatia, imbunatateste circulatia, exact ce ai nevoie daca suferi de turmeric;
- Papadie-reduce inflamatia, creste productia de urina, echilibreaza fluidele din corp. Inflamatia si retentia de apa, ce pot agrava lipedemul, vor fi tinute in frau cu un ceai de papadie, de exemplu;
- Fructe si legume colorate-au polifenoli din belsug, se reduce inflamatia si lipedemul va fi mai usor de suportat;
- Acizi grasi esentiali Omega-3-ii poti lua din peste, nuci, seminte, au rol antiinflamator, reduc inflamatia, durerea la pacientii cu lipedem;
- Ananas-are bromelaina, o enzima gasita doar in el in cantitati mari, cu efecte puternice antiinflamatoare si de imbunatatire a circulatiei;
- Mai poti consuma oua, avocado, banane, unt de arahide, fructe de padure proaspete, miere, seminte de chia de calitate.