Parazitoza digestiva la copii apare frecvent mai ales la varste mici. E o afectiune pe care e greu sa o previi pentru ca nu vezi ouale viermisorilor, orice copil poate ajunge sa aiba viermi intestinali indiferent cat de mult tii la igiena si cat de bine pregatesti mancarica.
Transmiterea de la un copil la altul foarte rapida si imposibilitatea diagnosticarii cat mai rapide duc la inmultirea cazurilor de parazitoze la copiii de toate varstele. Din fericire avem, pe langa medicamentele sintetice clasice pentru viermisori si leacuri din batrani care ii pot scapa pe cei mici de „locatarii” nedoriti din intestine.
Un ou al parazitilor care ajung sa intre in sistemul digestiv al copilului poate fi luat din alimente netratate termic in mod corect, de pe diverse obiecte atinse cu manutele care sunt duse mai apoi la gurita. Odata ce oul sau ouale parazitilor sunt in sistemul digestiv al copilului ele se vor dezvolta si vor creste, aparand parazitii intestinali.
Parazitii comuni care intra rapid in sistemul digestiv al copiilor sunt: giardia, care nu provoaca simptome la inceput, limbricul, pe care il gasim in intestinul subtire (aici avem alergii puternice, oboseala, disconfort digestiv care ne vor da de gandit), dar si oxiurii, de gasit in intestinul gros, unde ajung sa se dezvolte rapid, dupa care ajung in zona rectala, pentru a depune oua.
Primele simptome ale parazitozei digestive la copii sunt usor de confundat cu simptomatologia altor afectiuni: dureri de burtica, slabire brusca, greata, varsaturi, senzatie de arsura in timpul mictiunilor normale, diaree acuta, somn agitat, aparitia sangelui in fecale, apetit scazut, chiar si convulsii, sindromul PICA uneori, mancarimi la fundisor, in zona genitala, senzatie de „ciupituri”, daca micutul are oxiuri.
Spre deosebire de adulti, unde se actioneaza imediat cu medicamente sintetice, la copii se recomanda tratamentele naturiste pentru inceput ca sa previi infestarea si pentru a face viermisorii sa paraseasca rapid sistemul digestiv si sa fie eliminati in afara corpului prin fecale. Daca infestarea este una grava medicul pediatru va recomanda administrarea de medicamente clasice pentru viermisori, in dozele corecte.
Ca regula generala mergi cu micutul la medic imediat ce observi oricare dintre simptomele descrise mai sus si nu trata „dupa ureche” niciun fel de simptom daca nu vrei sa apara complicatii si mai grave si sa ajungi la urgenta cu el.
Cele mai bune leacuri din batrani pentru viermisorii la copii sunt:
- Cimbru-este stiut deja ca aceasta planta are puternice efecte antibacteriene, previne parazitii la copii. Se pot administra ceaiuri si infuzii de cimbru la copii mai mari. Se pune cimbru, 50g in apa, 1 L si se infuzeaza. Ce rezulta se bea timp de trei zile pe stomacul gol;
- Usturoi-este cea mai buna „arma” impotriva parazitilor intestinali. Substantele din usturoi paralizeaza viermii si sunt eliminati mult mai usor prin fecale. Se poate folosi un lapte de usturoi, facut din lapte, cativa catei de usturoi zdrobiti. Se bea pe stomacul gol dimineata timp de cel putin doua sau trei saptamani;
- Seminte de dovleac-au gust bun, se pot folosi fara probleme in tratarea parazitozei digestive la copii. Au si minerale si vitamine, zinc sau fosfor. Se consuma pe stomacul gol, inainte de masa, de preferat dimineata;
- Leurda-uleiul din leurda e foarte bun pentru viermisor. Se pot administra trei lingurite de ulei de leurda pe stomacul gol o data la trei zile. In doua sau trei saptamani ar trebui sa vezi si primele rezultate.