Sanii sunt organe foarte sensibile, deosebit de importanti pentru orice femeie. Ei vor asigura laptele matern de care are nevoie bebe dupa nastere si tot ei pot oferi femeii o feminitate si un aspect fizic excelent daca sunt intretinuti si ingrijiti asa cum trebuie. In perioada alaptarii sau chiar si in sarcin mameloanele pot incepe sa aiba de suferi din cauza unor „crapaturi” comune care sunt insotite si de durere sau iritatie. Pentru ele exista suficiente leacuri babesti care te pot scapa de toate simptomele neplacute si care iti permit sa ai o viata apropiata de normal chiar si in perioadele mai grele din sarcina si de dupa sarcina.

Mameloanele sau sfarcurile crapate se manifesta la nivelul unui san sau al ambilor sani. Orice femeie poate sa se confrunte cu aceasta afectiune, dar, in general, femeia care alapteaza sau a alaptat le va observa in majoritatea cazurilor. Sfarcurile vor fi atat de dureroase incat alaptarea e imposibila.

La prima nastere si alaptare se va manifesta mai puternic afectiunea comuna despre care discutam astazi. Pentru inceput cel mic se va chinui sa gaseasca cea mai buna modalitate de a suge la san, ceea ce va duce la mameloane dureroase, crapate, sensibile. Si sportivii, alergatorii profesionisti, ciclistii, cei care fac surf pot avea sfarcurile crapate.

Primele simptome apar in a doua si a treia saptamana de dupa nastere, cand ai si alaptarea in curs. Ideea este ca e prea multa presiune pusa pe tesuturile sanului, sfarcurilor, de multe ori apar si complicatii daca lasam netratate aceste crapaturi.

Cum recunosti sfarcurile crapate? Au cruste, crapaturi peste tot pe suprafata lor, sunt rosii si uscate, roseata e pronuntata in varful mameloanelor. Uneori simti iritatie locala, mancarimi, durere care se intensifica.

In anumite situatii sfarcurile crapate pot fi doar un simptom al unei infectii fungice din gurita copilului. Daca sunt deja fisuri la nivelul sanilor deja afectiunea se agraveaza cand vine si ciuperca si infecteaza.

Crapaturile mameloanelor apar si in timpul sarcinii, nu doar cand alaptezi si ai nascut deja. Sanii se maresc, isi schimba dimensiunile, excesul de fluide duce la craparea sfarcurilor, dupa nastere nu stii cum sa pui copilul corect la san si sa il ajuti sa suga lapte matern, folosesti si pompa de san prea mult, ai setari gresite la pompare, pompa nu e potrivita pentru sanul tau.

Alte cauze probabile sunt frecarea din timpul exercitiilor fizice mai intense, alergarilor, sporturilor de contact, dar si anumite boli ale pielii, alergii, eczeme, folosirea de sapunuri, geluri de dus cu substante chimice care usuca pielea si ii fac rau.

Diagnosticarea sfarcurilor crapate se va face la medicul specialist, in urma unei examen fizic. Poate interveni si dermatologul daca e vorba despre o infectie banala a tesutului sau pacienta e suspecta de o alta infectie tipica pielii. Se vor recomanda analize de sange, se vor preleva mostre de tesut si se vor analiza in conditii de laborator, se vor face si radiografii, CT daca e cazul.

Pe langa tratamentele locale cu creme, alifii hidratante si calmante se poate apela fara probleme si la o serie de leacuri babesti. Iata care sunt cele mai eficiente dintre acestea:

  • Comprese calde-se aplica de doua ori pe zi pe mameloanele afectate si se tamponeaza usor. Apa nu trebuie sa fie foarte fierbinte, compresa trebuie sa fie sterila, curata;
  • Clatire cu apa sarata-hidrateaza pielea sfarcurilor, incurajeaza vindecarea mai rapida. Se adauga jumatate de lingurita de sare intr-un pahar de apa calduta. Se pune fiecare sfarc intr-un bol special si se lasa sa stea in apa timp de un minut dupa ce ai terminat de alaptat. Poti aplica apa sarata pe sfarcuri si cu un pulverizator, dupa care o lasi sa se usuce;
  • Aloe Vera-scapi de durere si de iritatiile locale din zona mameloanelor daca folosesti gel din aloe vera, aplicat pe sfarcuri si lasat sa se usuce, de doua ori pe zi. Efectul de racire, racoritor incepe imediat dupa aplicare;
  • Ulei de cocos-se maseaza usor sfarcurile cu uleiul de cocos, dispare durerea si senzatia de mancarime, mameloanele sunt hidratate;
  • Frunze de busuioc-se macina frunze de busuioc si se obtine o pasta, se aplica pe sfarcuri, se lasa substanta sa intre in mameloane. Inainte de alaptare e bine sa cureti ambele sfarcuri de acest tratament naturist;
  • Ulei de galbenele-are rol antiinflamator, antifungic, se foloseste la masaj si se obtine din combinarea galbenelelor, sucului, cu ulei purtator, ulei de masline extravirgin;
  • Lapte matern si miere de albine-se obtine o pasta din cele doua, se aplica solutia usor incalzita pe sfarcurile crapate si se lasa sa actioneze 15 minute, dupa care se clateste cu apa din abundenta. Cele doua substante naturale au si efecte antibacteriene.

Pe langa toate aceste leacuri babesti se pot folosi tampoane pentru sani pentru perioada alaptarii, pentru a preveni iritatia de la contactul cu hainele, frecarea, cu schimbare frecventa mai ales in saptamanile de alaptare de mai multe ori pe zi. Sutienul ales trebuie sa fie unul care sustine bine sanii, sa nu fie prea mic si cupele sa se potriveasca sanilor.

Lasă un răspuns