Grasimea e importanta in organismul nostru, avem nevoie de ea, dar nu in exces. Atunci cand depozitele de grasime incep sa fie prea voluminoase apar si problemele cu obezitatea si cu deformarea corporala. Poate cea mai vizibila si mai mare problema legata de grasime este cea a depozitelor de la nivelul abdomenului, grasimea viscerala fiind cauza luarii in greutate accelerata in multe situatii. Din fericire avem mai multe leacuri babesti si naturale care ne-ar putea ajuta sa scapam rapid de grasimea in exces din zona abdomenului.
Grasimea abdominala este un tip de grasime corporla care se „depune” pe tesutul abdominal si inconjoara organele interne din zona respectiva. Un anumit nivel de grasime „viscerala” este de dorit, ea protejeaza organele interne, dar prea multa, grasimea „activa”, poate sa duca la probleme grave de sanatate, diabet, probleme cu inima, AVC.
Inainte de a discuta despre simptome si despre cauze trebuie sa intelegem care e diferenta intre grasimea viscerala si cea subcutanata. Cea subcutanata e stocata chiar sub piele, in vreme ce grasimea viscearala se afla in spatele muschilor abdominali si nu o vezi, inconjoara stomacul, ficatul, instetinele, alte organe interne. Dar ambele sunt tipuri de grasime abdominala, de la nivelul burtii.
Simptomatologia grasimii abdominale, viscerale e foarte usor de observat. Abdomenul se mareste, creste in dimensiuni, insa ar putea fi vorba si de grasimea subcutanata. Studiile au indicat faptul ca o forma de mar si nu de para indica mai mult grasime viscerala prezenta in zona respectiva.
Cauzele aparitiei grasimii viscerale in cantitati mari ar putea fi genetice, dar si factorii de mediu, regimul alimentar vor influenta cantitatea ei. Genetica va determina forma corpului si stocarea grasimii viscerale, insa dieta, exercitiile facute vor juca un rol cheie mereu. Multe zaharuri consumate, alimente grase, fast-food, o viata inactiva, vor contribui probabil la acumularea unor cantitati prea mari de grasime viscerala.
Se adauga si stresul ca factor declansator pentru acumularea in exces de grasime abdominala, prin activarea hormonului cortizol-odata crescut nivelul de cortizol incepe sa se stocheze si mai multa grasime viscerala. O ardere lenta a caloriilor consumate va duce de asemenea la acumularea de grasime.
Grasimea abdominala, viscerala se va masura in conformitate cu niste reguli clare, doar in cabinetul medicului de specialitate. In general, avem cam 10% grasime viscerala din totalul de grasime din corp. Se calculeaza grasimea totala procentuala si se apreciaza cat e 10% din valorea obtinuta. Cu cat procentajul e mai mare, cu atat vei avea si o cantitate mai mare de grasime viscerala.
Masuratorile se fac la nivelul taliei, 88.9 cm e o problema daca esti femeie, 101.6 cm e iarasi o problema daca esti barbat, dar foarte bine poti face un raport talie-sold, daca obtii o valoare mai mare de 0.85 si esti femeie, si de 0.90 si esti barbat deja discutam despre obezitate abdominala.
Indicele de masa corporala este alt indicator si se calculeaza in functie de inaltime si greutate-daca ai peste 30 esti supraponderal si ai cu siguranta mai multa grasime viscerala. Raportul talie-inaltime ar putea indica prezenta unei cantitati mai mari de grasime abdominala, nu trebuie sa depaseasca 0.5.
Cat despre tratamente, pe langa cele cu medicamente de sinteza si un regim alimentar mai strict, vor functiona bine si leacuri babesti, pe baza de ingrediente si plante naturale. Care ar fi cele mai eficiente ingrediente pentru grasimea abdominala in exces?
- Papadie-e un bun diuretic, te ajuta sa scapi de toxinele din corp, detoxifiaza organismul si reduce cantitatea de apa acumulata in tesuturi, contribuie la „arderea” grasimii viscerale in exces. Ceaiul de papadie e excelent si se poate consuma de doua ori pe zi;
- Coriandru-sucul din coriandru e excelent, accelereaza metabolismul, arzi mai usor caloriile, dai jos rapid grasimea abdominala. Cu putina lamaie pentru un gust mai bun va fi usor de baut si mai eficient;
- Menta-ajuta la o digestie mai buna, metabolismul va fi unul normal, vei putea arde din caloriile acumulate si vei slabi mai rapid, dand jos si din grasimea abdominala. Un ceai de menta cu niste suc proaspat de la jumatate de lamaie va face minuni si il poti consuma de doua sau trei ori pe zi pana incepi sa vezi si ceva rezultate;
- Turmeric-are curcumina, te ajuta sa arzi grasimea abdominala prea multa, imbunatateste metabolismul. Il poti consuma in orice fel de supe sau in alte preparate, salate in cantitati moderate insa;
- Scortisoara-are antioxidanti din abundenta, te ajuta sa ai glicemia scazuta, nu mai ai pofte, ai satietate pentru o perioada mai mare, scapi usor si de grasimea viscerala in exces. Contine o substanta naturala care mimeaza efectele insulinei, zaharul e transferat din sange spre celule mai simplu, carbohidratii sunt descompusi mai lent prin reducerea unor anumite enzime digestive. Se poate consuma in deserturi sau in feluri de mancare preferate, dar atentie la cantitate, nu exagerati;
- Schinduf-controleaza apetitul, reduce nevoia de a consuma multa mancare, deci vei avea greutate redusa si nu vei avea risc de depunere exagerata de grasime abdominala;
- Piper rosu-contine capsaicina, creste temperatura corporala, incurajeaza arderile si metabolismul accelerat, ard si caloriile si grasimea viscerala nu mai are cand sa se depuna asa de repede. Se poate adauga in mancare, bauturi preferate, fara a se exagera cu toate cantitatile consumate;
- Ghimbir-si el creste temperatura corporala, accelereaza arderea caloriilor, reduce depunerile de grasime abdominala, tine glicemia in frau, distruge grasimea viscerala, abdominala. Un ceai de ghimbir sau pasta de ghimbir folosita in mancare ar ajuta foarte mult;
- Oregano-contine carvacrol, o substanta care ajuta la slabit si afecteaza direct gene si proteine care sintetizeaza grasimi in corp. Se va folosi in mancare, chiar si in bauturi;
- Ginseng-modifica productia de grasime din corp, descurajeaza absorbtia sa, incetineste procesul de absorbtie. Se va consuma cu moderatie si doar dupa o discutie cu un specialist;
- Usturoi-topeste grasimea abdominala daca e consumat cu regularitate, imbunatateste si accelereaza metabolismul. Se va consuma neprocesat pentru efecte cat mai puternice si un gust excelent indiferent ce fel de mancare vei avea pe masa;
- Piper negru-contine piperina, care te ajuta sa arzi rapid caloriile, sa scapi de grasime si sa slabesti. Nu te vei mai ingrasa in exces, asta pentru ca se blocheaza formarea de noi celule de grasime, ceea ce ar putea sa previna acumularea de grasime viscerala. Poti adauga piper negru in orice, iaurt, branza, ovaz;
- Cardamon-creste temperatura corporala, imbunatateste metabolismul si il accelereaza, ajuta la arderea caloriilor in plus. Il poti combina cu scortisoara, ghimbir, cuisoare, nucsoara sau poti sa il pui in ceai. Merge de minune in dulciuri de casa coapte, in cafea, dar si la o carne de miel.