leacuri babesti arsuri oparire apa fierbinte

Accidentele casnice sunt foarte greu de evitat. Se mai intampla sa nu fii atent, sa fii obosit si sa te grabesti. Si cand te astepti mai putin ajungi sa te oparesti sau sa ai arsuri serioase provocate de apa clocotita manevrata gresit.

Apa fierbite provoaca arsuri si distruge straturile pielii rapid, provocand durere imediata. Daca apa clocotita ramane mult timp la nivelul pielii si acopera o zona mare a pielii efectele sale sunt devastatoare asupra tesuturilor. Din fericire, imediat ce apare oparirea putem aplica o serie de leacuri din batrani eficiente ca sa evitam distrugerea in profunzime a tesuturilor sensibile.

Sunt doua moduri in care apa fiarta te poate opari: fie te oparesti cu lichid la peste 100 grade Celsius temperatura, fie te oparesti de la aburii care ajung in contact direct cu pielea neacoperita, neprotejata. Evident, cele mai periculoase efecte apar dupa ce apa, lichidul ajunge pe suprafata pielii si sapa pur si simplu in straturile pielii.

In urma contactului dintre apa fiarta sau chiar aburii foarte fierbinti de la apa care fierbe putem avea arsuri de gradul 1, cu afectarea stratului superficial al pielii, apare roseata, durere, umflaturi usoare, vezicule, vindecarea e in 3-6 zile. Dar putem avea si arsuri de gradul 2, cu afectarea straturilor mai profunde ale pielii, dor foarte tare, ai vezicule peste tot in zona unde a aparut oparirea, vindecarea e in trei saptamani cel putin. La arsurile de gradul 3, cand apa e foarte, foarte fierbinte, temperatura e cu mult peste 100-110 grade Celsius, straturile pielii sunt afectate si toate tesuturile de sub ele. Se usuca zona afectata, culoarea e alba la nivelul pielii, maro, nu doare zona, dar nervii sunt distrusi complet, la nevoie se poate efectua un transplant de piele din alta zona.

Arsurile de la oparire sunt comune si se pot intampla oricand esti in bucatarie, cand faci mancare, cand nu esti atent ce faci cu oalele cu apa fierbinte, indiferent pentru ce e apa respectiva sau daca e vorba de mancare. Severitatea arsurilor de la oparire e indicata si depinde de cat timp a stat apar fierbinte in contact direct cu pielea, cata piele a fost expusa la apa clocotita, cat de repede ai luat masuri dupa oparire.

Ce ai de facut imediat dupa ce a avut loc oparirea? Raceste zona afectata cu apa rece timp de 5-10 minute, evita contactul cu sursa arsurii, cu apa clocotita. Daca o ai deja pe haine scapa de ele-evita sa scoti hainele daca deja acestea s-au lipit de piele. Nu pune ulei sau orice alte substante imediat pe piele si asteapta.

Zona arsurii trebuie sa fie hidratata cat se poate, cu solutii cu aloe vera de preferat, nu folosi unt, pasta de dinti, ulei de gatit pe arsura de la oparire. Mentine zona arsurii curata, dezinfecteaza cu apa si sapun, nu sparge veziculele aparute, nu te scarpina sau irita zona pentru ca te vei infecta sigur. Acopera cat mai bine zona cu tifon, bandaj steril fara substante in plus ca sa o feresti de contactul cu microbii, ca sa eviti infectiile nedorite.

Ce remedii naturiste ai la dispozitie?

  • Albusul de la un ou-se sparge un ou, se separa rapid albusul de galbenus, se bate albusul si se unge zona oparita. Albusul e foarte bun pentru refacerea pielii afectate de oparire;
  • Aloe Vera-se taie o frunza de aloe vera mai mare, se extrage sucul din ea si se aplica sucul pe zona oparita. Vei scapa de inflamatie si de dureri;
  • Miere si ceara de albine-se aplica direct pe zona oparita, ajutand astfel la refacerea tesuturilor;
  • Cartofi-cartoful crud face minuni cand e vorba de arsuri de la oparire. Se dau pe razatoare doi cartofi mici, se pun direct pe rand intr-un bandaj steril. Se schimba la cateva ore cu alti cartofi rasi;
  • Faina-se aplica direct pe zona afectata, se lasa acolo 20 de minute, se curata zona. Nu vei avea dureri si basici in zona afectata asa.

Cand e vorba de arsuri de gradul 3 va fi nevoie de antibiotice, spitalizare, medicamente intravenoase, lichide multe. Grefe de piele vor fi folosite pentru a reface zonele afectate de oparire. Daca apare febra, dungi rosii, puroi care se scurge din zona afectata de oparire, alte semne de infectie mergeti la medic chiar si cand aveti arsuri de gradul 1 si 2 de la oparire ca sa evitati orice fel de complicatii locale.

Lasă un răspuns