Vulva si vaginul sunt doua zone extrem de sensibile la orice fel de schimbari si la factorii externi. Pielea si mucoasa vaginala din interior vor trebui ingrijite si monitorizate in permanenta pentru a se evita infectii nedorite si inflamatii, efecte nedorite ale unei igiene incorecte sau inexistente in majoritatea cazurilor. Uneori, fara a avea neaparat o igiena incorecta, ne putem trezi cu mancarimi si iritatii vaginale si vulvare. Care sunt cauzele lor si ce leacuri babesti naturale avem la dispozitie pentru a scapa de ele cat mai repede? Raspunsurile la aceste intrebari si la alte curiozitati avute le vei avea in randurile ce urmeaza.

Mancarimile si iritatiile vaginale si vulvare reprezinta o afectiune comuna, care nu ar trebui sa puna probleme prea mari, mai ales daca e descoperita la timp si tratata corespunzator. Pe langa roseata si inflamatie locala, mancarimi vulvare, vaginale, boala poate aduce si scurgeri vaginale la care e bine sa fii atenta.

Mancarimile apar oriunde de-a lungul vaginului, in interior si la exterior, s-ar putea sa nu ai nevoie de tratamente daca e doar o problema de moment, cauzata de lenjeria intima sau de un proces de frecare aparut la nivelul pielii, de o substanta din solutiile obisnuite pentru igiena intima.

Vulva este si ea afectata de iritatii si mancarimi, cauzele mancarimilor putand fi sapunul folosit, parfumul si iritantii din produsele de ingrijire intima, tampoanele externe si frecarea lor de piele, materialele textile de la lenjeria intima. Pe langa labii si vulva vom avea mancarimi si la nivelul cervixului-aici ar putea fi vorba de inflamatie locala, de cervicita.

In interiorul vaginului vor aparea arsurile si senzatia puternica de mancarime pe care nu prea ai cum sa o ameliorezi fara tratament. Senzatia greu de suportat poate fi permanenta sau apare si dispare. Cauzele pentru astfel de mancarimi si iritatii vaginale ar fi dusurile frecvente facute gresit, tampoanele interne, prezervativele din latex folosite de partener in timpul penetrarilor vaginale. Foarte bine poate sa fie vorba de o infectie, ceea ce va duce la inrautatirea simptomatologiei.

Roseata vulvei si arsurile ar fi un semn al infectiei locale si se ajunge usor si la vulvodinie, o durere vulvara care nu are nicio explicatie, dar poate fi un efect al senzatiilor neplacute aparute pe o perioada lunga de timp si lasate netratate, nediagnosticate.

Scurgerile vaginale de culoare alba, insotite de mancarimi puternice mai mereu pot sa apara de la sapunuri prea dure cu mucoasa vaginala, dusuri prea multe si incorecte, produse de igiena care nu sunt alese corespunzator pentru problemele vaginale existente. Daca mai si miros scurgerile vaginale albe cu siguranta ai deja infectie si e obligatoriu sa te prezinti la ginecolog.

Vaginozele cauzate de diferite bacterii care patrund in vagin, bolile cu transmitere sexuala, candidozele vaginale, menopauza, baile cu bule, eczeme, psoriazis, purtarea unui costum de baie stramt in apa clorinata, lichenul scleros, o afectiune rara care aduce pete albe in jurul vulvei ar putea fi printre cauzele mancarimilor si iritatiilor vaginale si vulvare. Dupa menopauza probabil ca vei dezvolta mai frecvent astfel de probleme vaginale. Si diabetul duce frecvent la aparitia mancarimii vaginale si vulvare.

In momentul in care mancarimea vulvara se agraveaza noaptea stii ca al tau corp se comporta diferit in orele din timpul noptii. Temperatura scade, corpul incalzeste extremitatile, sangele circula mai puternic si mai rapid prin toate zonele importante, la nivelul pielii, pielea e mai uscata, nu mai e asa de bine hidratata. Plus ca noaptea nu prea mai ai mintea ocupata si mancarimile sunt constientizate si devin mai evidente.

S-ar putea sa ai mancarimi vaginale si dupa menstruatie sau inainte sa inceapa menstruatia. Schimbarile hormonale din corpul tau, schimbarile din uter vor duce la astfel de manifestari locale. Daca esti gravida vei avea probabil senzatii frecvente de arsuri si mancarimi la nivelul vaginului-apar multe schimbari in peretele vaginal in pregatirea nasterii.

Atentie si la rasul zonei intime, poti sa ramai cu mancarimi si roseata urate dupa ce ai finalizat procedura. E bine sa protejezi pielea si sa nu te razi prea des in zona vulvei, vaginului ca sa nu ai probleme in timpul zilei sau in timpul actelor sexuale cu partenerul.

Diagnosticarea mancarimilor vaginale si vulvare se va face doar in cabinetul ginecologic. Se va incepe cu un examen al zonei pelvisului, cu un examen vaginal intern, se vor folosi utrasunete, palparea daca e nevoie. Daca e si scurgere vaginala prezenta se va preleva o mostra si se va trimite la laborator pentru analize. Se va realiza si o prelevare de flora vaginala pentru a se depista prezenta unei infectii. Se vor recomanda teste STI, teste de urina, analize de sange, teste specifice, Papanicolau.

Mancarimea si iritatia vaginala si vulvara poate sa apara la orice varsta. La fetite s-ar putea sa fie vorba de vaginita de la stergerea zonei intr-un mod incorect sau de la maini nespalate dupa scaun, de la iritanti din sapun, gel de dus. Dar foarte bine discutam si despre viermisori, despre iritanti ajunsi din greseala in vagin in timpul baitei.

Odata stabilit un diagnostic se va interveni cu medicamente de sinteza, creme, supozitoare vaginale, solutii pentru spalaturi externe si interne. Pe langa acestea se pot folosi, doar dupa o discutie prealabila cu medicul specialist, si leacuri babesti pentru mancarimile si iritatiile vaginale si vulvare. Care ar fi cele mai eficiente leacuri babesti pentru mancarimile vaginale si bulbare?

  • Ulei de nuca de cocos-este bun daca suferi de mancarimi vulvare si iritatii vulvare. Reduce iritatia, hidrateaza, protejeaza pielea. Nu se va introduce in vagin. Se tamponeaza usor vulva si se asteapta sa se usuce, sa intre in piele;
  • Otet de mere-se va dilua inainte de folosire, reduce inflamatia si roseata, iritatia locala din zona vulvei. Se va folosi pe o compresa sterila si se va tampona zona usor, lasand sa se zvinte bine. A nu se introduce in vagin pentru ca poate cauza iritatii serioase si chiar arsuri daca nu e diluat;
  • Praf de copt-se poate folosi pentru bai la nivelul vulvei. Se dilueaza 4-5 lingurite de praf de copt in apa calduta si se sta cu vulva si zona genitala in solutie cateva minute, dupa care se clateste bine cu apa calduta. Este un remediu potrivit daca suferi de infectii externe locale;
  • Iaurt grecesc-da, e putin ciudat, dar e foarte bun la infectiile vulvare si mancarimi. Se va folosi iaurt fara zahar adaugat si se va aplica pe zona unde apare mancarimea, extern, pe vulva, dupa care se asteapta cateva minute si se curata zona cu apa la final. A nu se introduce in vagin pentru ca poate cauza probleme mari la nivelul florei vaginale;
  • Ovaz-se poate pune in apa si se sta cu vulva si zona genitala in apa cu ovaz pntru a reduce mancarimile si iritatia locala. Doar cateva lingurite si apa calduta si ai deja o solutie eficienta pentru tratarea mancarimilor vulvare;
  • Miere de albine-se poate combina cu iaurt pentru a se aplica pe vulva afectata de infectii, de mancarimi, iritatii;
  • Aloe Vera-o crema naturala cu aloe vera aplicata pe locul iritatiei, vulva si in jurul ei, poate sa ajute mult daca suferi de mancarimi vulvare, vaginale;
  • Uleiuri esentiale-pot ajuta la ameliorarea simptomatologiei unei infectii vulvare, vaginale. Se vor dilua in ulei purtator, de masline, de exemplu. Se aplica doua sau trei picatori pe degete si se maseaza vulva si zona din jurul intrarii in vagin;
  • Usturoi si ceai de ghimbir-e o combinatie foarte buna pentru a trata mancarimile vaginale. Usturoiul are proprietati antibacteriene, antioxidante, antiinflamatoare, ghimbirul este si el un bun calmant local si poate incuraja vindecarea rapida mai ales cand e vorba de infectii. Intr-un litru de apa se pun usturoiul, trei catei, si ghimbirul, cateva grame de ghimbir proaspat, se fierbe apa cu usturoiul, se adauga si ghimbir si se lasa la infuzat putin, 5-10 minute. Solutia se va consuma de doua sau trei ori pe zi in cantitati mici;
  • Ceai verde-are efecte antiinflamatoare puternice, are si proprietati antioxidante, protejeaza pielea. Se face un ceai si se consuma de 3-4 ori pe zi, se pot face si bai locale cu respectivul ceai;
  • Ulei din arbore de ceai-este antibacterian, antiinflamator, se reduce roseata si mancarimile, inflamatia, scurgerile vaginale sunt mai putine. Se folosesc doar 5 picaturi de ulei din arbore de ceai, doua lingurite de ulei purtator de nuca de cocos, ulei de migdale sau ulei de masline. Se combina uleiurile si se aplica pe zona din jurul vaginului si pe vulva de maxim 5 ori pe zi, fara a se aplica deloc in vagin. Daca esti gravida vei evita aceste remediu naturist;
  • Ceai de echinaceea-in caz de infectii e foarte bun. Se folosesc frunze sau radacini de echinaceea, se fierb in apa si se lasa la infuzat 15 minute. Se poate bea solutia de doua ori pe zi sau se poate folosi pentru bai locale de vulva, pentru zona din exteriorul vaginului.

Lasă un răspuns