Ni se intampla mai ales iarna, cand e polei sau chiar si in celelalte sezoane, cand nu suntem atenti in casa, afara, la birou. Entorsele sunt afectiuni care se manifesta la nivelul ligamentelor unei articulatii, apare o lezare a acestora. Nu se deplaseaza oasele din pozitiile lor, din fericire, insa entorsa reprezinta un pericol real pentru sanatatea noastra.
Ajungem la entorse cand facem miscari bruste, cand ligamentele articulare sunt prea solicitate intr-o fractiune de secunda. Daca nu sunt foarte grave putem sa tratam entorsele si acasa cu niste leacuri babesti eficiente pana sa ajungem si la medicul ortoped.
Cand ne referim la entorse ne gandim la trei grade prezente: gradul I, cand au loc elongatii de ligamente sau tendoane, gradul II, cand apar elongatii puternice si rupturi partiale si gradul III, cand ligamentul e rupt si apare si lezarea sa. Daca se ajunge la entorse de gradul III cu siguranta doar interventia chirurgicala le poate salva.
In functie de severitatea entorselor acestea se pot vindeca rapid, daca nu mai facem miscare si folosim gheata, compresii la locul entorsei, dar se poate ajunge la operatii daca aveam ruptura de mai multe ligamente simultan. De regula avem entorse ce afecteaza articulatiile de la glezna si de la incheietura mainii.
Cauza principala a oricarei entorse este fortarea peste limitele de suportabilitate a tesutului respectiv, de la articulatie. Oboseala musculara poate spori riscul de entorse. Odata instalate entorsel afecteaza gleznele, genunchii, incheieturi, degete. Mai grav este ca la copii, care au placi de crestere foarte aproape de capetele oaselor, fracturile sunt cele care apar in locul entorselor cand intervine socul local, presiunea prea mare.
Cum stii ca ai o entorsa? Apare umflatura locala, se modifica si culoarea pielii, nu mai ai stabilitate deloc, articulatia sufera, apar durerile si sensibilitatea marita, sunete de pocnituri, articulatii greu de folosit la miscarile normale.
Diagnosticarea corecta a entorselor se poate face in cabinetul medicului de familie sau la medicul specialist ortoped. Se fac si radiografii, se observa zona si comportamentul articulatiei la miscari usoare. Medicul ortoped va stabili daca e cazul sa se intervina chirurgical si poate recomanda si alte analize medicale.
Imediat ce te-ai ales cu o entorsa care nu e de gradul III poti incerca cateva leacuri din batrani cu eficienta destul de mare.
- Gheata. Dureri, umflaturi, spasme, toate dispar daca pui gheata pe zona afectata. Nu o tine mai mult de 20 de minute, repeta procesul de aplicare de trei sau patru ori pe zi. E important ca temperatura sa fie scazuta, dar nu exagerat de scazuta. Cuburile de gheata, pungile cu legume congelate vor fi suficiente;
- Foile de varza. Strivesti niste frunze de varza alba, le incalzesti putin, se pun in straturi pe zona afectata, se bandajeaza corect si se repeta bandajarea si adaugarea de frunze de varza de doua ori pe zi. In loc de varza se pot pune frunze strivite de la telina, patrunjel proaspat, cartofi rasi;
- Praf de pin si otet. E ciudat, dar efectul e unul foarte bun. Se combina 500 g praf de pin cu otet, 500 ml. Se fierb cu apa, o cana si jumatate. Se sta cu piciorul deasupra oalei cu abur timp de 20 de minute. Cinci zile aceasta procedura e repetata de doua ori pe zi;
- Argila. E excelenta pentru entorse. Se combina cu apa de izvor, se intinde in straturi subtiri pe o bucata de material, se aplica rapid timp de 20 de minute pe incheietura. Daca e intinsa direct pe zona cu entorsa se lasa doar 15 minute si se spala rapid cu apa calduta;
- Taratele de grau. In 200 ml apa fiarta punem doar doua lingurite de tarate de grau de calitate. Se inmoaie timp de 15 minute, se scurge apa rapid, iar cataplasma se aplica pe zona cu entorsa. Stam cu cataplasma 20 de minute. Repetam procesul de doua ori pe zi.